Ο Bourla της Pfizer θέλει να αξιοποιήσει την «κινεζική επιστήμη», σε ένα νέο στόχο μετά τον COVID
- 15/10/2023, 09:23
- SHARE
Του Lionel Lim
Η αντιμετώπιση του COVID-19 βοήθησε στην αύξηση των πωλήσεων της Pfizer σε επίπεδα-ρεκόρ. Τώρα, με την πανδημία όλο και περισσότερο πίσω μας, ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla λέει ότι ο καρκίνος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας – και πιστεύει ότι η «κινεζική επιστήμη» μπορεί να αποτελέσει την πηγή νέων καινοτομιών που θα «βοηθήσουν τους ασθενείς του κόσμου».
Η Pfizer χρειάζεται νέους στόχους καθώς μεταβαίνει σε μια «περίοδο ειρήνης», μετά από μια «περίοδο πολέμου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, δήλωσε ο Bourla στην αρχισυντάκτρια του Fortune Alyson Shontell στη Σύνοδο Fortune Global 500 στην Γκουαντζού την Πέμπτη.
Ο Bourla, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοκλήσης, αναφέρθηκε σε ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε συχνά για να παρακινεί τους υπαλλήλους του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιγράφοντας την προσέγγιση της εταιρείας στην αντικαρκινική ιατρική. «Ο χρόνος είναι ζωή. Αν καταφέρουμε να φέρουμε ένα φάρμακο για τον καρκίνο στην αγορά έναν χρόνο νωρίτερα, αυτό σημαίνει έναν πολύ διαφορετικό κόσμο για έναν πατέρα ή μια μητέρα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer υπέδειξε ότι η επιτυχία της εταιρείας να συνεργαστεί με τη γερμανική BioNTech για ένα εμβόλιο κατά του COVID, το οποίο έφεραν στην αγορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας. «Το ερώτημα που θέτουμε στους εαυτούς μας είναι, αν μπορέσαμε να το κάνουμε με τον COVID, γιατί όχι και με τον καρκίνο;». (Πριν από την πανδημία του COVID, μπορεί να χρειαζόταν έως και μια δεκαετία για να φέρει μια φαρμακευτική εταιρεία ένα εμβόλιο στην αγορά).
Ο κλάδος μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να φτάσει αυτή την ταχύτητα όσον αφορά τις θεραπείες για τον καρκίνο, ανέφερε ο Bourla. «Έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση του γιατί δημιουργείται ο καρκίνος, γιατί κάποια φάρμακα δουλεύουν και μετά σταματούν να δουλεύουν», είπε, προβλέποντας ότι τόσο η Pfizer όσο και η ευρύτερη βιομηχανία θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάζουν νέα προϊόντα «κάθε μήνα και κάθε χρόνο».
Η ταχύτητα της Pfizer με τις θεραπείες για τον COVID ήταν καλή για την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022. Μόνο οι πωλήσεις του εμβολίου COVID ανήλθαν σε σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά τώρα η έκρηξη των θεραπειών για τον COVID εξασθενεί.
Η Pfizer χρειάζεται άλλη μια νίκη στην κλίμακα του εμβολίου ή της θεραπείας Paxlovid κατά του COVID-19. Στα πρόσφατα αποτελέσματά της, η εταιρεία ανέφερε μείωση των πωλήσεων κατά περισσότερο από 50% για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο και την απέδωσε στην αναμενόμενη μείωση της ζήτησης για τις θεραπείες για τον COVID. Η Pfizer θα δημοσιεύσει την επόμενη τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων της στα τέλη Οκτωβρίου.
Νωρίτερα φέτος, η Pfizer συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seagen με επίκεντρο την ογκολογία έναντι 43 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές του 2023 μέχρι στιγμής. Την Πέμπτη, ο Bourla είπε ότι η αγορά θα ενισχύσει την ικανότητα της Pfizer στην έρευνα στον καρκίνο.
Το μέγεθος της συμφωνίας προσελκύει τον ρυθμιστικό έλεγχο: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες και η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα εξετάσει περαιτέρω τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.
Την Πέμπτη, ο Bourla δήλωσε ότι ελπίζει να αξιοποιήσει την κινεζική τεχνογνωσία στην αναζήτηση νέων θεραπειών από τη Pfizer. Υπάρχει «τεράστια πρόοδος» στην κινεζική επιστήμη, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα για «απτά παραδείγματα συνεργασίας» τα επόμενα χρόνια.
«Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, επιτρέποντας «στις κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας» να τα καταφέρουν καλύτερα», δήλωσε.
Οι κινεζικές βιοφαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μεταμορφώνουν το παγκόσμιο οικοσύστημα για την ανάπτυξη φαρμάκων έως το 2028, προβλέπει έκθεση της McKinsey & Co. τον Αύγουστο. Όπως αναφέρει, «η Κίνα υπολείπεται μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών βιοτεχνολογίας που έχουν ξεκινήσει από το 2015». Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει εργαστεί για να φέρει το ρυθμιστικό της σύστημα σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια πρότυπα.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Pfizer υποστήριξε το “Healthy China 2030”, μια επίσημη πρωτοβουλία για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης της Κίνας και την ανάπτυξη της ιατρικής βιομηχανίας της. Τότε, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της υγείας των αγροτικών πληθυσμών.
«Το καλό με την κινεζική κυβέρνηση είναι ότι είναι πολύ στρατηγική όσον αφορά τις προτεραιότητές της», δήλωσε την Πέμπτη ο Bourla. «Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να μπορέσεις να έχεις αντίκτυπο είναι όταν οι προσπάθειες της εταιρείας σου και οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι όλες ευθυγραμμισμένες».
Η Pfizer συνεργάζεται επίσης με τοπικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Sinopharm και η CSPC Pharmaceutical Group, για την εμπορία και την παραγωγή προϊόντων όπως το Paxlovid στην εγχώρια αγορά. Η BioNTech, ο εταίρος της Pfizer στη δημιουργία του εμβολίου κατά του COVID, κέρδισε επίσης την έγκριση του Πεκίνου για την παροχή του εμβολίου mRNA στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο – αν και μόνο σε αλλοδαπούς και όχι σε ντόπιους.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν όλο και πιο επιφυλακτικά τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και της Κίνας.
Η κινεζική βιοτεχνολογία βρέθηκε για λίγο στο στόχαστρο της κυβέρνησης Biden το 2022, με έναν αξιωματούχο να στοιχηματίζει τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα υπάρξουν νέοι αμερικανικοί ελέγχους στον τομέα. Τελικά, ο Λευκός Οίκος εξαίρεσε τη βιοτεχνολογία από την απαγόρευση που ανακοίνωσε πρόσφατα για τις αμερικανικές οντότητες που επενδύουν σε στρατηγικές τεχνολογίες στην Κίνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κοντά στους 4.000 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – «Χτίζεται» η χερσαία εισβολή του Ισραήλ
- Δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών: Η μάχη για Δήμους και Περιφέρειες
Πηγή: fortune.com