Ο αντίπαλος του Wegovy; – Η Pfizer προχωρά τις δοκιμές για χάπι απώλειας βάρους

Ο αντίπαλος του Wegovy; – Η Pfizer προχωρά τις δοκιμές για χάπι απώλειας βάρους
Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους θα αξίζει πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η Pfizer σχεδιάζει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές αργότερα φέτος μια αναθεωρημένη, άπαξ ημερησίως έκδοση του χαπιού απώλειας βάρους της, danuglipron, δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη, αφού εγκατέλειψε την ανάπτυξη μιας προηγούμενης ημερήσιας μορφής του φαρμάκου πέρυσι.

Το νέο φάρμακο αποτελεί μέρος της δεύτερης γενιάς χαπιών απώλειας βάρους, υπό ανάπτυξη από εταιρείες όπως η Eli Lilly και η Novo Nordisk, που θα προσφέρουν στους ασθενείς μια πιο βολική δοσολογία αντί για ενέσεις.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους, στην οποία επί του παρόντος κυριαρχούν το Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της Eli Lilly, θα αξίζει πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η Pfizer ανακοίνωσε το 2023 πως εστιάζει στην ανάπτυξη του danuglipron μετά την απόσυρση μιας άλλης έκδοσης του φαρμάκου, που ονομάζεται lotiglipron, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς αύξησε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων σε ορισμένους ασθενείς.

Την Πέμπτη, η Pfizer δήλωσε ότι τα πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης υποστήριζαν τη δοσολογία μία φορά την ημέρα, χωρίς να παρατηρηθούν αυξήσεις των ηπατικών ενζύμων σε περισσότερους από 1.400 υγιείς ενήλικες εθελοντές.

Οι πωλήσεις του εμβολίου και του χαπιού COVID-19 της Pfizer έχουν μειωθεί δραστικά από την κορύφωσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ασκώντας πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλο, Άλμπερτ Μπουρλά, να προωθήσει την ανάπτυξη μέσω νεότερων φαρμάκων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής, Μίκαελ Ντόλστεν, θα παραιτηθεί μετά από 15ετή και πλέον θητεία στην Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com