Nomura: Έρχεται το τέλος για την Ελλάδα;
- 16/04/2015, 21:30
- SHARE
O οίκος αξιολόγησης τοποθετεί την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 40% πλέον.
Αναφορά στις ελληνικές διαπραγματεύσεις κάνει η Nomura σε report της με χθεσινή ημερομηνία. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η Nomura πλέον εκτιμά ότι τώρα η απώλεια εμπιστοσύνης στην Αθήνα από την πλευρά των εταίρων της ευρωζώνης, έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ενός Greccident.
Μάλιστα τοποθετεί την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 40% πλέον. Προχωράει ακόμη περισσότερο και εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως είναι πιο κοντά σε μια έξοδο σήμερα από ό,τι ήταν οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των ενεργειών της ΕΚΤ, που έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών στην ικανότητα της νομισματικής ένωσης να απορροφήσουν οποιοδήποτε σοκ.
Η Nomura εκτιμά ότι η απώλεια εμπιστοσύνης μειώνει τα περιθώρια ελιγμών στο εσωτερικό των πιστωτριών χωρών, ενώ αναφέρει ότι το ίδιο περιορισμένο είναι και το περιθώριο που έχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός για ελιγμούς.
«Φαίνεται να είναι παγιδευμένος μεταξύ των υποσχέσεων που έδωσε στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές τον Ιανουάριο (μεταξύ των οποίων και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη), και των σκληροπυρηνικών του κόμματός του και των πιστωτών της Ελλάδας».
Ωστόσο, κρίνοντας τόσο από την ρητορική όσο και από την απουσία δράσης, η Nomura εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση υποτιμά την στάση των πιστωτών της, που είναι ενισχυμένοι από την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή γενικότερα και πιο συγκεκριμένα από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ.
«Κατά την γνώμη μας, η πρόσφατη απειλή από την πλευρά της Ελλάδας με στάση πληρωμών εάν η χώρα δεν έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές πριν από το τέλος Απριλίου, είναι περαιτέρω απόδειξη αυτού που θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αντιπαραγωγική τακτική διότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της ήδη φαίνεται ότι καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα Grexit».
Ως εκ τούτου, η Nomura θεωρεί πως πρόκειται για έναν μη αμελητέο κίνδυνο, η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μοιραίες αποφάσεις στο προσεχές μέλλον εξαιτίας της κακής κρίσης της, χάνοντας την επείγουσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και επιβάλλοντας capital controls, ως εκ τούτου διακινδυνεύοντας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης από «ατύχημα».
Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου αποτελούν ακόμη εικασία. «Είμαστε ωστόσο ανήσυχοι από τον εφησυχασμό μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών και πιστεύουμε πως και οι δύο υποτιμούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους».