O δεκάλογος για επενδύσεις σε Bitcoin – Οι ευκαιρίες και τι πρέπει να προσέξετε

O δεκάλογος για επενδύσεις σε Bitcoin – Οι ευκαιρίες και τι πρέπει να προσέξετε
Representation of the Bitcoin cryptocurrency is seen in this illustration photo taken in Poland on January 4, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Ο Νικόλας Κωστόπουλος σχολιάζει το ράλι του bitcoin, αναλύει την επενδυτική προοπτική των κρυπτονομισμάτων και παραθέτει έναν χρήσιμο συμβουλευτικό επενδυτικό οδηγό.

To 2020 αποτέλεσε μια χρονιά σταθμό για τις αγορές των ψηφιακών νομισμάτων. Αρχικά, η νομισματική αποτίμηση που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο με σκοπό να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, επιβεβαίωσαν το value proposition του Bitcoin. Στο ράλι αυτό, σε αντίθεση με την περίοδο 2017-2018, δεν πρωτοστάτησαν ιδιώτες, αλλά θεσμικοί επενδυτές που θέλουν να προσθέσουν στο portfolio τους ένα επενδυτικό asset που έχει ιδιότητες, που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό: δηλαδή περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος ασχολείται με τις αγορές ψηφιακών νομισμάτων από το 2016, και δραστηριοποιείται ως σύμβουλος σε τεχνολογικές εταιρείες με εξειδίκευση στον τομέα των public blockchains, βασική αιτία του ράλι, είναι η έλλειψη προσφοράς. Τονίζει ότι όσο οι επενδυτές θεωρούν πως το Bitcoin θα ανέβει υψηλότερα, και δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν τις θέσεις τους, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει η αξία διαπραγμάτευσης.

«Προσωπικά δεν θεωρώ πως είναι παράλογη η αύξηση της τιμής, όσο η ταχύτητα με την οποία αυτή επετεύχθη. Χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα για να  ανέβει το Bitcoin από τα $30.000 στα $40.000» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα επισημαίνει πως το ράλι στα altcoins, σημειώθηκε για εντελώς διαφορετικούς λόγους με το Ethereum, αλλά και τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας (Decentralized Finance) να καταγράφουν άνοδο.

Τόσο τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια αλλά και τα πρωτόκολλα, κατάφεραν να δημιουργήσουν όγκους και να αποδείξουν τη δυνατότητα αυτών να αποτελέσουν βασικό ανταγωνιστή παραδοσιακών επενδυτικών οχημάτων, και μάλιστα με πολύ υψηλές αποδόσεις. Να σημειωθεί δε πως το Ethereum, ξεκίνησε την δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, δημιουργώντας ταχύτερη υποδομή που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιο αριθμό συναλλαγών. Μάλιστα, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια στο “smart contract”που αποτελεί τον σταθμό για τη μετάβαση από τον αλγόριθμο Proof of Work σε Proof of Stake.

«Το ράλι δεν είναι φούσκα. Εκτός από την τιμή διαπραγμάτευσης, έχουν εκτοξευθεί όλα τα success metrics που αφορούν τις αγορές κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, για πρώτη φορά, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Bitcoin άγγιξε τα $500 δισ. O ετήσιος όγκος συναλλαγών στο Bitcoin blockchain (δηλαδή η συνολική αξία των κεφαλαίων που μετακινήθηκαν) αυξήθηκε κατά 42%, από τα $672 δισ. το 2019 στα $960 δισ. το 2020. Αντίστοιχα ο όγκος συναλλαγών στις αγορές spot των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 125% από το 2019 στο 2020, ενώ ο όγκος συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2020 ήταν αυξημένος κατά 700% από τον Δεκέμβριο του 2019. Την περίοδο αυτή (Δεκέμβριος 2020) άγγιξε τα $310 δισ, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2017- και Ιανουαρίου 2018.

«Στο blockchain του Ethereum, o όγκος συναλλαγών (σε αξία) αυξήθηκε κατά 190% από $132 δισ. στα $ 386 δισ. στο 2020. Ο όγκος συναλλαγών ( σε αξία) είναι σημαντικό metric. Σε ένα παραδοσιακό σύστημα πληρωμών όπως η VISA ή το PayPal η συνολική αξία συναλλαγών που επεξεργάστηκαν ίσως είναι το σημαντικότερο δεδομένο για τους αναλυτές» προσθέτει ο κ. Κωστόπουλος.

Stablecoins

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του blockchain, είναι οι μικρο-πληρωμές. Αυτό δημιούργησε τα stablecoins, που ακολουθούν την αξία παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ.

Η συνολική αγορά των stablecoins εκτινάχθηκε κατά 350% το 2020 στα $27 δισ. από $5,9δισ. το 2019. Αντίστοιχα η συνολική αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 316% από $248 δισ. σε περισσότερο από $1 τρις. Ο συνολικός αριθμός των ψηφιακών πορτοφολιών που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον $100 σε stablecoin αυξήθηκε κατά 200% από 284 χιλιάδες σε 843 χιλιάδες. Αντίστοιχα ο αριθμός των ημερήσιων  συναλλαγών αυξήθηκε από 98 χιλιάδες σε 436 χιλιάδες.

Εφαρμογές Αποκεντρωμένης Οικονομίας

Για τον κ. Κωστόπουλο, οι εφαρμογές Decentralized Finance αποτέλεσαν τη σημαντικότερη καινοτομία στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων κατά το 2020. Μια αγορά που περνούσε απαρατήρητη το 2019, πλέον συγκεντρώνει καταθέσεις που ξεπερνούν τα $13 δισ. Μάλιστα οι εφαρμογές αυτές προσπαθούσαν για 2,5 χρόνια να ξεπεράσουν το ορόσημο του $1δισ, και λιγότερο από ένα χρόνο για να πάνε από το $1δισ. στα $10 δις.

Αναφερόμενος στις Fintech εφαρμογές και τα κρυπτονομίσματα, υπενθυμίζει ότι η Square μέσω του Cash App ήταν η πρώτη εισηγμένη που επέτρεψε το trading κρυπτονομισμάτων από το 2018. Η εταιρεία έχει σημειώσει όγκο συναλλαγών $3.4 δις και είναι εντυπωσιακό ότι το 75% συγκεντρώθηκε κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η εταιρεία σημείωσε κέρδη $32 εκατομμύρια μόνο από τα τέλη συναλλαγών για το Bitcoin, που αποτελούσαν το 4% των συνολικών κερδών της εταιρείας.

Η εκτίμηση του είναι πως η κερδοφορία από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αναμένεται να ωθήσει περισσότερες fintech αλλά και τραπεζικά ιδρύματα να  προσθέσουν αυτό το επενδυτικό προϊόν, που σημαίνει περισσότερη διάχυση και ευκολότερη πρόσβαση στο επενδυτικό κοινό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το PayPal επέτρεψε την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, ενώ ήδη μερικές από τις δημοφιλέστερες ψηφιακές εφαρμογές πληρωμών, επενδύσεων και αποταμιεύσεων όπως Robinhood, eToro, Cash App. MOGO, HYPE, TradeStation, Revolut, SoFi, Ameritrade υποστηρίζουν την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων.

Η εποχή της ωρίμανσης και οι Έλληνες επενδυτές

Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων ωριμάζουν, και μεταξύ αυτών και τα use cases που υποστηρίζονται από την τεχνολογία blockchain. Η πρώτη ανώριμη δεκαετία 2010-2020 χαρακτηρίζεται από την ιδεολογία, από την γοητεία του καινούριου, και τη διέξοδο σε ένα επενδυτικό προϊόν αρκετά διαφορετικό. Η δεύτερη δεκαετία των ψηφιακών νομισμάτων, βρίσκει τους θεσμικούς επενδυτές να βιάζονται να προλάβουν. Το εάν έχουν ήδη καθυστερήσει είναι μια συζήτηση για το που θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατά το 2021.

«Προς το παρόν, οι ισχυροί του χρήματος φαίνεται να βιάζονται να τοποθετηθούν, δηλώνοντας πεπεισμένοι πως στον απολογισμό της δεκαετίας οι αριθμοί θα τους δικαιώσουν. Οι αγορές κρυπτονομισμάτων πλέον έχουν ωριμάσει, έχουμε εργαλεία και δεδομένα που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού αναμένεται να γιγαντωθεί όταν θα μπορούν πολύ εύκολα να αγοράσουν κρυπτονομίσματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό- και δεν είμαστε μακριά από αυτό» τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.

Ήδη, όπως λέει, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ασίας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ ο αναμενόμενος πληθωρισμός αλλά και η δυσκολία εύρεσης κερδοφόρων επενδύσεων θα οδηγήσουν ακόμα και τους δύσπιστους σε τοποθέτηση στις συγκεκριμένες αγορές.

Πόσο mainstream επένδυση θεωρούνται τελικά τα κρυπτονομίσματα; Ποιο το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών σε αυτό το asset; Η απάντηση που δίνει ο κ. Κωστόπουλος είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν γίνει mainstream, ωστόσο έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των επενδυτών και χρηστών. Αντίστοιχα το ενδιαφέρον αυξάνεται και στην Ελλάδα.

«Σε διάφορες ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα τα μέλη που δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα υπολογίζονται σε 5.000-10.000. Στην λίστα από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το hardware wallet Ledger, υπήρχαν 1000 Έλληνες επενδυτές κρυπτονομισμάτων που είχαν αγοράσει ψηφιακό πορτοφόλι της συγκεκριμένης εταιρείας. Δεδομένου του κόστος αγοράς που ξεπερνάει τα 60 ευρώ, η χρήση hardware wallet είναι συνήθης για μεγαλύτερα ποσά, οπότε ο αριθμός 1000 είναι ιδιαίτερα μεγάλος» επισημαίνει.

Δέκα Συμβουλές προς επενδυτές κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τον Νίκο Κωστόπουλο:

  1. Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα- πρέπει να μπορείτε να διατηρείτε τη ψυχραιμία σας σε ημερήσιες διακυμάνσεις που μπορεί να ξεπερνούν το 20%.
  2. Το ότι ένα κρυπτονόμισμα έχει μικρή αξία, δεν σημαίνει ότι είναι υποτιμημένο ή ότι θα ανέβει εάν ανεβαίνει το Bitcoin.
  3. Πριν επενδύσουμε βλέπουμε τρία δεδομένα αναφορικά με τις αγορές altcoins: Εάν η ομάδα συνεχίζει να τα υποστηρίζει (εάν τα κοινωνικά δίκτυα και το GitHub είναι ανανεωμένα), σε ποια ανταλλακτήρια είναι καταχωρημένο το κρυπτονόμισμα, ποιο είναι το breakdown των ιδιοκτητών (δεν θα θέλαμε να επενδύσουμε σε ένα κρυπτονόμισμα που το >50% των tokens ελέγχονται από ένα άτομο).
  4. Πολλά κρυπτονομίσματα μικρής κεφαλαιοποίησης παρόλο που έχουν θετική αποτίμηση, έχουν χαμηλή ρευστότητα – δηλαδή δυσκολία εξόδου.
  5. Δεν επενδύουμε ποτέ κεφάλαια που δεν μπορούμε να χάσουμε – πχ οικονομίες για έκτακτη ανάγκη.
  6. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλεια. Κρατάμε μικρά ποσά στα ανταλλακτήρια κρυπτονομίσματων – είναι άλλωστε οι πρώτοι στόχοι των hackers. Σχεδόν η πλειοψηφία των ανταλλακτηρίων έχει πέσει θύμα hackers, τα περισσότερα δεν έχουν κεφάλαια να αποζημιώσουν τους χρήστες, σε περίπτωση σημαντικής απώλειας.
  7. Στα προσωπικά μας wallet ποτέ δεν αποθηκεύουμε τα private keys σε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο – είναι ευκολότερο να βρεθούν από όσο νομίζετε.
  8. Εάν επενδύετε πάνω από 10.000 ευρώ, επενδύστε σε ένα hardware wallet για την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων σας. Φυλάξτε την συσκευή ξεχωριστά από τα private keys.
  9. Επενδύστε χρόνο για να διαβάσετε αναφορικά με το κρυπτονόμισμα που σας ενδιαφέρει
  10. Επενδύστε σε παραγωγικά ψηφιακά νομίσματα που μπορούν να δημιουργήσουν παθητικό εισόδημα όπως staking rewards, trading fees κα.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρώτη φορά πάνω από 1 τρισ. δολάρια η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων- Στα 37.700 δολάρια το bitcoin

JPMorgan: Θέτει τα 146.000 δολάρια ως μακροπρόθεσμο στόχο για το Bitcoin

Βitcoin: Μια πορεία με πολλές «φούσκες» – Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά;