Νοvoville: Ο ψηφιακός «δήμαρχος» που βάζει τάξη στα προβλήματα των πολιτών
- 21/07/2019, 11:09
- SHARE
Στην εκπομπή Business Monitor φιλοξενήθηκε αυτό το Σάββατο ο CEO και Co –founder της Novoville Φώτης Ταλάτζης, στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού αφιερώματος της εκπομπής στις έξυπνες πόλεις.
Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα διάδρασης και ενεργοποίησης πολιτών που δημιούργησαν οι Φώτης Ταλάτζης και Ηρακλής Μπουραντάς και αναλαμβάνει την υποβολή αιτημάτων, κρατά ενήμερους τους δημότες και παράλληλα προσφέρει χρήσιμα ποσοτικά δεδομένα για το δήμο. Μέσα από την πλατφόρμα της επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις, να αναφέρουν ζητήματα καθημερινότητας, να ενημερώνονται άμεσα για θέματα του δήμου τους, να λαμβάνουν έγγραφα που έχουν ανάγκη, αλλά και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές.
Η Novoville, δηλαδή, έχει δημιουργήσει έναν «δήμαρχο» σε ηλεκτρονική μορφή, ο οποίος άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις επιλύει τα ζητήματα των δημοτών. Ήδη, η εφαρμογή λειτουργεί σε 50 δήμους σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, υποδεχόμενοι συνολικά 140.000 αιτήματα ετησίως.
Oι δύο «εφευρέτες» έφθασαν να παρουσιάσουν στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι το πρωτοποριακό πρόγραμμα επικοινωνίας πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν δημιουργήσει, καθώς η εταιρεία τους επελέγη ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες Startups της Ευρώπης στον τομέα του Government Technology.
H εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκατ. λιρών και έλαβε κεφάλαια από το βρετανικό fund Beacon Capital, το VentureFriends, το UniFund, το iQbility, καθώς επίσης και τους υφιστάμενους μετόχους PJ Tech Catalyst και Public Group International.
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης (από το 37:00 και μετά)
Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε; Είστε μία start up που συνεργάζεται με το Δημόσιο, σωστά;
Ξεκινήσαμε με τη διεκπεραίωση υπηρεσιών που αφορούν αιτήσεις και δηλώσεις προβλημάτων. Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία. Καταλάβαμε ότι μπορεί να απλοποιηθεί και να προσφέρει στους πολίτες διεπαφές, όπως mobile apps ή κάποιες εφαρμογές που εγκαθιστούμε στα site των δήμων, αλλά και πιο μοντέρνα πράγματα όπως είναι τα chat bots, με σκοπό η διάδραση που έχεις με το Δημόσιο και συγκεκριμένα με τον δήμο να είναι πιο κοντά σε αυτό που έχεις γνωρίσει με άλλου τύπου υπηρεσίες.
Είστε δηλαδή ένας «ηλεκτρονικός» δήμαρχος;
Κατά κάποιο τρόπο ναι. Ουσιαστικά αν θες να κάνεις οποιαδήποτε μορφή αίτησης ή αν θέλεις να ψάξεις κάποια πληροφορία, μπορείς να το κάνεις όπως θα έψαχνες στο Amazon για να βρεις ένα βιβλίο ή όπως θα πήγαινες στο Twitter για να ψάξεις ένα site σχετικά με κάτι που σε ενδιαφέρει.
Είναι γνωστό ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την επικοινωνία των πολιτών με τους δήμους. Εσείς πως αποφασίσατε να «γεφυρώσετε» αυτό το χάσμα;
Είμαστε στο χώρο της πληροφορικής αρκετά χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο ξεκίνησε από μία ανάγκη ενός δήμου και τελικά καταλήξαμε να φτιάξουμε ένα πλήρες σύστημα, στο οποίο οι πολίτες συμπληρώνουν αιτήσεις, οι οποίες πηγαίνουν στο διαχειριστικό τμήμα που διαθέτει ο κάθε δήμος με στόχο η προώθηση των θεμάτων των πολιτών να γίνεται αυτόματα στις υπηρεσίες. Παράλληλα, υπάρχει κάποιος που παρακολουθεί ζωντανά τα στατιστικά αποδοτικότητας και την επικοινωνία με τον δημότη. Ο πολίτης που έχει κάνει το αίτημα μπορεί να βλέπει live την πορεία του. Στην ουσία με μία πολύ απλή τεχνολογία δημιουργούμε την αίσθηση ότι κάποιος ασχολείται με τον πολίτη. Όταν η αίτηση μεταφέρεται από το ένα τμήμα στο άλλο, το σύστημα στέλνει ειδοποίηση και ενημερώνει ότι το εκάστοτε πρόβλημα του πολίτη βρίσκεται στον τάδε αρμόδιο και η διαδικασία προχώρα. Συνήθως ξεκινάμε μία καμπάνια στο Facebook, το Twitter ή στο Instagram που ενημερώνει τους πολίτες ότι ο δήμαρχος χρειάζεται την συνδρομή τους για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Κάνοντας κλικ σε αυτή υπάρχει ένα bot, που μέσω ενός απλού αλγορίθμου σου γνωστοποιεί ότι είναι εκεί εκ μέρους του δημάρχου και μπορεί να κάνει μαζί σου μια κουβέντα για ένα ζήτημα. Εμείς συλλέγουμε την γνώση και την μεταφέρουμε στον δήμαρχο για να γνωρίζει π.χ. ότι το 80% των πολιτών για παράδειγμα συμφωνεί με αυτό που σχεδιάζει να κάνει στο κέντρο της πόλης.
Οι πολίτες συμμετέχουν σε όλο αυτό;
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να πετύχει αυτό πρέπει να μιλήσεις στους ανθρώπους στο σημείο που κοινωνικοποιούνται και μιλούν έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα κοινωνικό δίκτυο για δημότες. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε τόση ανταπόκριση ,όσο έχουν τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία μπαίνει ο καθένας από εμάς κάθε πρωί για να ενημερωθεί. Αν ο πολίτης γνωρίζει ότι χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να πει τη γνώμη του για κάτι που θα του ζητήσει ο δήμος, τότε ναι, αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ταυτόχρονα αυτό που μας έχουν δείξει οι ίδιες οι δουλειές τις οποίες έχουμε τρέξει ως τώρα στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, είναι ότι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δώσει την άποψη του.
Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για την συνεργασία σας με το Δήμο Αθηναίων. Πώς πήγε, πώς ξεκίνησε και αν έχει φέρει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Η Αθήνα για εμάς ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» που είχαμε, από την ίδρυση μας. Υπήρχε φόβος εκατέρωθεν γιατί είναι διαφορετικό να χειρίζεσαι τα αιτήματα πολιτών σε ένα μικρό δήμο στην άκρη της Ελλάδας και διαφορετικό να διαχειρίζεσαι τα αιτήματα του Δήμου Αθηναίων. Ξεκινήσαμε μία πιλοτική λειτουργία για τρεις μήνες τον περασμένο Οκτώβριο. Φτάσαμε σήμερα να έχουμε διεκπεραιώσει πάνω από 55.000 αιτήματα από δημότες της Αθήνας, από τα οποία έχουν λυθεί περίπου το 80 -85% . Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό και καταρρίπτει κάποια στερεότυπα σχετικά με το τι γίνεται στο Δημόσιο. Με τα σωστά εργαλεία και την κατάλληλη προσέγγιση μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια και να δημιουργηθεί μία καλή σχέση μεταξύ του δήμου και του δημότη. Οτιδήποτε «φαραωνικό» έχουμε επιχειρήσει να αναπτύξουμε στο Δημόσιο σε επίπεδο τεχνολογίας απέτυχε, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις όπως είναι το Taxis. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται αρχικά μικρά πράγματα που αγγίζουν την καθημερινότητά μας.
Από τον Δήμο Αθηναίων πώς βρεθήκατε στην Τερέζα Μέι;
Κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας μας ήταν να επεκταθούμε εκτός Ελλάδας. Εξαιτίας του προσωπικού δικτύου που είχαμε στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι μία αγορά που ταιριάζει με αυτά που θέλαμε να κάνουμε, γνωρίζαμε ότι διέθετε πιο προηγμένες διαδικασίες. Από την άλλη όμως, η υιοθέτηση ψηφιακών συστημάτων δεν είναι τόσο προηγμένη όσο νομίζουμε, απλά υπάρχουν διαδικασίες που σου επιτρέπουν να αποδείξεις πόσο καλύτερα θα λειτουργούν τα πράγματα με τη χρήση τεχνολογίας. Υπάρχει δηλαδή συνέχεια στους ανθρώπους που «τρέχουν» τις διαδικασίες και κάθε δήμος θυμίζει μία μικρή εταιρεία που ακόμα κι αν αλλάξει δήμαρχος, οι άνθρωποι σε θέσεις – «κλειδιά» παραμένουν. Μας προσέγγισαν ως μία από τις εταιρείες πανευρωπαϊκά που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα για να παρουσιάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δυστυχώς καταλήξαμε να δραστηριοποιούμαστε σε ένα εξίσου δύσκολο περιβάλλον, λόγω του Brexit. Παρόλα αυτά η υιοθέτηση της τεχνολογίας είναι στρατηγικός σκοπός του αγγλικού κράτους και πολλά πράγματα ήταν ευκολότερα από ό,τι ήταν εδώ.