Ντράγκι: Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, αν χρειαστεί
- 15/02/2016, 11:45
- SHARE
Και μετά τον Μάρτιο του 2017 θα μπορούσε να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.
Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει πως στις 3 Δεκεμβρίου 2015, αποφασίστηκε “η επέκταση του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα για τις μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP) μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί” με βασικό σκοπό την προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού πλησίον ή και κάτω αν είναι δυνατό του 2%.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει πως “τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που κρίνονται αποδεκτά για τις τακτικές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)”, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει πως τα παραπάνω μέτρα δεν αλλάζουν το πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημοσίου μεταξύ εγχώριων και διεθνών εκδοτών. Συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω πρόγραμμα κρίνει αποδεκτή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε οι αγορές των ομολόγων της να επιτρέπονται κανονικά στην δευτερογενή αγορά.
Τέλος στην απάντηση του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για το ζήτημα της χαλάρωσης των κριτηρίων αποφεύγει να δώσει νέα στοιχεία και επαναλαμβάνει τα κριτήρια που είχε συμπεριλάβει σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη και Σ. Κούλογλου τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε πρόσφατη ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει στον Πρόεδρο της ΕΚΤ το ζήτημα της χρονικής επέκτασης του Προγράμματος καθώς και την διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων. Επιπροσθέτως είχε ρωτήσει τον Μάριο Ντράγκι κατά πόσο είναι “θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο”. Τέλος, είχε ζητήσει πληροφορίες αναφορικά με το πως θα έβλεπε η ΕΚΤ, “τη χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα”.