Ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει φόρο 62% για τους δισεκατομμυριούχους — Αλλά με μέτρο
- 14/10/2024, 21:01
- SHARE
Ο Μπιλ Γκέιτς ζητά αυστηρότερους φόρους για τους πλούσιους — αλλά όχι τόσο αυστηρούς ώστε να μην παραμείνει δισεκατομμυριούχος, ή ώστε ο επόμενος ιδρυτής μιας εταιρείας σαν τη Microsoft να μην μπορέσει να γίνει.
«Θα έθετα τους φορολογικούς συντελεστές αρκετά υψηλότερους για τους πλούσιους», δήλωσε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια πρόσφατης ζωντανής ηχογράφησης του podcast “On With Kara Swisher”.
Υποστήριξε ένα φορολογικό σύστημα που θα του αφαιρούσε το 62% της περιουσίας του — αλλά όχι πάνω από 99%, όπως πρότεινε ένας αυστηρός επικριτής, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, στην εκπομπή του στο Netflix, “What’s Next? The Future with Bill Gates.”
«Φτάνεις σίγουρα σε ένα σημείο όπου … σκοτώνεις τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά», δήλωσε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι η Βόρεια Κορέα έχει «απίστευτη ισότητα».
«Έχουμε δημιουργήσει πλούτο, και νομίζω ότι το σύστημα που το επιτρέπει αυτό έχει μερικά στοιχεία που δεν πρέπει να καταργήσουμε», πρόσθεσε.
Ο συνιδρυτής της Microsoft κατατάσσεται ως ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία 163 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Γκέιτς ανέφερε ότι η Αμερική είναι «ο φθόνος του κόσμου» όσον αφορά τη δημιουργία εταιρειών τεράστιας αξίας, και η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενισχύσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας τόσο όσο θα ήθελαν οι προοδευτικοί όπως ο Σάντερς.
Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής» του φόρου κληρονομιάς, και ότι η κατάργησή του θα ήταν λάθος, καθώς θα προστάτευε τις δυναστικές περιουσίες — πλούτο που κληρονομείται και δεν κερδίζεται.
Ο τεχνολογικός δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς τόνισε ότι οι υπερπλούσιοι θα πρέπει να δίνουν περισσότερα χρήματα στην κυβέρνηση και να δεσμεύουν τα υπόλοιπα για να βοηθούν άλλους. Είπε ότι «αφού πληρώσεις αυτούς τους φόρους, ό,τι απομένει θα πρέπει να το χρησιμοποιείς για φιλανθρωπία».
Οι τελευταίες δηλώσεις του Γκέιτς δείχνουν ότι θα ήθελε να είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια λιγότερο πλούσιος, στα 62 δισεκατομμύρια. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα είχε πληρώσει «δεκάδες δισεκατομμύρια» περισσότερα σε φόρους αν είχε σχεδιάσει ο ίδιος το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ.