Νταβός: Proactive οι CEOs – Οι ανησυχίες και τα σενάρια για τις επερχόμενες κρίσεις

Νταβός: Proactive οι CEOs – Οι ανησυχίες και τα σενάρια για τις επερχόμενες κρίσεις
(FILES) Participants are seen during a session of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 17, 2023. The Alpine resort of Davos will host the 54th annual meeting of the World Economic Forum from 15th to 19th January 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Τί φοβίζει τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι επικεφαλής επιχειρήσεων στο Νταβός εξετάζουν ολοένα και περισσότερο ένα σενάριο που θα χρειαστεί να διαφυλάξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας τους και να περιορίσουν ένα πιθανό πλήγμα από απρόβλεπτες γεωπολιτικές κρίσεις.

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη δήλωσαν στο Reuters ότι είναι αισιόδοξοι για την οικονομία των ΗΠΑ το 2024, αλλά ανησυχούν για την Κίνα και την Ευρώπη και τον αντίκτυπο των απροσδόκητων παγκόσμιων κραδασμών στον πληθωρισμό.

«Ακριβώς όταν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες εξετάζουν πώς να αντιμετωπίσουν μια κρίση και ξαφνικά εμφανίζεται μια άλλη», είπε ο Ντέιβιντ Γκάρφιλντ, επικεφαλής Βιομηχανιών στην εταιρεία συμβούλων AlixPartners, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός σεναρίων.

«Οι επιχειρήσεις θέτουν το εξής ερώτημα: «Τι θα συμβεί εάν ξαφνικά σταματήσει η τροφοδοσία πρώτων υλών για κρίσιμη παραγωγή;», σημειώνει ο Γκάρφιλντ.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παλεύουν τώρα με τις επιπτώσεις των επιθέσεων ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Πολλοί χαρακτήρισαν την παγκόσμια κατάσταση ως ασυνήθιστα ανησυχητική. «Όσον αφορά τον σχεδιασμό σεναρίων, τα τελευταία χρόνια κινούμαστε προληπτικά», αναφέρει ο Ισαάν Σεθ της McKinsey. «Δεν πρόκειται για πρόβλεψη του μέλλοντος, αλλά για αυτό έχει να κάνει με μια προοπτική για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο κόσμος. Το κλειδί είναι: Πώς μία εταιρεία μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα;».

Έρευνα της Alix Partners έδειξε ότι το 68% των CEO αναφέρουν ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας τους αναγκάζουν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους, ενώ το 66% ανησυχούν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Οι ανησυχίες (σε επίπεδο συμβουλίου) είναι η γεωπολιτική και οι εκλογές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η BCG Global Chair Rich Lesser. «Όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διοικητικά συμβούλια ρωτούν «Τι μπορώ να κάνω για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Ορισμένοι προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. «Κάθε ιαπωνική εταιρεία σκέφτεται σοβαρά (να αλλάξει) την πηγή της υπερβολικής εξάρτησης όταν είναι τόσο επικίνδυνη», είπε ο Takeshi Niinami, διευθύνων σύμβουλος του Suntory, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ποτών της Ιαπωνίας.

«Συνεπώς, θέλουμε να μετακομίζουμε, για παράδειγμα, στην Ινδία ή σε κάποια άλλη χώρα όπως το Βιετνάμ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο πρόεδρος της ABB Πήτερ Βόζερ είπε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ταϊβάν, ήταν μέρος του σχεδιασμού σεναρίων στην αίθουσα συνεδριάσεων. «Κάποιος λαμβάνει μέτρα για να το αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, αλλά ταυτόχρονα καταστρώνει και σχέδιο Β ή Γ ανάλογα με το τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Βόζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι τραπεζίτες και διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι ήταν αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ, αλλά ανησυχούν για την Ευρώπη και την Κίνα. «Θα είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη», είπε η Srini Pallia, στέλεχος της εταιρείας τεχνολογικών υπηρεσιών και συμβούλων Wipro. «Οι άνθρωποι περίμεναν ότι οι ΗΠΑ θα ήταν σε ύφεση, τώρα το σενάριο είναι ομαλή προσγείωση.”

«Οι πελάτες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Επιστρέφουμε περισσότερο σε ένα κανονικό περιβάλλον. Υπάρχει πιο αργή ανάπτυξη αλλά βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο οικονομικος διευθυντής της Bank of America, Alastair Borthwick.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, αναμένει από τις ΗΠΑ ότι θα αποφύγουν μια μεγάλη επιβράδυνση φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πιο επίμονος από το αναμενόμενο και να επιβαρύνει την ανάπτυξη.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά εργασίας, τρόφιμα, φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος από ό,τι περιμένει ο κόσμος», είπε ο Σόλομον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: