Ντένης Κουτούδης: Ο Έλληνας expert του LinkedIn αποκαλύπτει τα μυστικά του
- 11/01/2018, 16:05
- SHARE
Πώς να αξιοποιήσετε το LinkedIn ώστε να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσία και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.
Το 2003, όταν το LinkedIn έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο καλώντας στελέχη και επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω πλατφόρμα, ως μηχανή εύρεσης επαγγελματιών που θα κάλυπταν νευραλγικές θέσεις εργασίας, κανένας δεν περίμενε ότι αυτό το εγχείρημα θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Η όχι και τόσο διαδεδομένη χρήση του ιντερνέτ και ο φόβος δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερόμενων, προέκριναν τη λογική της από «στόμα σε στόμα» σύστασης και της αποστολής του βιογραφικού μέσω e-mail. Μετά από 14 χρόνια, τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την περίοδο. Το LinkedIn εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 26,2 δισ. δολαρίων και έγινε το απόλυτο εργαλείο, τόσο για τις εταιρείες που αναζητούν τα κατάλληλα στελέχη, όσο και για όσους ψάχνουν εργασία που να ταιριάζει στις δεξιότητες τους.
Σήμερα, όποιος θέλει να λέγεται επαγγελματίας, επιβάλλεται να έχει τη δική του «ψηφιακή ταυτότητα» που δεν είναι άλλη από ένα σωστά καταρτισμένο προφίλ στο LinkedIn. Σύμφωνα δε με έρευνες το 94% των recruiters παγκοσμίως, όταν πρόκειται να ψάξουν εργατικό δυναμικό για λογαριασμό μιας επιχείρησης το κάνουν μέσω του LinkedIn.
«Όλα τα σημαντικά deals κλείνονται στο LinkedIn, το οποίο αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη μιας επιχείρησης» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Ντένης Κουτούδης, Ιδρυτής της LinkedSuperPowers, της εταιρείας διαχείρισης social media που εξειδικεύεται στο LinkedIn.
Στελέχη της αγοράς και επιχειρήσεις στρέφονται στην εταιρεία του Ντένη , ζητώντας του να τους φτιάξει το προφίλ – προσωπικό και επαγγελματικό- στο LinkedIn έτσι ώστε να τους βρίσκουν συχνότερα αυτοί που θέλουν.
Ο ίδιος έχοντας ένα bachelor πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο e-commerce από Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και ένα MBA σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως social media marketing manager σε διάφορους κλάδους (τράπεζες, χρηματοοικονομικά, εξαγωγές τροφίμων, real estate κ.α.) βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βρουν πελάτες, στελέχη, επενδυτές και εισαγωγείς. Mέχρι που πήρε την απόφαση να κάνει κάτι δικό του.
LinkedIn: Κάτι περισσότερο από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Από το LA μέχρι την Ινδία!
«Έφτασα σε ένα σημείο που είπα ότι αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να τις προσφέρω και σε άλλες εταιρείες. Έτσι το 2015 ίδρυσα την LinkedSuperPowers. Η ομάδα μας αποτελείται από 20 συνολικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών συνεργατών. Οι πελάτες μας απαρτίζονται από εκατοντάδες άτομα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητά μας εκτείνεται κυρίως σε Ελλάδα και Αμερική (Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη), και ο άμεσος στόχος μας είναι να μπούμε δυναμικότερα στην αγορά της Ινδίας και στην Ευρώπη, εστιάζοντας σε Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Σκανδιναβία» τονίζει ο Ντένης, ο οποίος σύμφωνα με το Social Bakers ειναι ο Έλληνας με τους περισσότερους ακολούθους στο Twitter.
Μολονότι η Ελλάδα, όπως πάντα άλλωστε, ακολούθησε τις τεχνολογικές εξελίξεις με μια καθυστέρηση κάποιων ετών, συγκριτικά με την Αμερική, εντούτοις σήμερα υπάρχουν πάνω από 1,23 εκατομμύρια Έλληνες χρήστες του LinkedIn και πάνω από 17.000 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που διαθέτουν προφίλ σε αυτό. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στο LinkedIn. Καθημερινά προστίθενται στο δίκτυο περίπου 700 νέοι Έλληνες χρήστες, νούμερο σημαντικό για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς» λέει ο Ντένης και επισημαίνει ότι η τάση αυτή ενισχύθηκε μέσα στην κρίση, αφού ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών άρχισε να αναζητά τόπους να βρει δουλειά στο εξωτερικό.
Μπορεί το LinkedIn να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για αύξηση των πωλήσεων μιας εταιρείας;
Ο Ντένης εξηγεί πως τα οφέλη για b2b και για b2c επιχειρήσεις είναι τεράστια, καθώς οι χρήστες του LinkedIn έχουν διπλάσια αγοραστική δύναμη από τον μέσο χρήστη του διαδικτύου. «Αναμφίβολα είναι το κοινό που έχει πολύ μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Μιλάμε για CEO’s, για υψηλού επιπέδου managers και για Προέδρους. Σημασία έχει το προφίλ μιας επιχείρησης να έχει δημιουργηθεί σωστά και να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, ώστε να βρίσκεται εύκολα από τη μηχανή αναζήτησης».
Επιπρόσθετα, ο Ντένης επισημαίνει ότι τις περισσότερες φορές τα στελέχη εταιρειών έχουν δώσει έμφαση μόνο στο εταιρικό προφίλ και όχι στο προσωπικό, με αποτέλεσμα όταν κάποιος τους ψάχνει να διαπιστώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ή κακογραμμένες πληροφορίες, γεγονός που δημιουργεί μια εικόνα προχειρότητας. «Το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος είναι να επισκεφτεί το βασικό προφίλ αυτών που τον προσέγγισαν. Αν δει ότι δεν είναι σωστά επιμελημένο και επικαιροποιημένο δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους».
Πώς «χτίζουμε» το σωστό προφίλ
Δίνοντας κάποιες χρήσιμες συμβουλές ο Ντένης μας κατευθύνει αναφορικά με το πώς πρέπει να είναι «στημένο» ένα σωστό προφίλ για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο:
• Συμπληρώστε όλα τα πεδία και προσπαθήστε να το κάνετε με τον ιδανικότερο τρόπο
• Δώστε έμφαση στη φωτογραφία προφίλ που θα επιλέξετε. Φροντίστε να εκπέμπει θετικότητα αλλά και επαγγελματισμό.
• Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι να εισάγουν στην περίληψη που ζητάει το LinkedIn για τον εαυτό τους. Χρησιμοποιείστε α΄ ενικό πρόσωπο. Εσείς μιλάτε για τον εαυτό σας και όχι κάποιος άλλος.
• Καλό θα ήταν το προφίλ να είναι γραμμένο στα Αγγλικά. Η γλώσσα του LinkedIn είναι η Αγγλική και πολλές αναζητήσεις μέσα σε αυτό απο Έλληνες χρήστες γίνονται στα Αγγλικά.
Τα βήματα για να στέλνετε τα πιο αποτελεσματικά LinkedIn μηνύματα
Το μέλλον των social media, οι influencers και ο φόβος για «φούσκα»
Κοιτώντας γύρω μας, όλοι διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια «φρενίτιδα» για το πώς μπορεί να βγάλει κανείς χρήματα από τα social media. Η δε ανάδυση του όρου «influencers» κάνει πολλούς να γελούν, και τους ίδιους να «τρίβουν» τα χέρια τους, αφού όσο μεγαλώνει το κοινό τους, τόσο αυξάνονται τα ποσά που κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό τους από εταιρείες που τους βλέπουν ως το κατάλληλο μέσο διαφήμισης των προϊόντων τους.
«Τα brands επενδύουν χρήματα σε ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλο κοινό. Η λογική είναι πως όταν σε ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, οι fans σου σε βλέπουν ως φίλο και όχι ως κάποιον που πάει να τους πουλήσει προϊόντα».
Το σωστό βέβαια είναι όταν φωτογραφίζονται με προϊόντα να υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές ότι πρόκειται για χορηγία. Κατά πόσο γίνεται στην πράξη αυτό; Η απάντηση του Ντένης είναι πως αυτό υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. «Έχει παρατηρηθεί ότι μια εταιρεία από το να κάνει διαφήμιση μόνο στην τηλεόραση, χρησιμοποιεί ανθρώπους που είναι «δυνατοί» στον τομέα τους στα κοινωνικά δίκτυα γιατί τους φέρνουν πωλήσεις. Είναι μια τάση που θα εξελιχθεί στο μέλλον».
Όσο για το πώς βλέπει τα social media σε λίγα χρόνια από τώρα και αν φοβάται το ενδεχόμενο «φούσκας», ο Ντένης είναι αισιόδοξος. «Για την περίπτωση του LinkedIn πιστεύω ότι η εξαγορά του από τη Microsoft δείχνει ότι είναι ένα μέσο με προοπτική. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε «πάντρεμα» υπηρεσιών και προϊόντων από τις δύο εταιρείες. Γενικά η αίσθησή μου είναι ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές με νέες επαναστατικές δυνατότητες να αναδύονται και να δημιουργούν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτούς που γνωρίζουν να τις χειρίζονται με τον ιδανικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
H Μαρία Ακριβού είναι senior editor του Fortune. Δείτε περισσότερα εδώ