NZZ: Aνάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα – Απόλυτα επιτυχής η δοκιμασία
- 30/01/2019, 09:17
- SHARE
«Η υπερχρεωμένη χώρα έχει αποκτήσει και πάλι μια περιζήτητη θέση», γράφει η εφημερίδα της Ζυρίχης.
«Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα», τιτλοφορείται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuericher Zeitung (NZZ), το οποίο εικονογραφείται με φωτογραφία του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου στη Θεσσαλονίκη με τη λεζάντα «Oι Έλληνες και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις τουλάχιστον των κεφαλαιαγορών».
Όπως γράφει η γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης, «η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ ήταν επιτυχής για την Ελλάδα. Η υπερχρεωμένη χώρα έχει αποκτήσει και πάλι μια περιζήτητη θέση. Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές την Τρίτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Για ένα πενταετές ομόλογο με το οποίο η χώρα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, δόθηκαν εντολές αγοράς για περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, το τελικό επιτόκιο ήταν 3,6%. Κατά την προετοιμασία της έκδοσης, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιτόκιο περίπου 3,9% για να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές».
Επίσης, η Neue Zuericher Zeitung (NZZ) σημειώνει τα εξής: «Ο πρώτος δανεισμός του υπερχρεωμένου κράτους από το τέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) τον Αύγουστο, θεωρήθηκε δοκιμασία όσον αφορά τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτή η δοκιμασία θεωρείται απόλυτα επιτυχής. Όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες της Union Investment, σε μια πρώτη αξιολόγηση, η χώρα έχει ανακτήσει την ικανότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η υψηλή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα επηρέασε και τα δεκαετή χρεόγραφα, τα οποία για πρώτη φορά από τον Αύγουστο υποχώρησαν κάτω από το 4%».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η ισχυρή ζήτηση ελληνικών ομολόγων δεν είναι σύμπτωση. Από τη μία πλευρά, έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 182% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θεωρείται βιώσιμο με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια λήξης (των δανείων) και ενός μέσου επιτοκίου 2%. Και από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις στην κεφαλαιαγορά εξακολουθούν να είναι σπάνιες όσον αφορά τα έσοδα από τόκους».