Ο «εγκέφαλος» του αμερικανικού λουκέτου
- 08/10/2013, 19:47
- SHARE
Ποιος είναι ο γνωστός-άγνωστος Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Μίντοους.
Γεννήθηκε το 1959 στο Βερντούν της Γαλλίας. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Έπειτα μετακόμισε στα δυτικά της Βόρειας Καρολίνα, άνοιξε εκεί ένα εστιατόριο, το πούλησε, ίδρυσε μία αναπτυξιακή εταιρία κι από τον περασμένο Ιανουάριο μεταπήδησε -με τη βοήθεια ισχυρών φίλων και γνωστών- στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Τώρα, μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός -κι «αγαπημένος» του υπερσυντηρικού Tea Party- ο Μαρκ Ράνταλ Μίντοους εξελίσσεται σε διαρκή πολιτικό «πονοκέφαλο». Σχεδόν για όλους.
Και για την μετριοπαθή ηγεσία του κόμματός του και για τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προσωπικά. Θεωρείται άλλωστε ο «εγκέφαλος» του λουκέτου στο αμερικανικό Δημόσιο. Τώρα μάλιστα δηλώνει έτοιμος τραβήξει το «σχοινί» ακόμη παραπέρα!
Διαβάστε ακόμη: Βαριές αμερικανικές κουβέντες
Σχεδόν άγνωστος μέχρι χθες στον Αμερικανό μέσο ψηφοφόρο, ο Μίντοους κατάφερε να γίνει σχεδόν εν μία νυκτί το πρόσωπο των ημερών εδώ και δύο μήνες, αφότου τον περασμένο Αύγουστο έπεισε 79 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να συνυπογράψουν επιστολή του προς τους επικεφαλής των ομάδων του κόμματος σε Βουλή και Γερουσία. Αίτημα ήταν και παραμένει ο «ξαφνικός θάνατος» της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστή και ως «Obamacare».
Επικεφαλής πια μίας ομάδας 40 βουλευτών της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανικών, ο Μίντοους έχει ως διακηρυγμένο στόχο του να «παγώσει» πάση θυσία το μέτρο, που για το Tea Party είναι ανάθεμα, ως ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.
Για να το αποτρέψει, ο 54χρονος βουλευτής δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους. Ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό κράτος θα φθάσει μία ανάσα πριν το… φαλιμέντο!
Η τακτική του -που έχει οδηγήσει πια στα «κάγκελα» Δημοκρατικούς μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς- είναι να χρησιμοποιήσει τον «μπαμπούλα» της επαπειλούμενης αμερικανικής χρεωκοπίας, στις 17 του μηνός, ως ασύμμετρη απειλή για την υλοποίηση της πολιτικής του ατζέντας.
Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης προειδοποιεί το ΔΝΤ
«Ποτέ δεν θέλαμε πραγματικά να βάλουμε λουκέτο στην κυβέρνηση», υποστηρίζει ο ίδιος σε μακροσκελέστατη συνέντευξη στο CNN. «Θέλουμε απλά να σταματήσουμε το Obamacare κι αυτή είναι ο Νο1 προτεραιότητά μου», επισημαίνει. «Εάν δεν το κάνουμε, θα είναι σαν να αγνοούμε το αίτημα των ανθρώπων που εκλεγήκαμε για να εκπροσωπούμε», αναφέρει, «σαν να αγνοώ εγώ προσωπικά τους 749.000 ψηφοφόρους που με εξέλεξαν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο».
Πίσω από αυτές τις λέξεις, βέβαια, ο Μίντοους κρύβει μία πικρή αλήθεια. Αυτοί που τον εξέλεξαν -γράφει το CNN- είναι το ίδιο το Tea Party και οι συναφείς με αυτό οργανισμοί (όπως η Freedom Works κ.α.), που για τις συμπληρωματικές εκλογές του 2012 στο Κογκρέσο έκαναν μέχρι και πολιτικά «καλλιστεία» για την επιλογή των κατάλληλων -για τα σχέδιά τους- υποψηφίων.
Στην συντηρητική ως το «μεδούλι» λοιπόν 11η περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνα, ο «εκλεκτός» τους είναι ο Μίντοους. Και η εκλογή του, όπως και των υπόλοιπων «εκλεκτών», δεν ήταν παρά η αρχή μίας ειδικής πολιτικής σχέσης.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Κανείς δεν κερδίζει» από την παράλυση του κράτους
Τα μέλη του Tea Party -γράφει το CNN- «ελέγχουν συνέχεια τους βουλευτές τους, παρακολουθούν στενά τι ψηφίζουν και τι προωθούν στα νομοθετικά σώματα όπου έχουν εκλεγεί, ποιες επιστολές προσυπογράφουν και τι ρόλο έχουν στην νομοθετική διαδικασία. Ο Μίντοους ενημερώνει συχνά-πυκνά τα στελέχη του Tea Party για τα τεκταινόμενα στο Κογκρέσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εκεί, στην προώθηση της υπερσυνητηρικής ατζέντας».
«Σε μία πρόσφατη συνάντηση, τους είπε ότι θεωρείται πια persona non grata στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Η απάντηση των παρισταμένων ήταν όμως ξεκάθαρη: «δεν σε εκλέγουν αυτοί, αλλά εμείς. Σε καλύπτουμε κι έχεις τη στήριξή μας».
«Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει κανείς που θα με ψηφίσει στην Ουάσιγκτον», λέει στο CNN, στο ίδιο μήκος κύματος ο Μίντοους. «Δεν θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι μου περιμένουν από εμένα να μεριμνώ για τις πολιτικές επιπλοκές των πρωτοβουλιών μου», υποστηρίζει.
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις μπορεί να πλήξουν τους μακροπρόθεσμους στόχους μας». Όμως αυτή, λέει, «είναι ευθύνη της ηγεσίας», με την οποία εκτιμά «ότι όλοι οι δικοί μου θέλουν να αναμετρηθώ στα ίσα»!
Για την ακρίβεια, η μάχη αυτή έχει ήδη αρχίσει και είναι πια διπλή. Και έναντι του Μπαράκ Ομπάμα και έναντι των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών που τώρα μετρούν «πληγές». Μετά και την πρόσφατη υποχώρηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Τζο Μπένερ, στην άκαμπτη εσωκομματική στάση του Tea Party, ένας στους δύο Αμερικανούς δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι την ευθύνη για την εθνική κρίση φέρουν συλλήβδην οι Ρεπουμπλικανοί.