Ο άνθρωπος που λείπει από τις διώξεις κατά της FIFA
- 28/05/2015, 17:00
- SHARE
Ο αείμνηστος Χούλιο Γκροντόνα ασκούσε άμεσο έλεγχο επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο των διώξεων της Τετάρτης.
του Ίαν Μάουντ
Κατά την χολιγουντιανή προσαγωγή και άσκηση διώξεων της Τετάρτης κατά των υπαλλήλων και των στελεχών του αθλητικού μάρκετινγκ της FIFA, υπήρχε ένα όνομα που δεν αναφέρθηκε.
Όχι, δεν ήταν του Σεπ Μπλάτερ. Ήταν του Χούλιο Γκροντόνα.
Ως επικεφαλής επί σειρά ετών της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αργεντινής, της AFA, ο Γκροντόνα υπηρέτησε ως ανώτερος αντιπρόεδρος της FIFA – νούμερο 2 μετά τον Μπλάτερ – μέχρι το θάνατό του, τον Ιούλιο του 2014 σε ηλικία 82 ετών. Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1988 έως το θάνατό του και πρώην πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της οργάνωσης, ο Γκροντόνα ήταν για πολύ καιρό έμπιστος του Μπλάτερ.
Ασκούσε, επίσης, άμεσο έλεγχο επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο των διώξεων της Τετάρτης. «Είναι ο μεγάλος απών, επειδή, ουσιαστικά, ήταν αυτός που συμφώνησε όλες τις τηλεοπτικές συμβάσεις της FIFA, όσο ο ίδιος ήταν εν ζωή», είπε ο Ερνάν Καστίγιο, Αργεντινός αθλητικός δημοσιογράφος και συγγραφέας του Todo Pasa, μιας μη εξουσιοδοτημένης βιογραφίας της ζωής του Γκροντόνα και των δεσμών του με το ποδόσφαιρο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.
Γνωστός ως «Δον Χούλιο», ο Γκροντόνα ήταν μια επιβλητική φιγούρα στο πολιτικό τοπίο της Αργεντινής. Διορίστηκε επικεφαλής της AFA το 1979 από τον αντιναύαρχο Κάρλος Λακόστε, έναν από τους ηγέτες της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε την Αργεντινή κατά τη διάρκεια του Βρώμικου Πολέμου (1976-1983), που άφησε 30.000 ανθρώπους αγνοουμένους ή νεκρούς, και ο Γκροντόνα ήταν η τελευταία σημαντική προσωπικότητα στην εξουσία από την περίοδο εκείνη.
Ο Γκροντόνα ήταν γνωστός ως κάποιος που μπορούσε να συνεννοηθεί με το στρατιωτικό καθεστώς, καθώς και τις μη στρατιωτικές κυβερνήσεις τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Είχε τον έλεγχο των οικονομικών του πρωταθλήματος της Αργεντινής και των συμβάσεων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό τον έφερε σε στενή επαφή με τρεις από αυτούς που κατηγορούνται για «συστηματικές πληρωμές και συμφωνία να καταβάλουν πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες για να αποκτήσουν επικερδή τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα εμπορίας των διεθνών τουρνουά ποδοσφαίρου».
Αυτοί οι τρεις ήταν ο Αλεχάντρο Μπουρζάκο, ο επικεφαλής της Torneos y Competências στην Αργεντινή, μιας επιχείρησης αθλητικού μάρκετινγκ που είχε τα δικαιώματα για πολλά πρωταθλήματα της Αργεντινής και αγώνες της εθνικής ομάδας, και οι Χούγκο και Μαριάνο Τζίνκις, οι οποίοι διοικούσαν την Full Play Group, επίσης επιχείρησης αθλητικού μάρκετινγκ στην Αργεντινή που κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για αρκετές Νοτιοαφρικάνικες εθνικές ομάδες και πρωταθλήματα.
Η σχέση του Γκροντόνα με τον Μπουρζάκο είχε ταραχώδες ξεκίνημα. Το 2009, η κυβέρνηση της Αργεντινής πήρε τα τοπικά δικαιώματα συνδρομητικής τηλεόρασης για το πρωτάθλημα της Αργεντινής από την Torneos y Competências και τα έδωσε στον Γκροντόνα και την AFA για να ξεκινήσουν μια δωρεάν τηλεοπτική εκπομπή επιδοτούμενη από την κυβέρνηση με τίτλο Fútbol Para Todos (Ποδόσφαιρο για όλους).
Αλλά σύντομα οι δύο τους απέκτησαν μια σχέση εργασίας, και η εταιρεία του Μπουρζάκο παρείχε υπηρεσίες παραγωγής για την Fútbol Para Todos και ανέλαβε τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα για τους αγώνες. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η εταιρεία κατέχει επίσης τα δικαιώματα παραγωγής φιλικών αγώνων για την εθνική ομάδα της Αργεντινής.
Στην κηδεία του Γκροντόνα είχαν παρευρεθεί ο Σεπ Μπλάτερ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και ο αστέρας του ποδοσφαίρου της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι. Επίσης παρόντες ήταν ο Εουγκένιο Φιγουερέδο, νυν αντιπρόεδρος της FIFA και εκτελεστικό μέλος της επιτροπής και πρώην πρόεδρος της CONMEBOL, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε την Τετάρτη.
Ο Γκροντόνα κατάφερε να αποφύγει τις διώξεις για διαφθορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ο ίδιος μπορεί να γνώριζε ότι κάτι παράτυπο συνέβαινε με την επιλογή της Ρωσίας και του Κατάρ για τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Ο γιος του Γκροντόνα, Ουμπέρτο, σχολιάζοντας από τη Νέα Ζηλανδία, την Τετάρτη, όπου εργάζεται ως προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών της Αργεντινής, δήλωσε για τις διώξεις: «δεν εκπλήσσομαι. Από όσο έχω κουβεντιάσει για εκείνη την εποχή με τον πατέρα μου, ξέραμε ορισμένες παρατυπίες που είχαν συμβεί με τις ψηφοφορίες για τις πόλεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πώς θα αντιδρούσε ο Γκροντόνα στις ειδήσεις της Τετάρτης. Ήταν γνωστό ότι φορούσε ένα δαχτυλίδι με χαραγμένες τις λέξεις «Todo Pasa». Η μετάφραση: «όλα περνάνε».