Ο αργός θάνατος του e-mail
- 16/12/2014, 19:00
- SHARE
Οι μέρες του δημοφιλέστερου τρόπου διαδικτυακής επικοινωνίας είναι μετρημένες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.
Το e-mail είναι μεν ένας γρήγορος τρόπος επικοινωνίας, όμως με τα χρόνια τα μειονεκτήματά του στο εργασιακό περιβάλλον έχουν γίνει ορατά, με πρώτο και μεγαλύτερο το κόστος που έχει στην παραγωγικότητα.
Οι εργαζόμενοι ξοδεύουν πολύ χρόνο τσεκάροντας, συντάσσοντας, ψάχνοντας και απαντώντας σε e-mail. Τα δεκάδες μηνύματα στο inbox πρέπει κάπως να αξιολογηθούν και να ταξινομηθούν, ενώ η πλειονότητά τους αφορά σε ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν επικοινωνηθεί με ένα μήνυμα στο chat.
Η χρήση του e-mail έχει δύο επίπεδα: το ένα είναι η χρήση του ίδιου του προγράμματος και το άλλο ο τρόπος που το αφήνουμε να μπει στη ζωή μας και στο 24ωρο μας. Και τα δύο αναμένεται να μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό.
Ήδη ομάδες εργασίας χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το HipChat, το Yammer, το Slack, το Sanebox κ.ά. και μειώνουν τη ροή των e-mail μέχρι και 75%. Άλλα εργαλεία όπως το Ommwriter και το Freedom προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη αντί να περιμένουν από εκείνον την αμέριστη προσοχή του και συνεχή διαχείριση των μηνυμάτων.
Στο δεύτερο επίπεδο, πολλές εταιρείες έχουν αλλάξει την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το e-mail. Η Volkswagen δεν αποστέλλει εταιρικά μηνύματα στα κινητά των στελεχών μετά το τέλος του ωραρίου και στη Γερμανία πρόσφατα προτάθηκε ένας νόμος που θα απαγορεύει στις εταιρείες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους σε ώρες εκτός γραφείου. Σταγόνα στον ωκεανό, αλλά δείχνει πως τα πράγματα αλλάζουν.
Το κύριο εμπόδιο προς τη μετάβαση σε άλλα εργαλεία είναι πως το κλασικό e-mail είναι απλό στη χρήση και το έχουν όλοι συνηθίσει. Μια συνήθεια που κρατά τον καθένα σε μια μέτριας αποτελεσματικότητας λύση και δεν έχει κίνητρο να περάσει σε μια πραγματικά εξαιρετική.
Η πρόβλεψη είναι πως τη χρονιά που έρχεται η τάση θα αρχίσει επιτέλους να αντιστρέφεται. Και κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια το e-mail θα αποτελεί πια τη μειονότητα στον όγκο της επικοινωνίας μας