Ο δικαστικός αγώνας για την «αυτοκρατορία» του Ρούπερτ Μέρντοχ μόλις ξεκίνησε – Σε θέσεις μάχης οι 6 κληρονόμοι

Ο δικαστικός αγώνας για την «αυτοκρατορία» του Ρούπερτ Μέρντοχ μόλις ξεκίνησε – Σε θέσεις μάχης οι 6 κληρονόμοι
News Corporation CEO Rupert Murdoch listens during a forum on The Economics and Politics of Immigration where Murdoch and New York Mayor Michael Bloomberg spoke to a business organization In Boston, Tuesday, Aug. 14, 2012. (AP Photo/Josh Reynolds)
Από τη δεκαετία του 1960, ο κ. Murdoch δημιούργησε την αυτοκρατορία των μέσων του, μετατρέποντάς την σε έναν παγκόσμιο γίγαντα των μέσων ενημέρωσης με σημαντική πολιτική και δημόσια επιρροή.

Μια δικαστική μάχη για να καθοριστεί το μέλλον της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Rupert Murdoch και ένα οικογενειακό trust αξίας 14,9 δισεκατομμυρίων λιρών ξεκινά στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η υπόθεση θα φέρει αντιμέτωπο τον 93χρονο κ. Murdoch με τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του σχετικά με το ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες μετοχές με δικαίωμα ψήφου και τη δύναμη να ελέγχει την News Corp και το Fox News όταν πεθάνει ο δισεκατομμυριούχος.

Έχει αναφερθεί ότι ο κ. Murdoch ήθελε να τροποποιήσει ένα οικογενειακό trust που δημιουργήθηκε το 1999 ώστε ο γιος του Lachlan να μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο χωρίς «παρέμβαση» από τα αδέλφια του Prudence, Elisabeth και James.

Η διάσημη οικογένεια ήταν μια από τις εμπνεύσεις πίσω από την εξαιρετικά δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Succession – κάτι για το οποίο οι Murdoch έχουν πάντα αρνηθεί να σχολιάσουν.

Ο κ. Murdoch, ο οποίος έχει παντρευτεί πέντε φορές, έχει επίσης δύο μικρότερα παιδιά, τη Grace και τη Chloe, οι οποίες δεν έχουν δικαιώματα ψήφου βάσει της συμφωνίας του trust.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτό το σχέδιο ουσιαστικά επιδιώκει να βάλει τους Prudence, James και Elisabeth στην ίδια θέση με τις δύο μικρότερες κόρες του Murdoch», είπε ο Walter Marsh, Αυστραλός δημοσιογράφος και συγγραφέας της βιογραφίας Young Rupert: The Making of the Murdoch Empire.

Πρόσθεσε ότι «όλη η δύναμη ψήφου» θα μπορούσε να δοθεί στον Lachlan.

Από τη δεκαετία του 1960, ο κ. Murdoch δημιούργησε την αυτοκρατορία των μέσων του, μετατρέποντάς την σε έναν παγκόσμιο γίγαντα των μέσων ενημέρωσης με σημαντική πολιτική και δημόσια επιρροή. Οι δύο εταιρείες του είναι η News Corporation, η οποία κατέχει εφημερίδες όπως οι Times και Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Wall Street Journal στις ΗΠΑ, και η Fox, η οποία μεταδίδει το Fox News.

Ο κ. Murdoch προετοίμαζε τους δύο γιους του να ακολουθήσουν τα βήματά του από την εφηβεία τους, όπως είπε ο δημοσιογράφος Andrew Neil στο ντοκιμαντέρ του BBC το 2020 The Rise of the Murdoch Dynasty. «Η οικογένεια ήταν πάντα πολύ σημαντική για τον Rupert Murdoch, ειδικά από την άποψη της δημιουργίας μιας δυναστείας», είπε ο πρώην συντάκτης των Sunday Times.

Η Alice Enders, επικεφαλής ερευνών στην Enders Analysis, δήλωσε στο BBC ότι η δικαστική μάχη αφορά «στην πραγματικότητα εμπορικά συμφέροντα». «Η λύση θα ήταν φυσικά είτε τα αδέλφια να είχαν συμφωνήσει στην αλλαγή είτε, πιθανότατα, να είχαν εξαγοραστεί με κάποιο τρόπο, αλλά το κόστος για την εξαγορά τους είναι τεράστιο, και ο Lachlan θα έπρεπε να το αναλάβει, όπως ο Rupert είχε εξαγοράσει τα αδέλφια του πριν από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Το 1999, το Murdoch Family Trust, το οποίο κατέχει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης, υποτίθεται ότι θα διευθετούσε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια διαδοχής. Αυτό οδήγησε τον κ. Murdoch να δώσει στα μεγαλύτερα παιδιά του διάφορες θέσεις στις εταιρείες του. Το trust δίνει στην οικογένεια οκτώ ψήφους, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να έχουν λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της News Corp και του Fox News. Ο κ. Murdoch ελέγχει επί του παρόντος τέσσερις από αυτές τις ψήφους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά του έχουν από μία ψήφο το καθένα.

Η συμφωνία του trust έλεγε ότι, μόλις πεθάνει ο κ. Murdoch, οι ψήφοι του θα μεταβιβαστούν στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του ισομερώς. Ωστόσο, διαφορές απόψεων και πολιτικών θέσεων λέγεται ότι οδήγησαν σε οικογενειακή διαμάχη. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης παραιτήθηκε από πρόεδρος της Fox και της News Corp υπέρ του Lachlan, ο οποίος φέρεται να συμμερίζεται τις δεξιές απόψεις του πατέρα του. Αυτό φέρεται να οδήγησε τους James, Elisabeth και Prudence να ενωθούν και να «αντισταθούν».

Η ιδιωτική δικαστική υπόθεση διεξάγεται στο Δικαστήριο της Κομητείας Washoe στο Ρίνο, Νεβάδα. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με καταθέσεις του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και των τεσσάρων παιδιών που αναφέρονται στο trust κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι έφεραν στο φως τη διαμάχη αφού απέκτησαν αντίγραφα από σφραγισμένα δικαστικά έγγραφα.

Αυτού του είδους οι οικογενειακές διαμάχες συχνά καταλήγουν σε συμβιβασμούς. Η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να παραταθεί, εάν λήξει με απόφαση κατά της οποίας μία πλευρά επιλέξει να ασκήσει έφεση.

Η Prudence είναι το μεγαλύτερο παιδί του κ. Murdoch, από τον γάμο του με την πρώτη του σύζυγο, Patricia Booker. Απέκτησε τα παιδιά Elisabeth, Lachlan και James με τη δεύτερη σύζυγό του, Anna Mann, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1967 έως το 1999. Η Grace και η Chloe είναι παιδιά της Wendi Deng, με την οποία ο δισεκατομμυριούχος ήταν παντρεμένος από το 1999 έως το 2013.

Ο τέταρτος γάμος του κ. Murdoch ήταν με το μοντέλο Jerry Hall το 2016, με το ζευγάρι να χωρίζει το 2022. Πρόσφατα παντρεύτηκε την πέμπτη του σύζυγο, Elena Zhukova, τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: BBC