Ο απολογισμός της φετινής τουριστικής σεζόν: Τι δηλώνουν στο Fortune Greece επαγγελματίες του κλάδου
- 02/09/2021, 10:25
- SHARE
Αυτή η τουριστική σεζόν, αν και άργησε να ξεκινήσει, τα είχε όλα. Και κατά τόπους, mini lockdown, και αλλαγή στο μείγμα των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και αύξηση τόσο των οδικών όσο και των «σκαφάτων» ταξιδιωτών που, παρά τις υγειονομικές δυσκολίες, ψήφισαν Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Αν και είναι νωρίς για να πραγματοποιηθεί ο απολογισμός, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τουριστική κίνηση των μηνών Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα κύλησαν ομαλά και ο κόσμος ήταν διατεθειμένος να ξοδέψει μιας και στερήθηκε την ελευθερία του τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Επαγγελματίες του τουρισμού δίνουν τη δική τους οπτική για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς.
Δουλέψαμε μόλις 40 μέρες
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητική τουριστική σεζόν όταν δουλέψαμε μόλις 40 μέρες, από τις 10 Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου. Παρόλα αυτά, υπήρχε κινητικότητα και η πληρότητα ήταν φυσιολογική στο 80%. Όμως ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι ικανό για να κρατήσει υγιείς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. Χάθηκε ο Μάιος και κάποιοι δεν άνοιξαν καθόλου τον Ιούνιο» λέει στο fortunegreece.com ο Μάκης Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαληνίας & Ιθάκης.
Ως θετικά χαρακτηρίζει τα πρώτα δείγματα που έχουμε για τον μήνα Σεπτέμβριο, τονίζοντας παράλληλα πως οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του Οκτωβρίου θα ήταν ριψοκίνδυνη διότι βρισκόμαστε σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τα μέτρα που θα λάβουν οι ξένες αγορές.
«Μιλάμε για περιορισμένες κρατήσεις που γίνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβος μήπως επιβληθούν νέα lockdowns και παύσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Οι προσδοκίες από την Βρετανική αγορά ήταν τεράστιες. Για εμάς είναι η πιο σημαντική πηγή εισροή τουριστών που αντιπροσωπεύει το 65% με 70% των αφίξεων και δυστυχώς φέτος επισκέφτηκαν την χώρα μας από τον Ιούλιο και μετά. Πολύ δυνατά κινήθηκαν χώρες όπως η Γερμανία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενώ πολλοί “σκαφάτοι” επισκέφθηκαν το Αργοστόλι και το Φισκάρδο στην Κεφαλονιά ξοδεύοντας αρκετά χρήματα».
Σε ότι αφορά τους Ιταλούς και εδώ ήταν έντονο, όπως λέει ο κ. Τιμοθεάτος, το στοιχείο της περιοδικότητας, με τις αεροπορικές πτήσεις να διακόπτονται σταδιακά. «Η γενικότερη αίσθηση που έχουμε είναι ότι φέτος ήταν μεγαλύτερη η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στην αγορά. Οι ταξιδιώτες ήταν περισσότερο αποφασισμένοι να ξοδέψουν και λιγότερο μίζεροι. Στην Κεφαλλονιά πέρυσι είχαμε ένα κρούσμα κάθε 10 με 15 μέρες φέτος καταγραφόταν κρούσματα, χαμηλά μεν σε αριθμό, ωστόσο σε καθημερινή βάση» καταλήγει.
Ανοδικά κινούνται ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβρης
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων HATTA, Νίκος Κελαϊδίτης κάνοντας λόγο για μια ικανοποιητική τουριστική σεζόν, τηρουμένων των αναλογιών.
«Θα πρέπει να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στον απελθόντα Υπουργό Τουρισμού διότι κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του έγιναν, από την αρχή της πανδημίας, μεγάλες προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς, όχι όμως του προσδοκώμενους. Άλλωστε οι απαιτήσεις σε Υγειονομικό επίπεδο διαχείρισης του covid19 ήταν υψηλές. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πιάσαμε το 60% με 70% της πληρότητας των επιπέδων του 2019. Σαφώς και έγιναν λάθη από τα οποία μάθαμε. Όποιος κάνει προσπάθεια και δουλεύει είναι λογικό να κάνει λάθη για κάτι που δε γνώριζε προηγουμένως. Οι προκρατήσεις είναι ενθαρρυντικές για το διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Αν φτάσουμε το 60% του 2019 θα είναι ένας πολύ καλός στόχος» τονίζει ο κ. Κελαηδίτης.
Προσθέτει πως ο Σεπτέμβρης και Οκτώβρης έχουν εξελιχθεί σε δύο μήνες με ποιοτικούς τουρίστες και αυξημένη κατά κεφαλήν δαπάνη. Μπορεί ο όγκος των αφίξεων να μην συγκρίνεται με εκείνον που καταγράφεται το καλοκαίρι, όμως η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών είναι γενναία.
«Το Φθινόπωρο έρχονται Ελλάδα, κυρίως Ευρωπαίοι και πιο συγκεκριμένα ηλικίες που δεν έχουν παιδιά. Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι. Έχουμε ξεχάσει για φέτος εντελώς αγορές όπως η Αυστραλία και η Αμερική που επισκεπτόταν παραδοσιακά τη χώρα μας τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου».
Σχολιάζοντας τα mini lockdowns και τον αντίκτυπο που είχαν στους τουριστικούς προορισμούς όπου επιβλήθηκαν, ο κ. Κελαηδίτης παραδέχεται πως οδήγησαν σε πολλές ακυρώσεις την εβδομάδα που ανακοινώθηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη. Επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρει πως όσοι ακύρωσαν δεν μετέφεραν για άλλη ημερομηνία τις διακοπές τους. Ενδεικτικά για την Κρήτη, από τις 20 Αυγούστου και μετά ακυρώθηκαν εντελώς οι κρατήσεις 6.000 Ισλανδών που είχαν σκοπό να επισκεφτούν την περιοχή των Χανίων.
Μικρό το ποσοστό των τουριστών που φοβούνται
Στο fortunegreece.com μίλησε και η Άνθια Βλασσοπούλου, Συν-Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Athens Insiders, του ταξιδιωτικού πρακτορείου που εξειδικεύεται στην προσφορά δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας που δίνουν στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε βαθμίδα επικινδυνότητας ήταν κάτι που απασχόλησε τους Αμερικανούς, μία σημαντική αγορά με την οποία συνεργαζόμαστε. Υπήρξαν εκείνο το διάστημα αρκετές ακυρώσεις από ανθρώπους που δεν ήρθαν ποτέ. Όσοι όμως επισκέφτηκαν τη χώρα μας ήταν αρκετά χαλαροί και προσεκτικοί στο θέμα κορονοϊός. Όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού ζητούσαν οι ξεναγοί να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό τουριστών ήταν φοβισμένο».
Η κα Βλασσοπούλου υπογραμμίζει ότι η σεζόν χάθηκε για τους Άγγλους αλλά και για τους Γάλλους, οι οποίοι φέτος δεν ενέταξαν την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό στο πρόγραμμά τους, αλλά προτίμησαν να επισκεφτούν μόνο τα ελληνικά νησιά. «Αυτό το διάστημα τρέχουν πολλές last minute κρατήσεις για το Σεπτέμβριο και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, ακόμη κι αν γίνονται ακυρώσεις, οι νέες κρατήσεις είναι πολύ περισσότερες. Πλέον το μείγμα των τουριστών είναι τριανταπεντάρηδες, honeymooners, όταν παραδοσιακά επέλεγαν ξεναγήσεις άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι φοβούνται πια να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».
Μεγάλη ανάσα από τα ξένα γιοτ
«Από τον Ιούλιο και μετά δουλέψαμε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος είχε διάθεση να ξοδέψει. Ακόμα και μέσα στα ξενοδοχεία παρατηρούσαμε ότι ξόδευαν χρήματα στο μπαρ και το εστιατόριο. Φαίνεται πως έκαναν οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια για να μπορέσουν φέτος να περάσουν καλά. Μας ρωτούσαν διαρκώς για το ποια είναι τα καλά εστιατόρια του νησιού ενώ σε επίπεδο πληρότητας ήταν πέρα από ικανοποιητική. Το Σεπτέμβριο έχουν φύγει οι οικογένειες με παιδιά και οι νεότεροι σε ηλικία, ωστόσο, τα ξενοδοχεία έχουν ακόμη κόσμο» δηλώνει ο Μηνάς Χατζημιχαηλ, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω.
Εξίσου δυνατά κινήθηκε η Ρόδος όπως και οι δορυφόροι της η Νίσυρος και η Κάλυμνος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος και η Λέρος. Ο κ. Χατζημιχαήλ επισημαίνει πως από τις 15 Αυγούστου που επετράπη η είσοδος για τα ιστιοπλοϊκά από την Τουρκία, νησιά όπως η Σύμη και η Λέρος κατακλύστηκαν από Τούρκους τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.
«Φέτος ακολουθήθηκε η τακτική, οι ταξιδιώτες να κλείνουν δωμάτια και εισιτήρια μετακίνησης για τις επόμενες μία με δύο βδομάδες και όχι να προβαίνουν σε προκρατήσεις όπως είχαμε συνηθίσει».