Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες στην ψηφιακή σύνοδό του για τη δημοκρατία, αλλά όχι την Κίνα και την Τουρκία
- 24/11/2021, 09:05
- SHARE
Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τους ηγέτες κάπου 110 χωρών να συμμετάσχουν στην ψηφιακή σύνοδο που θα οργανώσει τον Δεκέμβριο για τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά επίσης και του Ιράκ, της Ινδίας και του Πακιστάν, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απουσιάζει από τον κατάλογο η Κίνα, βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, αντίθετα με την Ταϊβάν, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει οργή στο Πεκίνο. Απουσιάζει επίσης πλέον η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO.
Στη Μέση Ανατολή, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ προσκλήθηκαν στην ψηφιακή σύνοδο, με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρόεδρο, που θα διεξαχθεί την 9η και τη 10η Δεκεμβρίου. Αραβικές χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον –Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– λείπουν από τον κατάλογο.
Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε πάντως τη Βραζιλία, όπου κυβερνά ο ακροδεξιός, πολύ αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Στην Ευρώπη, η Πολωνία θα αντιπροσωπευθεί, παρά τις συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις με τις Βρυξέλλες για το κράτος του δικαίου· η Ουγγαρία του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν προσκλήθηκε.
Στην Αφρική, η ΛΔ Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας συγκαταλέγονται στα κράτη που προσκλήθηκαν.
Το Πεκίνο αντιδρά στην πρόσκληση του Μπάιντεν προς την Ταϊβάν
Η Κίνα εκφράζει την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τον Δεκέμβριο και στην οποία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Κίνα (ούτε και η Ρωσία).
«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.
Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στην διεθνή σκηνή.
«Χάρη στην σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στην δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, αν και δεν έχει ελέγξει ποτέ το νησί από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, που διαθέτει δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, το δικό της νόμισμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.
Απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πεκίνο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε 110 χώρες και εδαφικές ενότητες στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία, ανάμεσά τους και τους δυτικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δύο στρατηγικοί αντίπαλοι της Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Πεκίνο, δεν έχουν προσκληθεί.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές από την είσόδό του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο ότι η μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίας και τα αυταρχικά καθεστώτα, την Ρωσία και την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.
Η «σύνοδος για την δημοκρατία» είναι η υλοποίηση προεκλογικής του δέσμευσης. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση με την δια ζώσης συμμετοχή, θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα.
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.