Ο «δρόμος προς την κορυφή» για τους μάνατζερ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
- 23/01/2015, 16:45
- SHARE
Έρευνα της ΕΑΣΕ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μάνατζερ στην πορεία τους για την επαγγελματική καταξίωση.
Τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις δεξιότητες που ανέπτυξαν οι επαγγελματίες μάνατζερ στην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες, για να φτάσουν στην κορυφή της εταιρικής πυραμίδας καθώς και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται σήμερα προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος, καταγράφει και αναλύει έρευνα που διεξήγαγε στα μέλη της η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με τη Focus Bari.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, παρουσιάστηκαν εχθές 22/1/2015 στο πλαίσιο εσπερίδας με τίτλο: «Ο δρόμος προς την κορυφή» με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 130 ανώτατων και ανώτερων στελεχών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 89% των μελών της ΕΑΣΕ ήταν -την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας- άντρες και μόνο 11% γυναίκες. Στην έρευνα η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγαλύτερη (17%).
Οι ηγέτες μέλη της ΕΑΣΕ είναι ηλικίας από 33 έως 72 χρονών με μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια. Αν τους χωρίσουμε σε «γενιές» τότε 55% είναι Baby Boomers (Silent Generation) δηλαδή γεννημένοι πριν το 1965 και 45% είναι Generation X (Y). Μεταξύ των γυναικών η αναλογία των Generation X είναι μεγαλύτερη (51%)
Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, το 87% των μελών της ΕΑΣΕ είναι παντρεμένοι και 10% είναι διαζευγμένοι. Ποσοστό 34% των γυναικών είναι διαζευγμένες. Το 91% των μελών είναι γονείς, παιδιά δεν έχουν κυρίως οι νεότεροι (Generation X). Οι άντρες είναι αυτοί που έχουν 3 ή περισσότερα παιδιά (15% έναντι των γυναικών 3%) ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (18+ χρονών 55% έναντι των αντρών 40%).
Όσον αφορά στα επαγγελματικά τους χαρακτηριστικά, ποσοστό 91% των συμμετεχόντων εργάζονται, 4% έχουν συνταξιοδοτηθεί και 5% δεν εργάζονται αυτή την περίοδο κάτι που ισχύει σε διπλάσιο βαθμό για τις γυναίκες (10%).
Ποσοστό 29% εργάζονται στο εμπόριο, 20% και κυρίως οι άντρες στη βιομηχανία και 50% στις υπηρεσίες, τομέας στον οποίο βρίσκουμε και τις περισσότερες γυναίκες (66%).
Επίσης, σε ποσοστό 14% έχουν τη θέση του προέδρου/ αντιπροέδρου ΔΣ, 47% είναι διευθύνοντες σύμβουλοι, 2% είναι Regional Managing Directors/ Regional General Managers και 32% είναι γενικοί διευθυντές. Μεταξύ των γυναικών μόνο 6% έχουν τη θέση του προέδρου/ αντιπροέδρου ΔΣ και μόνο 38% έχουν τη θέση της διευθύνουσας Συμβούλου. Ποσοστό 10% των γυναικών είναι Regional Managing Directors / Regional General Managers και 45% είναι γενικοί διευθυντές.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα εφόδια των μάνατζερ για την πορεία τους προς την κορυφή.
Ειδικότερα, ποσοστό 68% έχουν κάνει μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, στους Generation X η αναλογία αυτή είναι 71%, ενώ στους Baby Boomers 65%.
Η ηλικία που ξεκινούν να εργάζονται (σε οποιαδήποτε απασχόληση) δεν διαφοροποιείται μεταξύ των δύο γενεών – είναι κατά μέσο όρο τα 23 τους χρόνια. Διαφέρουν στον χρόνο που χρειάστηκαν για να φτάσουν στη σημερινή τους θέση. Για το σύνολο ήταν η ηλικία των 44 ετών μετά από 21 χρόνια εργασιακής πορείας. Για τους Generation X ήταν τα 39 τους χρόνια, 16 χρόνια αφότου ξεκίνησαν να εργάζονται ενώ οι Baby Boomers πήραν τη σημερινή τους θέση σε ηλικία 48 ετών, 25 χρόνια αφότου ξεκίνησαν να εργάζονται. Και αυτό χωρίς να έχουν ουσιαστική διαφορά στο επίπεδο της θέσης στο οποίο έχουν φτάσει.
Οι γυναίκες, ξεκινάνε να εργάζονται λίγο νωρίτερα από τους άντρες, στα 21 τους χρόνια (οι άντρες στα 23) και μετά από ίδιο χρόνο πορείας (21 χρόνια) έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από την κορυφή, στη θέση του γενικού διευθυντή σε αντίθεση με τους άντρες που η μεγάλη τους αναλογία βρίσκεται στο ίδιο χρονικό διάστημα στην κορυφή της ιεραρχίας.
Κατατάσσοντας τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία που τους βοήθησαν να προχωρήσουν: οι ικανότητες τους (78%), η εργασιακή εμπειρία (70%) και ο χαρακτήρα τους (57%). Σε μικρότερο βαθμό αναφέρονται επίσης οι σπουδές τους (31%), άνθρωποι τους οποίους μπορούσαν να εμπιστευτούν (17%), η τύχη / καλές συγκυρίες (16%), το εργασιακό τους περιβάλλον (11%), ο / σύντροφος 10% και η οικογένεια τους 10%.
Για τις γυναίκες η εργασιακή εμπειρία έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και είναι πρώτη σε κατάταξη (76%) ενώ σημαντική επίσης θεωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό την τύχη / συγκυρίες (24%), τον σύντροφο (17%) και την οικογένεια (14%).
Αναφέροντας (το σύνολο) ως σημαντικό εφόδιο τον χαρακτήρα τους, επικεντρώνονται σε: αποτελεσματικότητα (22%), τα κίνητρα που οι ίδιοι έδιναν στον εαυτό τους (self-motivation) (19%), τη διάθεση να παίρνουν πρωτοβουλίες (18%), την ομαδικότητα (18%) και το να μην φοβούνται τις προκλήσεις (17%). Οι γυναίκες τονίζουν ιδιαίτερα την ικανότητά τους να διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multi-tasking) (31%) αλλά και τη διάθεση να μαθαίνουν νέα πράγματα (24%).
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τους (60%) ένιωθαν πάντα σίγουροι για τη δυνατότητα να προχωρήσουν ψηλά, κάτι που ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στους άντρες (62%) και στους Baby Boomers (67%). Αντίθετα κυρίως οι γυναίκες (55%) αλλά και οι (Generation X) (46%) δηλώνουν πως κάποιες στιγμές αμφιταλαντεύτηκαν για το αν θα τα καταφέρουν.
Στην πορεία τους –οι περισσότεροι- συνάντησαν εμπόδια. Τα πιο σημαντικά από αυτά ήταν: εταιρική κουλτούρα που δεν τους ταίριαζε (40%), ο αθέμιτος ανταγωνισμός (37%), η δυσκολία να ισορροπήσουν καριέρα και οικογένεια (27%), οι συνεχείς αλλαγές διοίκησης / στρατηγικής (28%) το ασταθές εργασιακό περιβάλλον (26%) και οι προσωπικοί φόβοι / ανασφάλεια (23%). Η σειρά κατάταξης διαφοροποιείται μεταξύ των γυναικών για τις οποίες το μεγαλύτερο εμπόδιο το οποίο αναφέρεται από το 48% είναι η δυσκολία να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια. Οι γυναίκες φέρνουν επίσης πιο νωρίς στην κατάταξη τους προσωπικούς φόβους / ανασφάλεια (31%).
Για να προχωρήσουν στην καριέρα τους χρειάστηκε να κάνουν θυσίες. Οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν ο προσωπικός χρόνος για τον εαυτό τους (74%) και τα προσωπικά ενδιαφέροντα (61%) ενώ πιο χαμηλά τοποθετούνται οι φίλοι (34%), η σχέση με τον σύντροφο (28%), τα παιδιά (23%), η υγεία (21%) και η οικογένεια (γονείς / αδέρφια) (19%). Οι γυναίκες δηλώνουν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες ότι θυσίασαν τον προσωπικό τους χρόνο (86%),τους φίλους τους (45%) και τη σχέση με το σύντροφο (35%).