Ο δισεκατομμυριούχος Mr. Silicon Valley
- 31/08/2014, 09:05
- SHARE
Ποιος είναι ο Τζον Αριλάγκα Τζούνιορ, που έφτιαξε την «Κοιλάδα του Πυριτίου».
Μην είναι η Apple, η Microsoft ή η Google; Ή μήπως πρόκειται για τη Samsung ή τη Cisco;
Το μυστήριο κορυφώνεται στη Silicon Valley καθώς προχωρούν τα έργα κατασκευής των τεραστίων διαστάσεων νέων 10οροφων γραφείων, συνολικής έκτασης 186.000 τ.μ. και χωρητικότητας άνω των 7.000 θέσεων στάθμευσης, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μινέτα Σαζ Χοσέ της «Κοιλάδας του Πυριτίου».
Απ’ όλα τα ονόματα που συνδέονται με το μεγαλεπίβολο αυτό σχέδιο, υπάρχει ίσως μόνον ένα που να καταδεικνύει πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η επένδυση. Κι αυτό γιατί είναι πρακτικά συνώνυμο με τη Silicon Valley –αν και παντελώς άγνωστος στον έξω κόσμο…
Πρόκειται για τον 77χρονο Τζον Αριλάγκα Τζούνιορ, δισεκατομμυριούχο του real estate και συνιδρυτή της Perry Arrillaga, η οποία έχει επιφορτιστεί με την κατασκευή του έργου. Η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’60 και είναι αυτή που -υπό την ηγεσία του Τζον Τζούνιορ και του συνεργάτη του, Ρίτσαρντ Πέρι- μετέτρεψε τους οπωρώνες της κοιλάδας Σάντα Κλάρα σε «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας.
Παραδόξως, όμως, λίγα είναι γνωστά για Mr. Silicon Valley. Ίσως επειδή ο Τζον Αριλάγκα, γέννημα-θρέμμα της Καλιφόρνια, δεν μεγάλωσε έχοντας στο νου του τέτοια μεγαλεία.
Μικροαστικών καταβολών, γιός ενός Βάσκου μετανάστη και μιας ταπεινής νοικοκυράς από το Ίγκλγουντ, ο Τζον Αριλάγκα Τζούνιορ γεννήθηκε με λιγοστά προνόμια και μερικά χαρίσματα. Ένα από αυτά ήταν η δεξιότητα στο μπάσκετ…
Χάρη σε αυτή λοιπόν κατάφερε χάρη να φτάσει μέχρι το πανεπιστήμιο Stanford, όπου φοίτησε με αθλητική υποτροφία –και το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να «ξεπληρώνει» για την τιμή με παχυλότατες χορηγίες.
Στα νιάτα του έπαιξε για ένα διάστημα ως επαγγελματίας στα γήπεδα, πρώτα στην πατρογονική πατρίδα του, την Ισπανία, κι έπειτα στους San Francisco Warriors. Μέχρι που απηύδησε με την ακολασία των συμπαικτών του και αποφάσισε να χαράξει στη ζωή διαφορετική πορεία. Κάπως έτσι βρέθηκε στον κτηματομεσιτικό κλάδο, αρχικά ως υπάλληλος σε μία εταιρία κι έπειτα ως συνιδρυτής της Perry Arrillaga. Πέρα από καλό χέρι, ο Τζον φαίνεται πως είχε και μάτι που έκοβε, καθώς είδε έγκαιρα τον μεγάλο «θησαυρό» που έκρυβε στα καλλιεργούμενα εδάφη της η κοιλάδα Σάντα Κλάρα.
Έτσι, η Perry Arrillaga άρχισε να αγοράζει φθηνά και μαζικά χωράφια, χρησιμοποιώντας τα ως οικόπεδα και στη συνέχεια χτίζοντας και πουλώντας κατασκευές «χρυσάφι».
Γρήγορα, στη θέση των τεράστιων εκτάσεων με αμυγδαλιές, δαμασκηνιές και , κερασιές άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» κτίρια και γραφεία, που συν τω χρόνω σχημάτισαν το λεγόμενο Βιομηχανικό Πάρκο Stanford, έδρα έκτοτε κολοσσών όπως της Hewlett-Packard.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Σάντα Κλάρα είχε πια καθιερωθεί ως το hi-tech κέντρο της και ο Αριλάγκα ήταν πια ο αφανής πρωταγωνιστής της αναμόρφωσή της σε Κοιλάδα του Πυριτίου (αν και η αλήθεια είναι ότι η ιδέα της ονομασίας Silicon Valley αποδίδεται στον Ραλφ Βερστ, έναν επιτυχημένο ντόπιο επιχειρηματία).
Σήμερα, μισό αιώνα μετά, η Perry Arrillaga και ο Τζον –που δεν είναι πια και τόσο… τζούνιορ- συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επεκτάσεις νότια της Silicon Valley, στο Μιλπίτας και στο Σαν Χοσέ. Και στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του, κοντά στο αεροδρόμιο, εκεί όπου χτίζονται τα αγνώστου ακόμη ιδιοκτήτη νέα, υπερπολυτελή γραφεία…
Διαβάστε ακόμη: