Ο Μάριο Ντράγκι επιμένει στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης
- 22/11/2016, 08:44
- SHARE
Κάνοντας απολογισμό στη νομισματική πολιτική που ακολούθησε από το Φεβρουάριο του 2016 ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.
Την προσήλωσή του στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κάνοντας τον απολογισμό της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε από το Φεβρουάριο του 2016 ο Μ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. «Δείξαμε αντοχή σε δυσμενείς εξελίξεις καθώς και σε αβεβαιότητες που έχουν σχέση με το παγκόσμιο περιβάλλον» εξήγησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:
-η ανεργία μειώνεται σταθερά στην Eυρωζώνη, πάνω από 4 εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013.
-η εσωτερική ζήτηση ενισχύθηκε επίσης και η αύξηση του ΑΕΠ αυξάνει σε θετικούς ρυθμούς για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.
-από την αρχή του έτους ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -2% το Φεβρουάριο, στο + 0,5 % τον Οκτώβριο.
-τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο του 2014 αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις.
-η αγορά περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι λειτουργίες επαναχρηματοδότησης βοήθησαν στην υποστήριξη της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, τα οικονομικά κίνητρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τα επιτόκια έπεσαν για πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων από το Μάρτιο του 2014. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά στην Eυρωζώνη να επωφεληθούν από χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, βελτιώθηκαν. Από το Μάιο του 2014 τα επιτόκια δανεισμού για πολύ μικρά δάνεια προς εταιρίες, έπεσαν κατά 70 μονάδες βάσης και τώρα συγκλίνουν με τα επιτόκια για τις μεγάλες εταιρείες.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε, ότι οι τράπεζες μετακυλίουν τα χαμηλά επιτόκια στους πελάτες τους και από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τονώθηκαν η κατανάλωση και οι επενδύσεις και επωφελήθηκαν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις.
«Η νομισματική πολιτική επομένως συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την οικονομική ανάκαμψη. Περιμένουμε επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπάρχει συγκράτηση των τιμών και δεν παρατηρούμε ενίσχυση των ανατιμήσεων» υπογράμμισε και πρόσθεσε «υπολογίζουμε επίσης στη συνέχιση της νομισματικής στήριξης παρά το συνεχιζόμενο χάσμα στην παραγωγή, γι΄αυτό το λόγο παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης η οποία θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα τη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού σε επίπεδα του 2%».
«Παρ’ όλα αυτά η διατήρηση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να συνοδευθεί και από αποφασιστική δράση σε τομείς της πολιτικής» υπογράμμισε.
Διαρθρωτικές προκλήσεις και κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, χάρη στις καλές επιδόσεις της χρηματοπιστωτικής πολιτικής, ο χρηματοπιστωτικός τομέας βγήκε από την κρίση.
«Η απόφασή μας να κάνουμε κάτι για τα λάθη μας πριν από την κρίση με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, φέρει επιτέλους καρπούς, όπως η κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παρ’ όλα αυτά οι υπάρχουσες διαρθρωτικές προκλήσεις, είναι αυτές που αποτελούν τροχοπέδη και εμποδίζουν την οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί, ώστε να μπορέσει να περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη» είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι αν και είναι πολύ υψηλά σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα δεν επηρεάζει πλέον τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών έχει υποβάλλει προτάσεις κατευθυντήριων γραμμών προς διαβούλευση.
«Ένα πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα λοιπόν κατάφερε να ανταποκριθεί στα καλέσματα της ΕΚΤ και καλύπτει πλέον με καλύτερο τρόπο τις πιστώσεις» υπογράμμισε.
– Επίσης οι εθνικές γραμμές εποπτείας πρέπει να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στη βιομηχανία.
Να αρθούν τα νομικά και άλλα εμπόδια για την αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων.
– Η κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Μπορεί η κερδοφορία και οι μετοχές των τραπεζών να μην είναι αντικείμενο της ΕΚΤ, όμως από τη στιγμή που αυξάνει το κόστος χρηματοδότησής τους θα μπορούσε ενδεχομένως να μετακυλήσει το κόστος αυτό στην πραγματική οικονομία και να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη» εξήγησε.
– Η τιτλοποίηση μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μια πολύ καλή δέσμη μέτρων για την αναβίωση της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποίησης.
Καταλήγοντας ο κ. Ντράγκι δήλωσε: «Τον Φεβρουάριο είχα πει ότι η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται. Από τότε οι προκλήσεις οξύνθηκαν. Σήμερα είναι πιο απαραίτητο και πιο σημαντικό παρά ποτέ, η Ευρώπη να ανταποκριθεί συνολικά, ομαδικά και αποφασιστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».