Nvidia: Με σπασμένα φρένα στα 2 τρισ. δολάρια χάρη στην AI mania

Nvidia: Με σπασμένα φρένα στα 2 τρισ. δολάρια χάρη στην AI mania
Photo:
Εταιρεία κλειδί για την τεχνητή νοημοσύνη...

Σε εταιρεία κλειδί για την τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται η Nvidia, η οποία χρειάστηκε να υπάρξει 24 χρόνια ως εισηγμένη στη Wall Street ώστε η κεφαλαιοποίησή της να αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και μόλις 8 μήνες για να εισέλθει στο πολύ κλειστό κλαμπ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πορεία της Nvidia για να γίνει μία από τις τρεις πιο σημαντικές αμερικανικές εταιρείες ξεκίνησε σε ένα Denny’s το 1993 και επιταχύνθηκε από την κυριαρχία της στις GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών). Αυτά τα chips, αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων το καθένα, έχουν εξελιχθεί σε ένα σπάνιο, πολύτιμο αγαθό, με τον τεχνολογικό κολοσσό να έχει ποσοστό στην εν λόγω αγορά πάνω από 80%.

Η αχόρταγη ζήτηση έχει υπερκεράσει την παραγωγή και έχει ενθαρρύνει τους ανταγωνιστές να αναπτύξουν ανταγωνιστικά chips. Η δυνατότητα να ασφαλίσουν GPU καθορίζει πόσο γρήγορα οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρείες διαφημίζουν την πρόσβασή τους σε GPU για να προσελκύσουν εργαζομένους στην τεχνητή νοημοσύνη, και τα chips έχουν χρησιμοποιηθεί ως collateral για να καλύψουν δάνεια δισ. δολαρίων.

Την Τετάρτη, μετά την παρουσίαση από την Nvidia των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις, οι εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρείας είπαν ότι οι αποθέματα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά chips τεχνητής νοημοσύνης. Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω chips είναι κρίσιμα για την εκπαίδευση μοντέλων γλώσσας που υποστηρίζουν AI bots όπως το ChatGPT της OpenAI.  

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Nvidia, είπε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ένα κύμα επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διπλασιάσει τον αριθμό των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια και θα παράσχει ευκαιρίες.

«Δημιουργείται μια νέα βιομηχανία, και αυτό καθοδηγεί την ανάπτυξή μας» είπε.

Ασύλληπτα μεγέθη

Στο μεταξύ, η Nvidia κατέγραψε ασύλληπτα οικονομικά μεγέθη κατέγραψε για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνοντας όσους τη θέλουν ως μία από πιο πετυχημένες εταιρείες όλων των εποχών. Για το δ’ τρίμηνο χρήσης (έληξε 28 Ιανουαρίου 2024), η εταιρεία ανέφερε έσοδα-ρεκόρ στα 22,1 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 265% σε ετήσια σύγκριση. Τα καθαρά κέρδη για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 12,2 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 769% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν!

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του οικονομικού έτους (29 Ιανουαρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024), τα έσοδα έφθασαν σε επίπεδο – ρεκόρ, ήτοι 60,9 δισεκ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα -επίσης ρεκόρ- 32,3 δισεκ. δολάρια. Για το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025, η εταιρεία αναμένει τα έσοδα να φθάσουν τα 24 δισεκ. δολάρια.

Οι επιδόσεις στάθηκαν «αντάξιες» στις εκτιμήσεις των αναλυτών, τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη. Η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1,94 τρισεκ. δολάρια!

Να σημειωθεί πως μετοχές της Nvidia αξίας πάνω από 30 δισεκ. δολαρίων αλλάζουν χέρια καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις, ξεπερνώντας εκκωφαντικά το ρεκόρ που κατείχε μέχρι στιγμής για το έτος η Tesla -με 22 δισεκ. δολάρια.

Ο Huang, ένας από τους πιο παλιούς διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας, κατέχει 86,6 εκατομμύρια μετοχές της Nvidia, σύμφωνα με το FactSet, αξίας περίπου 68 δισ. δολάρια.

Ο Huang έθεσε τις βάσεις για την άνοδο της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη το 2006, όταν άνοιξε τα chips της για σκοπούς πέραν των υπολογιστών. 

Δεκάδες χιλιάδες

Οι μηχανικοί σύντομα άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Το είδος των μαθηματικών που απαιτούνται για την κατασκευή πολύπλοκων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης συμπλέκεται με τον τρόπο λειτουργίας των καρτών γραφικών – κάνοντας πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα.

Δεκάδες χιλιάδες από τις πιο προηγμένες GPU της Nvidia, που ονομάζονται H100s, χρησιμοποιούνται στη δημιουργία των πιο εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Και είναι ακριβά, αφού κοστίζουν περίπου 25.000 δολάρια το καθένα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Nvidia μπορεί να παράγει περίπου 1,2 εκατομμύρια από αυτά τα chips ετησίως, αλλά η ικανοποίηση της ζήτησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Nvidia σχεδιάζει τα chips και αναθέτει την παραγωγή τους στην εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Η TSMC στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγή της.

Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε τους ανταγωνιστές να αναπτύξουν τα δικά τους chips με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Η Advanced Micro Devices προβλέπει πωλήσεις τέτοιου είδους chips άνω των 3,5 δισ. δολαρίων φέτος, ενώ η βρετανική Arm Holdings έχει προβάλει τη χρησιμότητα των chips της για την τεχνητή νοημοσύνη. Η δε Intel άρχισε να πουλάει μονάδες κεντρικής επεξεργασίας που μπορούν να κάνουν υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχουν επίσης πολλές startups που κατασκευάζουν chips τεχνητής νοημοσύνης. Και μεγάλες εταιρείες υπολογιστικού νέφους όπως η Google και η Amazon δημιουργούν εσωτερικά προγράμματα ανάπτυξης. Η Microsoft παρουσίασε τον πρώτο της chip τεχνητής νοημοσύνης, με το όνομα Maia 100, τον Νοέμβριο.

Πάντως, πολλοί αναλυτές και εκτελεστικοί στη βιομηχανία λένε ότι οι πλεονεκτήματα της Nvidia δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν από τον ανταγωνισμό, χάρη στο βάθος και την πολυπλοκότητα του λογισμικού που έχει αφιερώσει χρόνια γύρω από τα chips της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: