Nvidia: Γιατί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων είναι σημαντική για όλο τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

Nvidia: Γιατί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων είναι σημαντική για όλο τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης
epa11174318 People walk past the logo of NVIDIA in Taipei, Taiwan, 23 February 2024. Nvidia's (NVDA) stock soared on 22 February after the company announced better-than-expected Q4 earnings and revenue, attributing the success to robust sales of data center graphics chips. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κέρδη της Nvidia είναι ένα... δημοψήφισμα τόσο για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τον κλάδο των ημιαγωγών.

Του Greg McKenna

Αποκαλούνται τα «σημαντικότερα κέρδη τεχνολογίας εδώ και χρόνια». Είτε ο ισχυρισμός του διάσημου «ταύρου» της τεχνολογίας Dan Ives είναι υπερβολικός είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινό ετοιμάζει «ποπ κορν» κάθε φορά που επίκειται μια ανακοίνωση της Nvidia. Η Wall Street ανέμενε άλλο ένα τρίμηνο έκρηξης από την κορυφαία μετοχή τσιπ στον κόσμο και τα αποτελέσματα της Τετάρτης έχουν τη δυνατότητα να τονώσουν ένα ράλι σε ολόκληρο τον κλάδο. Εάν, αντιθέτως, η εταιρεία υποχωρούσε, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση των μετοχών.

Τα κέρδη της Nvidia είναι ένα δημοψήφισμα τόσο για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τον κλάδο των ημιαγωγών, είπαν στο Fortune πολλοί αναλυτές του κλάδου, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην παραγωγή προηγμένων μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU), που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της Nvidia αναπόφευκτα θα επιβραδυνθεί, προσέθεσαν (από έτος σε έτος η ανάπτυξη άνω του 250% δεν είναι βιώσιμη για πάντα). Κίνδυνοι, όπως η απειλή του ανταγωνισμού, μακροοικονομικές διακυμάνσεις και γεωπολιτικά ρίσκα, αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια, αλλά οι καλές στιγμές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Χθες, η Nvidia ανέφερε έσοδα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 28 Ιουλίου 2024, αυξημένα κατά 15% από το προηγούμενο τρίμηνο και 122% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για το τρίμηνο, τα κέρδη ανά μετοχή σύμφωνα με τις Γενικώς Αποδεκτές Λογιστικές Αρχές ήταν 0,67 δολάρια, αυξημένα κατά 12% από το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένα κατά 168% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζήτηση για το Hopper παραμένει ισχυρή και οι προσδοκίες για το Blackwell είναι απίστευτες», δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA. «Η NVIDIA πέτυχε έσοδα-ρεκόρ καθώς τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων αναπτύσσονται ταχύτατα για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των υπολογιστικών δομών με επιτάχυνση της υπολογιστικής και της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης».

Το Fortune είχε επισημάνει αυτή τη θετική προοπτική. «Η ουσία είναι ότι αποστέλλουν σε πελάτες, κυρίως στη Microsoft (Amazon Web Services) και στη Meta, όσα περισσότερα προϊόντα μπορούν να κατασκευάσουν», είπε ο Ted Mortonson, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής τεχνολογικής στρατηγικής στη Baird. «Θα έχουν άλλο ένα απίστευτο τρίμηνο».

Το κύμα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έκανε σε ελάχιστο χρόνο τη Nvidia μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο. Στην προηγούμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το περασμένο τρίμηνο, τα έσοδα είχαν αυξηθεί κατά 262% σε πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς, η οποία αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό επέτρεψε στους επενδυτές να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Η μετοχή είχε αυξηθεί πάνω από 166% σε ετήσια βάση μέχρι προχθές, κινούμενη πάνω από το όριο των 128 δολαρίων στο κλείσιμο της Τρίτης. Οι επενδυτές που κατείχαν τη μετοχή τα τελευταία πέντε χρόνια την είδαν να ανεβαίνει κατά 3.000%, σχεδόν διπλασιάζοντας την επένδυσή τους από έτος σε έτος.

Πάντως, αμέσως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση κερδών η μετοχή σημείωσε πτώση. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό συνέβη παρά τα θετικά αποτελέσματα, ίσως επειδή οι επενδυτές είχαν ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, ή θέλησαν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη από τη ρευστοποίηση μιας νικηφόρας μετοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com