Ντάισελμπλουμ: Σύντομα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα
- 20/02/2017, 18:30
- SHARE
Συμφωνήθηκαν μέτρα για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup - Θα προσδιοριστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έδωσε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές για νομοθέτηση μέτρων με ισχύ από το 2019. «Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup.
Από την Αθήνα, η κυβέρνηση παραδέχτηκε σε άτυπη ανακοίνωσή της ότι δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Στην ίδια ανακοίνωση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, επιμένοντας σε αυτό που είχε επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας πως δεν θα λάβει «ούτε ένα ευρώ λιτότητα» πέρα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Πάντως, σε ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε χαρακτηριστικά, «εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα».
Τα μέτρα και οι επόμενες κινήσεις
Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πακέτο αφορά θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο τις συντάξεις όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, “πιο ρεαλιστικούς” στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης πως εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα ρευστότητας, είναι σημαντικό να επέλθει γρήγορα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε το τελευταίο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως αυτός είναι ο στόχος του και πως θα τον επιτύχει, εφόσον επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά «αξιόπιστη».
Μοσκοβισί: H Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση
Μιλώντας μετά το Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Ελλάδα.«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει ακάματα να δουλεύει για να υπάρξει το Staff Level Agreement» ανέφερε.
Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων πρόσθεσε ότι η Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό που να σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας. Τα επιπλέον μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά, ξεκαθάρισε.
Επιπλέον, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία για εξομάλυνσης στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα. «Η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει το 1,7% για το 2017 και το ίδιο θα κάνει και για το 2018. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου».
Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση
Xαιρετίζει με επιφύλαξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την απόφαση του Eurogroup.
Το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «Χαιρετίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των θεσμών σε βασικούς τομείς. Σε αυτή τη βάση, έχουμε συμφωνήσει να στείλουμε πίσω – στη Αθήνα- την αποστολή μας. Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».
Διαβάστε ακόμη: Η κυβέρνηση δέχεται πρόσθετα μέτρα για το 2019 – Επιστρέφουν οι θεσμοί