Ο Bill Gates εξηγεί τα κλειδιά της επιτυχίας του κατά τα πρώτα χρόνια της Microsoft

Ο Bill Gates εξηγεί τα κλειδιά της επιτυχίας του κατά τα πρώτα χρόνια της Microsoft
Bill Gates
O δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας αποκάλυψε ότι ο ορισμός της επιτυχίας του περιελάμβανε το λογισμικό και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του.

Του Jason Ma

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, εξέτασε τη μεγάλη και τη μικρή εικόνα των πρώτων χρόνων του στην πασίγνωστη εταιρεία λογισμικού, καθώς προσπαθούσε να την οδηγήσει σε τροχιά μεγέθυνσης.

Σε μια συνέντευξη στο Make It του CNBC που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας αποκάλυψε ότι ο ορισμός της επιτυχίας του περιελάμβανε το λογισμικό και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του.

«Τότε, η φάση ήταν απλώς: Είναι πολύ καλός ο κώδικάς μου; Λειτουργεί; Και μπορεί αυτή η εταιρεία να δείξει στον κόσμο ότι αυτοί οι μικροϋπολογιστές είναι κάτι το σημαντικό και μεγάλο;» είπε ο Gates.

Η άποψή του αποκαλύπτει και την τρομερή αισιοδοξία που τον διακατείχε αναφορικά με τις δυνατότητες των προσωπικών υπολογιστών να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ενώ ο αντίκτυπος του υπολογιστή είναι ξεκάθαρος τώρα, δεν ήταν προφανής σε όλους πριν από τέσσερις δεκαετίες, ακόμη και σε ορισμένους από τους πρώτους καινοτόμους.

Το 1981, η IBM κυκλοφόρησε τον υπολογιστή της και υπολόγισε ότι θα πουλούσε μόνο 241.683 μονάδες σε μια περίοδο πέντε ετών. Αντίθετα, πούλησε περίπου 3 εκατομμύρια εκείνη την εποχή και εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια δεκαετία.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι υπολογιστές χρειάζονταν λογισμικό και εκεί ο Γκέιτς είδε μια ευκαιρία, μετατρέποντάς την πεποίθησή του σε πράξη.

«Ήταν η μαγεία του λογισμικού», είπε στο CNBC. «Και ήμουν πρόθυμος να εστιάσω τη ζωή μου, στα 20 μου, μόνο στο λογισμικό, μόνο σε μία δουλειά».

Στην πραγματικότητα, αυτός και ο συνιδρυτής της Microsoft, Paul Allen, είχαν ένα όραμα – να βάλουν έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι, «κάτι που ακούγεται βαρετό σήμερα, αλλά τότε ήταν εντελώς τρελό», προσέθεσε ο Gates.

Επιστρέφοντας σε εκείνα τα πρώτα χρόνια, χαρακτήρισε την άποψή του για την επιτυχία ως «πολύ επικεντρωμένη στη Microsoft», περιγράφοντας τη ζωή του στα 20 του ως «τα πάντα για τη Microsoft, όλη την ώρα».

Ο Gates παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος το 2000, εγκατέλειψε τα καθημερινά του καθήκοντα το 2008, παραιτήθηκε από την προεδρία το 2014 και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2020. Τώρα, επικεντρωμένος στις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, λέει ότι ο ορισμός του για την επιτυχία έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει «την προσθήκη καθαρής αξίας» στον κόσμο καθώς και την ενδυνάμωση άλλων ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα το 2023, εξέφρασε τη λύπη του για την προσέγγισή του στη δουλειά στα πρώτα χρόνια της Microsoft, καθώς δεν πίστευε στα Σαββατοκύριακα ή τις διακοπές και ωθούσε και τους άλλους να αφιερώνουν πολλές ώρες στη δουλειά.

«Καθώς μεγάλωνα – και ειδικά όταν έγινα πατέρας – συνειδητοποίησα ότι αυτή η ένταση δεν ήταν πάντα η ορθή επιλογή, τόσο με όρους ευημερίας όσο και με όρους παραγωγικότητας», κατέληξε. «Μην περιμένετε όσο εγώ για να αντλήσετε αυτό το δίδαγμα».

Ωστόσο, σχεδιάζει να παραμείνει απασχολημένος, λέγοντας νωρίτερα στο CNBC ότι σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται για τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες, εφόσον το επιτρέπει η υγεία του – ακολουθώντας τα βήματα του CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett. Αυτό συμβαίνει επειδή η συνταξιοδότηση «ακούγεται απαίσια» στα αυτιά του Gates.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com