Ντράγκι: Οι δύο προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE
- 06/02/2017, 17:12
- SHARE
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης.
Επομένως, ο Μ. Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ντράγκι επιμένει: Η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα – Που κολλάει η διαπραγμάτευση»
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι τα σημεία στα οποία «κολλάει» η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εξής: Πρώτον, εκτιμάται ότι για να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετά μακρά χρονική περίοδο.
Δεύτερον, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι η διαπραγμάτευση «κολλάει» στην κάλυψη του δημοσιονομικού χάσματος το 2018 και σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δικαιοσύνη και στην ενέργεια. Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της ΕΚΤ, είναι σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εξάλλου, ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ανέργων και ότι το είδος των μέτρων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.