Ο Μπάιντεν εξετάζει με το Ισραήλ επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκατάστασεις του Ιράν

Ο Μπάιντεν εξετάζει με το Ισραήλ επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκατάστασεις του Ιράν
US President Joe Biden meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on July 25, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένει σήμερα απάντηση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις του Ιράν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το κατά πόσο το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά πετρελαϊκών στόχων του Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Μπάιντεν είπε το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ανταποδώσει τα πρόσφατα ιρανικά χτυπήματα σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Απρίλιο, όταν το Ιράν στόχευσε το Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ισραήλ να μην απαντήσει.

Σημειώνεται πως μετά τις αναφορές του Μπάιντεν τα συμβόλαια του πετρελαίου έφτασαν να σημειώνουν κέρδη 5% λίγο μετά τις 17:00 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένει σήμερα απάντηση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις του Ιράν. «Τίποτα δεν θα συμβεί σήμερα», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα ταξίδι στις νότιες ΗΠΑ.

Εξάλλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι υπουργοί των αραβικών κρατών του Κόλπου και του Ιράν που συμμετέχουν σε συνάντηση ασιατικών κρατών που φιλοξενείται στο Κατάρ συζήτησαν για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση με αφορμή τις ανησυχίες ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να απειλήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου. 

Το μήνυμα του Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera ηΤεχεράνη έστειλε στις ΗΠΑ ανεπίσημο μήνυμα για την για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ιράν υπογραμμίζει προς την Ουάσινγκτον πως «η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει λήξει».

Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα συναντήσει μια «μη συμβατική απάντηση» που περιλαμβάνει τη στόχευση ισραηλινών υποδομών. Ακόμα, η Τεχεράνη υπογραμμίζει την «την περιφερειακή ανάγκη να περιοριστεί η σιωνιστική οντότητα και η τρέλα της».

Το έμμεσο μήνυμα τόνισε επίσης ότι το Ιράν δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Al Jazeera.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ λιβανικού και ισραηλινού στρατού

Εξάλλου, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Μένοντας στις συγκρούσεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε εκ νέου την Πέμπτη την Βηρυτό, υποστηρίζοντας πως χτύπησε το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν στόχους που ανήκουν στο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών πρακτόρων που ανήκουν στη μονάδα, μέσων συλλογής πληροφοριών, κέντρων διοίκησης και πρόσθετων τρομοκρατικών υποδομών», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: