Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας
- 29/10/2015, 10:41
- SHARE
Τέλος στα σενάρια Grexit βάζει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο βάζει τέλος στο Grexit του κ. Σόιμπλε και των συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτηση που κατέθεσε την περίοδο του δημοψηφίσματος, ασκούσε έντονη κριτική στους συντηρητικούς και ακραίους κύκλους που “διακινούν σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΕΕ”, με στόχο “την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία τεχνικής έντασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” και ζητούσε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει τις “απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού ώστε να ψηφίσει ανεκβίαστα στο επερχόμενο δημοψήφισμα”, καθώς επίσης, “άμεσα μέτρα για την άρση της ασφυξίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.
Αναλυτικά η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 17 Ιουλίου 2015.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στo πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί ως κεντρικής τράπεζας των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχαν, και εξακολουθούν να παρέχουν, στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014. Αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που χορηγήθηκε στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 αντιστοιχεί σε δύο τρίτα περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανόνες και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με ανεξάρτητο τρόπο και βάσει προσεκτικής αξιολόγησης.