Νότια Κορέα: Δεν έχει τέλος ο «αναβρασμός» – Ψήφισε «ναι» για καθαίρεση του προέδρου Γιουν το κοινοβούλιο
- 14/12/2024, 10:16
- SHARE
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σοκ-γιολ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.
Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση εν αναμονή της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε επευφημίες με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν εκεί.
Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.
Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Κορέας είχαν βγει στους δρόμους για να απαιτήσουν την παύση του προέδρου της χώρας με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο κ. Γιουν γλίτωσε την αποπομπή την 7η Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να αλλάξει στάση ο ηγέτης της παράταξής του Χαν Ντονγκ-χουν, που παρότι έλεγε αρχικά πως το Κόμμα της Εξουσίας στον Λαό θα τασσόταν υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακάλεσε και οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Ωστόσο αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χαν είχε ταχθεί ακόμη πιο ξεκάθαρα υπέρ της παύσης του αρχηγού του κράτους, που παραμένει αδιάλλακτος και υπεραμύνεται της απόφασής του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Σε διάγγελμά του την Πέμπτη επέμεινε να χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση «αντικρατική» δύναμη που απειλεί τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» και συνδέεται με τον από βορρά κομμουνιστικό κίνδυνο.
Επτά μέλη του κόμματός του είχαν εκφράσει δημόσια την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου — απαιτούνταν οκτώ. Η αντιπολίτευση έχει 192 έδρες από τις 300 του σώματος και χρειάστηκε πλειοψηφία δύο τρίτων, με άλλα λόγια 200 ψήφους, για να βάλει τέλος στη θητεία του αρχηγού του κράτους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε χθες, η δημοτικότητα του κ. Γιουν, άλλοτε εισαγγελέα που μετατράπηκε σε αστέρα της πολιτικής, έχει υποχωρήσει στο 11% —ιστορικό χαμηλό— και το 75% των πολιτών θέλει να αποπεμφθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- ΗΠΑ-Κίνα: «Άκυρο» φαίνεται να ρίχνει ο πρόεδρος Σι στην πρόσκληση του Τραμπ
- ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ έτοιμοι να «μοιράσουν» ποινές σε Ρώσους πράκτορες
- Μεγάλες επιτυχίες για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ