Ντάισελμπλουμ: Αντίμετρα μόνο αν η Ελλάδα ξεπεράσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
- 13/03/2017, 15:24
- SHARE
Τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Τα «αντίμετρα» για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ενεργοποιηθούν μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μόνο για το επιπλέον ποσό, υποστηρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφο που έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρεται στα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup σημειώνοντας τα εξής: «Συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».
Το «πάνω από τους στόχους του προγράμματος» σημαίνει ότι τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα θα υλοποιούνται όχι παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εάν πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο κατά το ποσοστό της υπέρβασης.
Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μετρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Δηλαδή, εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, τα αντίμετρα θα είναι ύψους στο 0,4% του ΑΕΠ, στο ποστό δηλαδή που είναι πάνω από το συμφωνημένο 3,5%. Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μετρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στην Ολλανδική Βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν οτι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 – με την κατάθεση του προυπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.
Ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφορικά με την πλειοψηφία έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Όπως είπε, ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει οτι η συμφωνία είναι πολυ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο που καταψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιλέξουν αυτοκαταστρεφόμενοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία. “Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν”.
Σε ερώτηση, τέλος, για τις αποδοχές των βουλευτών τόνισε ότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν η μείωσή τους κατά 10%, ότι η εισφοράς αλληλεγγύης εξομειώθηκε με εκείνην που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους και το ίδιο θα γίνει συνολικά με τη φορολογία των εισοδημάτων τους.