O «δωδεκάλογος» των startup επιχειρήσεων

O «δωδεκάλογος» των startup επιχειρήσεων
Photo:

Συμβουλές από τον Μαρκ Κιούμπαν για το πώς θα διοικήσετε μια startup με επιτυχία.

του Μαρκ Κιούμπαν

Όλοι όσοι έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση έχουν τους δικούς τους κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Σκέφτηκα λοιπόν να προσθέσω και τις δικές μου, που αφορούν όχι μόνο τους ιδρυτές μιας startup αλλά και όσους σκέφτονται να εργαστούν γι’ αυτήν.

1. Μην αρχίσετε μια επιχείρηση αν δεν είναι εμμονή για σας, και κάτι που αγαπάτε.

2. Αν έχετε μια στρατηγική εξόδου, τότε δεν είναι εμμονή.

3. Προσλάβετε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα αγαπούν να εργάζονται εκεί.

4. Οι πωλήσεις γιατρεύουν τα πάντα. Να γνωρίζετε πότε η επιχείρησή σας θα βγάλει λεφτά και πώς θα κάνετε πωλήσεις.

5. Μάθετε σε ποιες δραστηριότητες είστε πραγματικά καλοί και εστιάστε στο πώς θα γίνετε καλύτεροι. Πληρώστε για να προσλάβετε ανθρώπους που εργάζονται στους βασικούς σας τομείς δραστηριοτήτων. Πάρτε τους καλύτερους. Και αναφορικά με τα δευτερεύοντα πεδία δραστηριοτήτων, βρείτε ανθρώπους που ταιριάζουν με την κουλτούρα σας αλλά δεν είναι τόσο ακριβοί.

6. Μηχανή για espresso; Πλάκα μου κάνετε; Τα αναψυκτικά είναι δωρεάν και το διάλειμμα για μεσημεριανό είναι μια ευκαιρία για να βγουν οι εργαζόμενοί σας έξω και να κουβεντιάσουν. Υπάρχουν 24 ώρες σε μια ημέρα, και αν αρέσει η δουλειά στους εργαζομένους σας, θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπορούν για να κάνουν τη δουλειά τους.

7. Μην έχετε κλειστά γραφεία. Τα ανοιχτά γραφεία κρατούν τον καθένα συντονισμένο με το τι συμβαίνει στην εταιρεία και διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Αν κάποιος εργαζόμενός σας ζητά ιδιωτικότητα, δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί την κλειδαριά στο μπάνιο. Δεν υπάρχει τίποτε ιδιωτικό σε μια startup. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την πρόσληψη στελεχών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν επιτυχημένα σε μια startup. Αν κάποιος θέλει προσωπική γραμματέα ή εισιτήρια πρώτης θέσης, φύγετε μακριά τους – θα σας «μολύνουν» την επιχείρηση.

8. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία που γνωρίζετε. Αυτός είναι πάντα ο φτηνότερος τρόπος. Αν ξέρετε την Apple, χρησιμοποιήστε την. Αν ξέρετε τα Vista, χρησιμοποιήστε τα (αφού αναρωτηθείτε γιατί …τα ξέρετε). Μιλάμε για startup, άρα υπάρχουν λίγοι εργαζόμενοι. Αφήστε τους να χρησιμοποιήσουν ό,τι γνωρίζουν καλύτερα.

9. Περιορίστε την ιεραρχία. Αν έχετε διευθυντές να δίνουν αναφορά σε διευθυντές σε μια startup, θα αποτύχετε. Και αν πάτε πέρα από το επίπεδο της startup, αν έχετε διευθυντές να δίνουν αναφορά σε διευθυντές, τότε θα δημιουργήσετε τριβές.

10. Μην αγοράζετε σαβούρα. Ένα βέβαιο σημάδι αποτυχίας για μια startup είναι όταν κάποιους μου στέλνει κοντομάνικες μπλούζες με το λογότυπο τυπωμένο πάνω τους. Είναι οκ να αγοράζετε μπλούζες για το προσωπικό σας αν πρόκειται να εμφανιστείτε σε κάποια έκθεση του κλάδου σας, αλλά αν πιστεύετε στα σοβαρά ότι οι άνθρωποι θα φορέσουν το κοντομάνικο με το λογότυπό σας, τότε μάλλον δεν έχετε ιδέα πώς να ξοδέψετε τα χρήματά σας.

11. Μην ζητήσετε ποτέ τις υπηρεσίες μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων. Μια τέτοια εταιρεία θα τηλεφωνήσει ή θα στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις εκδόσεις που ήδη διαβάζετε, στις εκπομπές που ήδη παρακολουθείτε, και στις ιστοσελίδες που ήδη σερφάρετε. Όλοι αυτοί δημοσιοποιούν τα email τους. Όποτε πέφτετε πάνω σε μια πληροφορία που σχετίζεται με τον κλάδο σας, πάρτε το email αυτού που τη γράφει και στείλτε του ένα μήνυμα, παρουσιάζοντας εσάς και την εταιρεία σας. Η δουλειά τους είναι να βρίσκουν νέο υλικό, και θα τους αρέσει πολύ αυτό το υλικό να το λάβουν από τον ιδρυτή της επιχείρησης και όχι από κάποιον ειδικό δημοσίων σχέσεων.

12. Κάντε τη δουλειά ευχάριστη για τους εργαζόμενους. Παρακολουθήστε τα επίπεδα στρες τους, κρατήστε επαφή με τα επιτεύγματά τους, και ανταμείψτε τους. Στην πρώτη μου εταιρεία, MicroSolutions, όταν είχαμε ένα μήνα με πωλήσεις-ρεκόρ, περνούσα και μοίραζα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων στους πωλητές.