Ο «Dr. Doom» προειδοποιεί για πτώση μετοχών ως και 25%
- 11/12/2022, 10:32
- SHARE
Του Will Daniel
Τον αποκαλούν “Dr. Doom” (Δρ. Καταστροφή) για κάποιο λόγο. Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ομότιμος καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθύνων σύμβουλος της Ρουμπινί Macro Associates, έχει ιστορικό απαισιόδοξων -αλλά συχνά προφητικών- οικονομικών προβλέψεων.
Ο άνθρωπος που εντόπισε το 2008 τη στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ και την επακόλουθη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση προειδοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη και θα ακολουθήσει μια παγκόσμια κρίση χρέους με στασιμοπληθωρισμό.
Αυτή την εβδομάδα ανέλυσε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μετοχές, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για απότομη πτώση του S&P 500, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του δείκτη των blue chip από το χαμηλό του Οκτωβρίου.
«Σε μια σύντομη και ρηχή ύφεση, συνήθως, από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο ο S&P 500 πέφτει κατά 30%», δήλωσε ο Ρουμπινί στο Bloomberg. «Έτσι, ακόμη και αν έχουμε μια ήπια ύφεση… θα έχουμε άλλο ένα 15% προς τα κάτω».
«Αν έχουμε κάτι πιο σοβαρό από μια σύντομη και ρηχή ύφεση, αλλά όχι τόσο σοβαρό όσο η Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση… έχετε άλλο ένα 25% πτώση δυνητικά», πρόσθεσε.
Ο Ρουμπινί προειδοποίησε ότι τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης θα φανούν στις πιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στο χρέος των εταιρειών-ζόμπι που έχουν αναλάβει υπερβολικό χρέος και βασίζονται σε μη βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Ο οικονομολόγος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας πολλά ζόμπι να βρεθούν «σε δυσχερή θέση».
«Εάν πρόκειται να εισέλθουμε σε ύφεση, πολλά ιδρύματα… θα έχουν σημαντική αύξηση των δεικτών εξυπηρέτησης χρέους. Έτσι, θα δείτε δυσχέρεια στις πιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Ρουμπινί, υποστηρίζοντας ότι πολλά ζόμπι είναι ήδη «ουσιαστικά αφερέγγυα».
Όπως ανέφερε προηγουμένως το Fortune, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι το 13% των εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ «θα μπορούσαν να θεωρηθούν» ζόμπι. Και ο διευθύνων σύμβουλος της New Constructs David Trainer υποστηρίζει ότι υπάρχουν τώρα περίπου 300 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες-ζόμπι.
Ο Ρουμπινί δήλωσε σε πρόσφατο δημοσίευμα του Project Syndicate ότι η εποχή της «χρηματοπιστωτικής αυγής των νεκρών» έχει πλέον τελειώσει λόγω της μάχης της Fed για τον πληθωρισμό, αλλά προσέθεσε στη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι κράτησε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.
Οι εταιρείες-ζόμπι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID, λέει, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση – μια πολιτική όπου η Fed αγόραζε τίτλους που εξασφαλίζονταν με υποθήκες και κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις στην οικονομία.
«Πριν από την κρίση COVID, η Fed έγραφε εκθέσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λέγοντας ότι η ανησυχία της αφορούσε τον εταιρικό τομέα», είπε. «Και αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID είναι ότι αυτά τα ιδρύματα, αυτές οι εταιρείες, όχι μόνο δεν χρεοκόπησαν, αλλά διασώθηκαν… και δανείστηκαν ακόμη περισσότερο».
Το χρέος του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ως ποσοστό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει εκτοξευθεί από 200% το 1999 σε 350% το 2021. Και στις ΗΠΑ, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έφθασε το ρεκόρ των 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Πηγή: Fortune.com