O Έλληνας που επιχείρησε να σε προστατέψει – από το Facebook
- 31/03/2018, 09:49
- SHARE
Ο Alex Stamos είχε τον τρόπο να εγγυηθεί την ασφάλεια των χρηστών. Δεν τον άφησαν, με τις συνέπειες να προκαλούν -πια- ασφυξία.
Νίκη Μπάκουλη
Προφανώς και είχατε υποψιαστεί πως με τα social networks, τις μηχανές αναζήτησης που συνδέεουν πολλούς “λογαριασμούς” μαζί, τα smart phones, τη χρήση του Google Maps (κλπ, κλπ) έχετε παραχωρήσει -οικειοθελώς- περισσότερα προσωπικά δεδομένα από αυτά που θα προσφέρατε στην κυβέρνηση ή σε επιχείρηση. Τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και αφορούν στο Facebook αποδεικνύουν ότι τελικά δώσαμε όλη μας τη ζωή. Σήμερα θα διαβάσετε πώς είδαμε το τυράκι, όχι όμως και τη φάκα.
Για να κατανοήσετε πλήρως το σοκ, θα σας ζητήσω να “μπείτε” στη σελίδα σας στο Facebook. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και κάνετε click στο σημείο που λέει “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook”. Για λόγους ασφαλείας -όπως θα διαβάσετε- ζητά το password. Δώστε το και κάντε click στο “έναρξη αρχειοθέτησης” (όπως θα διαβάσετε “ίσως χρειαστούμε λίγη ώρα να συγκεντρώσουμε τις φωτογραφίες σας, τις δημοσιεύσεις του τοίχου, τα μηνύματα και άλλες πληροφορίες”). Θα ενημερωθείτε πως σύντομα το σχετικό αρχείο θα σταλεί στο email που έχετε δώσει κατά την εγγραφή σας στο Facebook.
Και όντως θα λάβετε το συγκεκριμένο email. Μην ασχοληθείτε ωστόσο με αυτό, διότι έρχεται το δεύτερο email: αυτό με τα στοιχεία που θα σας προκαλέσουν δυσφορία. Αν είστε οπτικός τύπος, δείτε τα βήματα, ένα προς ένα, εδώ.
Όταν θα λάβετε… αυτό το γράμμα, όπως τραγουδούσε μια ψυχή, θα διαπιστώσετε ότι κάθε σας βήμα, κάθε κίνηση -κάθε σκέψη- έχει καταγραφεί. Θα δείτε τον πλήρη τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού σας, αλλά και τα ηχητικά μηνύματα που έχετε στείλει ή λάβει. Εκεί που θα νιώσετε σαν να έχουν εισβάλλει ληστές στο σπίτι σας είναι όταν δείτε τη λίστα με τα θέματα που το Facebook έχει εκτιμήσει (βάσει καταγραφών, likes, shares κλπ) πως σας ενδιαφέρουν, μαζί και λίστα με όλες τις φορές που έχετε κάνετε log in, από ποια συσκευή και από ποιο σημείο. Το “φακέλωμα” φτάνει μέχρι το σημείο της καταγραφής και αποθήκευσης ακόμα και των… stickers που ‘χετε στείλει.
Καλωσορίσατε στην τρέλα
Αν τυχόν έχετε εγκαταστήσει τα Windows 10, ρίξτε μια ματιά στη φωτογραφία που ακολουθεί, με τις επιλογές που έχετε στα θέματα ασφαλείας… στο Facebook. Υπάρχουν 16 διαφορετικά υπο-μενού και όλα έχουν προεπιλεγμένη την “ενεργοποίηση”, όταν γίνεται η εγκατάσταση.
Καταγράφονται πληροφορίες για το πού βρίσκεστε, τι εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει, πότε τις χρησιμοποιείτε, για ποιο λόγο που τις χρησιμοποιείτε, πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή ή του κινητού ανά πάσα ώρα και στιγμή, οι επαφές, τα emails, το ημερολόγιο, το ιστορικό κλήσεων, τα παιχνίδια που ‘χετε παίξει (πόσο έχετε παίξει, πότε κλπ), τα τραγούδια που σας αρέσουν (πότε τα ακούσατε, πού ήσασταν κλπ), όσα έχετε αναζητήσει ποτέ, τα μηνύματα και φυσικά, πού βρίσκεστε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας.
Δεν καταγράφονται μόνο όσα κάνετε στο Facebook, αλλά και όλες τις κινήσεις που αφορούν apps, τις οποίες έχετε συνδέσει με το Facebook. Αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να αναπνεύσετε;
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr