Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων- Η απάντηση της Τουρκίας
- 24/04/2021, 19:10
- SHARE
Σε ένα ιστορικό βήμα για τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ πριν από το Μπάιντεν χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915. Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τη φράση «Γενοκτονία των Αρμενίων».
Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται το ελληνικό όνομα της Κωνσταντινούπολη (Constantinople) και όχι η τουρκική ονομασία Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία είναι και διεθνώς καθιερωμένη.
Σε σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρεται:
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του.
Από αυτούς που επιβίωσαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και να δημιουργήσουν νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και αλύγιστο πνεύμα, οι Αρμένιοι επιβίωσαν και ξανάχτισαν την κοινότητά τους. Μέσα στις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Και το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε αλλά για να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο».
Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον – σε έναν κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν είναι κηλιδωμένος από τα καθημερινά κακά της θρησκοληψίας και της μισαλλοδοξίας, όπου υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους με ευπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από το να συμβούν οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας επιδιώξουμε την ανάρρωση και τη συμφιλίωση όλων των λαών του κόσμου.
Οι Αμερικάνοι τιμούν όλους εκείνους τους Αρμένιους που πέθαναν κατά τη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια.
«Χαστούκι» στην Τουρκία
O Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Θυμίζουμε πως από το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, πλην όμως ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος εκπλήρωσε έτσι την προεκλογική του δέσμευση, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά με χθεσινό του τηλεφώνημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει τη… χαριστική βολή στον Ερντογάν, καθώς μετά τις κυρώσεις για τους S-400, την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35 και την απόσταση που διατηρεί από τον Τούρκο πρόεδρο, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων επίσημα.
.@POTUS‘ recognition of the Armenian Genocide comes after decades of struggle.
After years of Turkish threats and intimidation
After a murderous war on the people of Artsakh
After so many heartbreaks and disappointments
Thank you, President Biden, for speaking truth to power. pic.twitter.com/Hpm2bRSAC6
— Adam Schiff (@RepAdamSchiff) April 24, 2021
Τουρκία: «Χωρίς νομική βάση» η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν
Σε αναβρασμό η Τουρκία εν αναμονή της αναμενόμενης αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να επιδίδονται σε αγώνα για να προλάβουν την κοινή γνώμη της χώρας.
Στις αγγλόφωνες εκδόσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέραν της προσπάθειας υποβάθμισης του θέματος, αναρτώνται άρθρα που αφορούν από τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, μέχρι την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Sahak Masulyan που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» -όπως τα αναφέρει η Τουρκία- και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Ερντογάν που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του τουρκικού κοινοβουλίου Mustafa Sentop, δήλωσε πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «θα είναι μόνο μια πολιτική δήλωση χωρίς νομική βάση».
Ο ίδιος υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία από τις συνθήκες που προσδιορίζονται από τον νόμο, ώστε να προσδιοριστούν ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915», προσθέτοντας πως το αίτημα της Αρμενίας για αναγνώριση της Γενοκτονίας «είναι σε αντίθεση με ιστορικά γεγονότα» και «επισκιάζει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας».
Για την ιστορία, υπενθυμίζεται πως η Γερμανία αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων το 2016, ενώ επίσης παραδέχθηκε και τον ρόλο που η ίδια έπαιξε στην διάπραξη της.