Νομίζετε ότι μόνο το FaceApp είναι επικίνδυνο; Και τότε το Facebook τι είναι;
- 04/08/2019, 15:38
- SHARE
Το FaceApp έγινε viral σε ελάχιστο χρόνο από τους χρήστες που ήθελαν να δουν πώς θα μοιάζουν – κατά προσέγγιση πάντα – όταν γεράσουν. Πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από μία ρωσική εταιρεία η οποία στέλνει φωτογραφίες από τη συσκευή σας στους διακομιστές της, διατηρεί το δικαίωμα χρήσης αυτών των φωτογραφιών για πάντα, και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία τους. Και κάπως έτσι προέκυψε όλη αυτή η συζήτηση για την ανάγκη προστασίας έναντι της συγκεκριμένης εφαρμογής και την απειλή που αυτή συνιστά για την ιδιωτικότητα του χρήστη.
Καλά όλα αυτά – απλώς φροντίστε να κρατήσετε ένα μέρος της οργής σας και για κάποιους άλλους στόχους.
Πάρτε, για παράδειγμα, την πιο εμφανή περίπτωση που έρχεται απευθείας στο μυαλό: το Facebook. Η πλατφόρμα έχει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ το FaceApp μόνο 80 εκατομμύρια. Το Facebook εφαρμόζει κι αυτό τεχνικές αναγνώρισης προσώπου στις φωτογραφίες που οι χρήστες ανεβάζουν στους διακομιστές του.
Επιπλέον, ζητούσε από τους χρήστες να εγκαταστήσουν ένα VPN που επέτρεπε στην γνωστή πλατφόρμα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη όχι μόνο στην εφαρμογή του Facebook αλλά οπουδήποτε στην τηλεφωνική συσκευή του. Όταν η Apple απαγόρευσε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, το Facebook την επανέφερε «από το παράθυρο». Και βέβαια, μην ξεχνάμε τις παραβιάσεις ιδιωτικότητας που οδήγησαν στην επιβολή προστίμου-ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία στις ΗΠΑ.
Ο πρόσφατος πανικός με το FaceApp προέκυψε από ένα tweet (που έχει πλέον «κατέβει») και ισχυριζόταν ότι η εφαρμογή ανεβάζει όλες τις φωτογραφίες σας στο cloud. Το FaceApp αρνήθηκε ότι εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πρακτική και μια πληθώρα ερευνητών έχουν επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το FaceApp παίρνει μόνο τη φωτογραφία που εσείς θέλετε να τροποποιηθεί.
Επίσης, η εταιρεία λέει ότι σβήνει «τις περισσότερες φωτογραφίες» από τους διακομιστές της εντός 48 ωρών από το ανέβασμά τους, αν και δεν υπάρχει τρόπος επιβεβαίωσης της συγκεκριμένης δήλωσης στην πράξη.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και η έδρα του FaceApp είναι στην Αγία Πετρούπολη, οι διακομιστές της εταιρείας βρίσκονται στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία τόνισε ότι «τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία». Όπως σχεδόν και όλοι οι άλλοι, το FaceApp χρησιμοποιεί το cloud της Amazon.
Πηγή: Wired.com