Νότια Αφρική: Τα κόμματα κοντά σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Νότια Αφρική: Τα κόμματα κοντά σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
epa07952861 A supporter of South Africa waves a flag in the stands Rugby World Cup 2019 semi final match between South Africa and Wales at the International Stadium Yokohama in Yokohama City, Japan, 27 October 2019. EPA/MARK R. CRISTINO EDITORIAL USE ONLY/ NO COMMERCIAL SALES / NOT USED IN ASSOCIATION WITH ANY COMMERCIAL ENTITY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το κόμμα που κληρονόμησε ο Νέλσον Μαντέλα, αφήνοντάς το με μόλις 40% των ψήφων.

Τα κόμματα της Νότιας Αφρικής βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ποιος θα πάρει ποιες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, το τελευταίο εμπόδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Οι Sunday Times και ο City Press ανέφεραν αμφότερα ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), αφού η τελευταία υποχώρησε στην απαίτηση να πάρει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου και της βιομηχανίας.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου», ανέφεραν οι Sunday Times την ανώτερη πολιτικό της DA, Έλεν Ζίλε.

Και οι δύο εφημερίδες ανέμεναν ότι ο Ραμαφόσα θα ανακοίνωνε το υπουργικό συμβούλιο αργότερα την Κυριακή.

Το πρώην απελευθερωτικό κίνημα που έθεσε τέρμα στο απαρτχάιντ πριν από 30 χρόνια αναγκάστηκε να ενώσει τις δυνάμεις του με το DA και άλλα κόμματα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφού έλαβε λιγότερες από τις μισές ψήφους για πρώτη φορά σε εκλογές στις 29 Μαΐου.

Οι ψηφοφόροι, εξοργισμένοι με την κακή επίδοση του ANC στην παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως το νερό, τα σχολεία και η ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και με την εκτεταμένη ανεργία, τη φτώχεια και τη διαφθορά, εγκατέλειψαν το κόμμα που κληρονόμησε ο Νέλσον Μαντέλα, αφήνοντάς το με μόλις 40% των ψήφων.

Ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για το υπουργικό συμβούλιο, οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του ANC και του DA θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη χάραξη πολιτικής στην πορεία, λένε οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com