Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη- Ρούτε

Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη- Ρούτε
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (Α) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, στη Χάγη. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, οι μεταρρυθμίσεις και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στην Χάγη ήταν η σαφής δήλωση του Μαρκ Ρούτε: «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει τεράστιες  δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια για συνεργασία».

Με την επίσκεψη στην Χάγη και την συνάντηση με τον Μάρκ Ρούτε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε τον πρώτο κύκλο των επισκέψεών του με στόχο «να αλλάξει το αφήγημα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της».

Η Ολλανδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μία ενδιάμεση και συμπληρωματική ενίοτε θέση, ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι. Στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, έχει αφήσει πίσω την κρίση και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης ενώ συμμετέχει στις δύο μεγάλες συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο επενδυτικό forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στο μεταναστευτικό που συζητήθηκε εκτεταμένα και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν και στις δηλώσεις τους, σημειώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τις χώρες εισόδου.

Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας- που είχε ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας ότι δεν νοείται αλληλεγγύη όταν δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην κατανομή των βαρών του προσφυγικού, ενώ προσπορίζονται τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση στην ζώνη Σένγκεν.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στην Χάγη ήταν η σαφής δήλωση του Μαρκ Ρούτε: «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει τεράστιες  δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια για συνεργασία». Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ενέργεια και ο αγροτοδιατροφικός τομέας και έχει την βούληση να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Συμφώνησε δε πλήρως με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος είναι η ανάπτυξη. Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα. Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ρούτε επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της που θα της επιτρέψει στον κατάλληλο χρόνο να θέσει τα ζητήματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στις συναντήσεις, κατ ιδίαν και των δύο ηγετών και ακολούθως αντιπροσωπειών που διήρκεσαν συνολικά περίπου δύο ώρες-, εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, σημειώθηκε η σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Επίσης, τονίστηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία».

Η Ελλάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θέτει φιλόδοξους στόχους σε μια Εθνική Στρατηγική τεσσάρων ετών που αφορά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση Κυκλικών και Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, τη θέσπιση κινήτρων για επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/904 ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τέλος στην συνάντηση καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.