NY Times: Έρχεται η «εποχή των τεράτων» – Ο κόσμος που αλλάζει και η νέα τετραετία του Τραμπ

NY Times: Έρχεται η «εποχή των τεράτων» – Ο κόσμος που αλλάζει και η νέα τετραετία του Τραμπ
epa11691591 Former US President and Republican Presidential Candidate Donald J. Trump gestures during a campaign rally in Allentown, Pennsylvania, USA, October 29, 2024. Trump is running against Democratic US Vice President Kamala Harris in the presidential election on 05 November 2024. EPA/DAVID MUSE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την ορκωμοσία του Τραμπ, ο πλανήτης δεν μπαίνει μόνο σε μια νέα προεδρική θητεία. Αντιμετωπίζει μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, όπου τεχνολογία, κλιματική κρίση και γεωπολιτικές δυναμικές διαμορφώνουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και κοινωνικών μετασχηματισμών. Όπως επισημαίνει ο Έζρα Κλάιν στους New York Times, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερα κρίσιμα φαινόμενα: την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή, την υποχώρηση του ρυθμού γεννήσεων στη Δύση και την άνοδο συγκεντρωτικών δομών εξουσίας.

Για τον Κλάιν και τα τέσσερα φαινόμενα μαζί βάζουν την ανθρωπότητα σε μια σκοτεινή εποχή, μια εποχή που ακολουθώντας τον Αντόνιο Γκράμσι, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «εποχή των τεράτων».

Η άνοδος του Τραμπ συνοδεύεται από μια νέα δυναμική στις διεθνείς σχέσεις. Με τους Δημοκρατικούς εξασθενημένους και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να λειτουργεί περισσότερο ως παρατηρητής, ο Τραμπ εμφανίζεται να συγκεντρώνει τη στήριξη πανίσχυρων επιχειρηματιών, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. Το νέο πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση θεσμών που παραδοσιακά λειτουργούσαν ως αναχώματα στην υπερσυγκέντρωση εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλάιν τονίζει ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ έρχεται με λιγότερες αντιστάσεις και περισσότερη επιρροή. Μεταξύ άλλων, η απόφαση μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Meta να εγκαταλείψουν προγράμματα ποικιλομορφίας (DEI) υπογραμμίζει τη μετατόπιση στις εταιρικές και πολιτικές προτεραιότητες.

Αναφορικά με τη δημοκρατία, ο Κλάιν παρατηρεί: «Η δημοκρατία δεν πεθαίνει στο σκοτάδι, αλλά μέσα από συμφωνίες που διαβρώνουν τα θεμέλιά της». Με τις αναφορές του να παραπέμπουν σε παραδείγματα όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν, προειδοποιεί για τις πιθανές εξελίξεις.

Τι μέλλει γενέσθαι; Το μέλλον φαίνεται γεμάτο πιθανότητες – από πολιτική αστάθεια μέχρι τη δημιουργία ενός κράτους συγκεντρωτικής εξουσίας. Το μόνο βέβαιο, όπως γράφει ο Κλάιν, είναι πως τα όρια έχουν πλέον αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: