Νταβός: 260 δισεκατομμυριούχοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους τους

tax-rich
British Phil White of Patriotic Millionaires holds a slogan which reads "Tax the Rich" during a demonstration against the World Economic Forum (WEF) ahead of the WEF annual meeting in Davos on January 19, 2025. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Το 70% πιστεύει ότι η οικονομία θα ήταν ισχυρότερη αν αυξάναμε τη φορολογία του ακραίου πλούτου.

Καθώς συνεχίζεται στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), 260 δισεκατομμυριούχοι από όλο το κόσμο απευθύνουν έκκληση για αύξηση της φορολογίας τους.

Όπως μετέδωσε η βρετανική ΜΚΟ Oxfam, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η υποστήριξη για υψηλότερους φόρους στον πλούτο είναι δημοφιλής στους εκατομμυριούχους του δολαρίου από όλες τις χώρες της G20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Survation για λογαριασμό της Patriotic Millionaires, «έτρεξε» σε πάνω από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20, οι οποίοι κατέχουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους -αποτελώντας το πλουσιότερο 5% και άνω.

Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Το 74% υποστηρίζει υψηλότερους φόρους επί του πλούτου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Το 75 τοις εκατό υποστηρίζει τη θέσπιση φόρου πλούτου 2% για τους δισεκατομμυριούχους, όπως προτείνεται από το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2023.
  • Το 58% υποστηρίζει τη θέσπιση φόρου πλούτου 2% για άτομα με περιουσία άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Το 72% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος συμβάλλει στην εξαγορά πολιτικής επιρροής.
  • Το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ακόμα:

  • Το 70% πιστεύει ότι η οικονομία θα ήταν ισχυρότερη αν αυξάναμε τη φορολογία του ακραίου πλούτου για να επενδύσουμε σε δημόσιες υπηρεσίες και εθνικές υποδομές.
  • Το 66% των ατόμων με 1 εκατομμύριο δολάρια και άνω θα υποστήριζαν υψηλότερους φόρους για τον εαυτό τους, εάν χρησιμοποιούνταν για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και ισχυρότερες εθνικές υποδομές.
  • Το 57% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος εμποδίζει τους άλλους να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και εμποδίζει την κοινωνική κινητικότητα.
  • Το 53% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.

«Ζούμε σε μια δεύτερη χρυσή εποχή», δήλωσε ο βραβευμένος με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός Μπράιαν Κοξ. «Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Έχει περάσει προ πολλού η ώρα να δράσουμε. Αν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές».

Σε μια χρονιά εθνικών εκλογών σε πολλές χώρες της G20, η δημοσκόπηση όχι μόνο έδειξε ότι οι ερωτηθέντες από το πλουσιότερο 5,5% υποστηρίζουν την υψηλότερη φορολόγηση του πλούτου, αλλά και ότι ανησυχούν ότι η ακραία συγκέντρωση πλούτου αποτελεί απειλή για την ίδια τη δημοκρατία. Αυτός ο φόβος αντικατοπτρίζεται στην επιστολή « Proud to Pay More», η οποία αναφέρει ότι «Εάν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης της οικονομικής ανισότητας, οι συνέπειες θα συνεχίσουν να είναι καταστροφικές για την κοινωνία».

«Σε όλη την ιστορία, τα δίκρανα ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της ακραίας δυσαρέσκειας, αλλά σήμερα, οι μάζες στρέφονται στον λαϊκισμό, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Συμβαίνει και εδώ», δήλωσε η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια. «Γνωρίζουμε ήδη τη λύση για την προστασία των θεσμών μας και τη σταθεροποίηση της χώρας μας: είναι η φορολόγηση του ακραίου πλούτου. Αυτό που μας λείπει είναι το πολιτικό σθένος για να το κάνουμε. Ακόμη και εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι όπως εγώ λένε ότι ήρθε η ώρα. Οι ελίτ που συγκεντρώνονται στο Νταβός πρέπει να πάρουν στα σοβαρά αυτή την κρίση».

Εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι από 17 χώρες υπέγραψαν την επιστολή σε μια αυξανόμενη παγκόσμια προσπάθεια να αφυπνίσουν τους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη φορολόγησης των υπερπλουσίων. Καθώς η Βραζιλία αναλαμβάνει την προεδρία της G20 το 2024, με δέσμευση να αντιμετωπίσει την ανισότητα ως μέρος της ατζέντας, η πίεση από αυτή την αυξανόμενη ομάδα πλούσιων ατόμων για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων είναι ακόμη πιο σημαντική.

Η Μαρλέν Ένγκελχορν, αυστριακή κληρονόμος και συνιδρύτρια του taxmenow δήλωσε: «Το 2024 θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πραγματικής αλλαγής, αν η G20 σοβαρευόταν για την αύξηση των φόρων από ανθρώπους σαν εμένα. Με τον αυξανόμενο λαϊκισμό και τον εκρηκτικό πλούτο να βαδίζουν χέρι-χέρι, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο ένα έτος οικονομικής αμέλειας χωρίς περαιτέρω κίνδυνο για τη δημοκρατία. Η βραζιλιάνικη G20 μπορεί να συμβάλει στη διόρθωση αυτού του προβλήματος αν ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για τη φορολόγηση εμάς, των υπερπλούσιων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: