Ο δάσκαλος του σνόουμπορντ με την εταιρεία 650 εκατ. δολαρίων
- 06/05/2015, 19:48
- SHARE
Βγάζοντας χρήματα από ραντεβού με φίλους.
Ο Ντένις Κρόλει «παράτησε» το σνόουμπορντ και έκανε επιχείρηση τα ραντεβού με φίλους. Είσαι σπίτι δεν έχεις τι να κάνεις και το πρώτο πράγμα που σου περνάει από το μυαλό είναι πώς θα περάσεις πιο ευχάριστα τον ελεύθερο σου χρόνο.
Η απάντηση βεβαίως είναι μια και μάλιστα μονολεκτική: φίλοι. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πώς θα καταφέρεις να τους εντοπίσεις και να φτάσεις πιο γρήγορα σε αυτούς. Αν στο παρελθόν έπρεπε να πάρεις δεκάδες τηλέφωνα έως ότου δεις ποιος είναι διαθέσιμος, χάνοντας αρκετή ώρα από το χρόνο σου, αλλά και την αρχική σου διάθεση, σήμερα η τεχνολογία έχει προνοήσει για εσένα πριν από σένα.
Πριν από λίγα χρόνια έκανε την εμφάνισή του το Foursquare, μια υπηρεσία που έδινε στην ουσία το «στίγμα» του χρήστη της. Πολύ σύντομα έγινε μανία και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να το χρησιμοποιούν κάνοντας check in στους χώρους που βρίσκονταν. Το μυαλό που κρυβόταν πίσω από αυτή την εφαρμογή διέθετε ελάχιστες γνώσεις πληροφορικής.
Δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ κάποιο σχετικό σεμινάριο γιατί δεν ήταν αρκετά καλός στα μαθηματικά, ωστόσο, έμαθε να φτιάχνει ιστοσελίδες από ένα βιβλίο-οδηγό που υποσχόταν ότι κάποιος θα το κατάφερνε μέσα σε 30 ημέρες. Για την ακρίβεια η βασική ιδιότητα του Ντένις Κρόλεϊ, ιδρυτή του Foursquare, ήταν δάσκαλος του σνόουμπορντ και από ότι φαίνεται η ιδέα του να αλλάξει καριέρα δεν ήταν και τόσο κακή αφού έγινε επικεφαλής μιας επιχείρησης που αξίζει 650 εκατομμύρια δολάρια.
Ο χρόνος ξεκίνησε να κυλάει υπέρ του Κρόλεϊ το 2000, εποχή όπου έμενε σε μία γειτονιά της Νέας Υόρκης με δεκάδες μπαρ. Κάθε βράδυ οι φίλοι του έβγαιναν επιλέγοντας και κάποιο διαφορετικό μαγαζί και η μόνιμη απορία ήταν πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι υπόλοιποι, για να βρεθούν για ποτό, χωρίς να χρειαστεί να αρχίσουν να παίρνουν τηλέφωνα.
Το αρχικό πλάνο ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος που θα επέτρεπε στους χρήστες του να βλέπουν που είναι οι υπόλοιποι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μαζί με την παρέα του ο Κρόλεϊ δημιούργησαν το dodgeball, όπου ουσιαστικά οι χρήστες δήλωναν πού βρίσκονταν και αμέσως… μαζεύονταν και οι υπόλοιποι φίλοι στο ίδιο μαγαζί. Η εφαρμογή κέντρισε το ενδιαφέρον της Google, η οποία προέβη στην εξαγορά της το 2005 και τέσσερα χρόνια αργότερα την έκλεισε.
Η εξέλιξη αυτή στάθηκε η αφορμή για να ενώσουν ακόμα μια φορά τις δυνάμεις τους ο Κρόλεϊ και οι φίλοι του δημιουργώντας ένα νέο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο που θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δουλεύοντας καθημερινά 18 ώρες την ημέρα τέθηκαν οι βάσεις για το foursquare, που στην κορύφωσή του- το 2012- είχε 20 εκατομμύρια χρήστες, που έκαναν δισεκατομμύρια check-ins. Το ενδιαφέρον για αυτή την εφαρμογή έχει «παγώσει» πλέον, αλλά έχει φτάσει τους 55 εκατ. χρήστες και ο Κρόλεϊ με τους συνεργάτες του αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους, νεαρότερης ηλικίας.
Παρόλα αυτά η επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος ήταν η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει ο Κρόλει¨ σε εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς η προσπάθειά του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η ιστορία τους διέψευσε!