Ο εκκεντρικός Νορβηγός δισεκατομμυριούχος που θέλει να γεμίσει τη θάλασσα ανεμογεννήτριες
- 01/07/2015, 20:28
- SHARE
Ο 86χρονος Φρεντ Όλσεν ίδρυσε την Timex, είναι πρωταθλητής ιστιοπλόος και ενέπνευσε έναν χαρακτήρα των Simpsons. Οι ΑΠΕ είναι η νέα του τρέλα.
Στα 20 του γύρισε τον κόσμο με ένα σκάφος του εφοπλιστή πατέρα του. Μετά δούλεψε στα καράβια του σε χαμηλόβαθμες θέσεις μαθαίνοντας τα πάντα: από το πώς λαδώνεται η μηχανή μέχρι το πώς φορτώνονται τα εμπορεύματα. «Ήταν καλύτερο από μάστερ. Κανένα πτυχίο δεν θα με μάθαινε όλα αυτά», δηλώνει σήμερα.
Τη δεκαετία του ’60 ο Όλσεν ήταν από εκείνους που έκαναν τις γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα οι οποίες ανακάλυψαν το πετρέλαιο που σήμερα κάνει τη Νορβηγία μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Ίδρυσε την πετρελαϊκή Saga Petroleum και ηγήθηκε της βιομηχανίας εξόρυξης και των υπηρεσιών της.
Από τη δεκαετία του ’90 στράφηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη δικτύων ανεμογεννητριών στη θάλασσα με τις εταιρείες του να εγκαθιστούν μία στις πέντε που υπάρχουν στην Ευρώπη και το 100% εκείνων που τοποθετούνται σε ένα αντίστοιχο «πάρκο» στις ακτές του Ρόοουν Άιλαντ στις ΗΠΑ.
Αλλά ο Όλσεν έχει και άλλα ταλέντα. Τη δεκαετία του ’80 ήταν αυτός και η εταιρεία του η Timex που, ουσιαστικά, εφηύραν την κατηγορία των σπορ ρολογιών με το Ironman Triathlon. Ήταν η πρώτη εταιρεία που έβαλε «φωτάκι» στα ηλεκτρονικά ρολόγια για να βλέπει κανείς την ώρα στο σκοτάδι και το 1994 λανσάρισε το πρώτο smart watch της εποχής, το Data Link σε συνεργασία με τη Microsoft. Η Timex είναι σήμερα Νο2 σε πωλήσεις στην κατηγορία της στις ΗΠΑ.
Το 1959 και το 1960 κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στην κατηγορία International One Design. To 2014, σε μεγάλη ηλικία πλέον, ήρθε τρίτος στο νορβηγικό πρωτάθλημα.
Ο Όλσεν είναι ευαισθητοποιημένος σε σχέση με το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν και δεν πιστεύει πως το πετρέλαιο θα εξαντληθεί σύντομα, επισημαίνει την ανάγκη να αναπτυχθούν κι άλλο οι ΑΠΕ έτσι ώστε να ανακοπεί η ζημιά που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον.
Η εταιρεία Olsen Renewables, ή FOR, εκτός από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, κατασκευάζει και άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ στη Σκοτία και τις σκανδιναβικές χώρες που, όταν ολοκληρωθούν, θα τριπλασιάσουν τη σημερινή της παραγωγή. Η δε Fred. Olsen Ocean κατασκευάζει και εγκαθιστά συστήματα ΑΠΕ για τρίτους. Η αιολική ενέργεια απέφερε στο γκρουπ πωλήσεις $307 εκατ. το 2014.
Όμως η μορφή του Φρεντ Όλσεν δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις. Όσοι γνωρίζετε την τηλεοπτική σειρά Simpsons θα θυμάστε τον κακότροπο και τύραννο μεγιστάνα C. Montgomery Burns. Έχει υποστηριχτεί, και έχει γραφτεί και στον Τύπο, ότι ο δημιουργός της σειράς Matt Groening άντλησε την έμπνευσή του από τον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο. Ακόμα και ο ίδιος το πιστεύει αυτό, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fortune. Ωστόσο ο δημιουργός απάντησε στο Fortune πως ο Burns δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Όλσεν. Μαθαίνοντάς το ο Νορβηγός απογοητεύτηκε λίγο.
Με την Ευρώπη να διψάει για ενέργεια από ΑΠΕ (η Γερμανία καταργεί εντελώς την πυρηνική ενέργεια και την αντικαθιστά κυρίως με ΑΠΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να στηρίξει σε αυτές το 15% των αναγκών του) οι δουλειές του Όλσεν πάνε καλύτερα από ποτέ. Προσθέστε και το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας και της Ιαπωνίας και έχετε εξασφαλισμένο μέλλον του ομίλου και της οικογένειας για δεκαετίες.
Η εταιρεία του έχει μάλιστα αναπτύξει μια τεχνολογία που κάνει τη μεταφορά των ανεμογεννητριών επί τόπου και την εγκατάστασή τους πολύ ευκολότερη και φθηνότερη με τη χρήση ειδικών πλοίων που μετατρέπονται σε σταθερές εξέδρες.
Πίσω στο γραφείο του ο Όλσεν κάνει μια αναδρομή στο τι είναι αυτό που έκανε την οικογένειά του επιτυχημένη. «Πάντα μπαίναμε στο πνεύμα της εποχής. Οι παππούδες μου κατασκεύαζαν αγκίστρια ψαρέματος και πέταλα αλόγων, οι γονείς μου ασχολήθηκαν με τα καράβια, εγώ με το πετρέλαιο και τώρα με τις ΑΠΕ. Κάθε τάση και τεχνολογία έρχεται και φεύγει. Είναι σημαντικό να ακολουθείς την εποχή σου, να αλλάζεις συνεχώς, να καινοτομείς».