Ο ελληνικός τουρισμός δίνει το στίγμα του στην Philoxenia
- 18/11/2022, 15:32
- SHARE
Αποστολή Θεσσαλονίκη
«Ο τουριστικός κλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποινικοποίησε το κέρδος και οι επιχειρηματίες στήριξαν πολύ κόσμο σε μια δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Κάνοντας μια αναδρομή του τι έχει συμβεί την τελευταία τριετία, υπογράμμισε πως η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα απέδωσαν καρπούς. Το υπουργείο τουρισμού και η ελληνική κυβέρνηση έλαβαν ένα σημαντικό πλέγμα αποφάσεων πολύ νωρίτερα από άλλες μεγάλες αγορές τις Ευρώπης, ενώ οι επιχειρηματίες τήρησαν υποδειγματικά τα πρωτόκολλα και έβαλαν πλάτη, όταν ακόμη δεν υπήρχαν τα εμβόλια και κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά.
«Τις τελευταίες δεκαετίες είμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και αυτό έχει αλλάξει.Έλεγαν ότι ο κλάδος θα καταστραφεί, τουναντίον ενδυναμώθηκε. Έχει γίνει δουλειά σε βάθος, στηρίχτηκαν και οι 13 περιφέρειες και αναδείχτηκαν και νέοι τουριστικοί προορισμοί. Το πρώτο εξάμηνο χάθηκε, όμως η πορεία που καταγράφεται το δεύτερο είναι εντυπωσιακή. Πρόσφατα ήρθαμε σε επαφή με Γαλλία και Αγγλία και το στίγμα είναι ισχυρό. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε οριζοντίως και διαφανώς τις ορεινές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερα ενεργειακά κόστη».
Αποκάλυψε πως σε ότι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κάνουν αυτό που πρέπει και θα βάλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά και φορολογούνται, έναντι των υπολοίπων και των ξενοδόχων. Καμπάνιες κάνουμε 12 μήνες το χρόνο και θέλουμε στενότερη συνεργασία με τον ΕΟΤ για να εντείνουμε τις προσπάθειες».
Ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως πρέπει να αποδεσμευτούν κονδύλια από το RRF και οι επενδύσεις να γίνουν ad hoc, ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς να κατασταλάξουν σε μια ενιαία στρατηγική, ένα προϊόν και προβολή για τον ελληνικό τουρισμό και όχι κάθε φορέας να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.
Ο τουρισμός το 2022 πέτυχε double score
Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με το 2021 πέτυχε double score, ενώ όπως είπε όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης μιλάνε μια κοινή γλώσσα και είναι υπέρ του φιλοεπενδυτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.
«Το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι στο 150% από 210% και το 2022 θα είναι ελλειμματικό. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά διότι διαφορετικά εκτινάσσονται τα επιτόκια. Το 2023 θα είμαστε πλεονασματικοί. Συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν στον τουριστικό τομέα, ενώ μέρος των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την πράσινη μετάβαση (πράσινος μετασχηματισμός και πράσινη παραγωγή) θα πάει και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ένα ποσοστό ενίσχυσης 40%».
Τεράστιο το ενεργειακό κόστος
Η σεζόν έδειξε την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει από κρίσεις και τη μεγάλη του συνεισφορά στην οικονομία, με αυτό το μήνυμα άνοιξε τον ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, υπογραμμίζοντας πως το 2022 δεν είναι 2019, καθώς ερχόμαστε μετά από μια διετία μεγάλων περιορισμών και αλλαγών, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος και πληθωρισμό να διαχειριστούν για να επιβιώσουν.
«Το λειτουργικό κόστος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ένα τριήμερο την 28η Οκτωβρίου ή διακοπές τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Τα χρήματα που προορίζονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις από το «Νέο προγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ» είναι λίγα. Επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μικρά ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών και να γίνει παρέμβαση της πολιτείας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως η τουριστική δαπάνη μεγαλώνει κατά 15% κάθε χρόνο και οι τιμές είναι αυξημένες 5 φορές πανω στη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο, παρατηρείται διπλασιασμός των απωλειών των δημοσίων εσόδων, ενώ καταγράφονται εικόνες ντροπής όταν δάσκαλοι και γιατροί κοιμούνται στα αυτοκίνητα γιατί δεν βρίσκουν καταλύματα. «Η άποψη μου είναι πως μια στρατηγική που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Την υπηρετείς με μεγαλύτερη συνέπεια».
Οι προκλήσεις για το χειμώνα είναι μεγάλες
«Η χρόνια ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Αρχές του 2022 είμασταν φοβισμένοι και συγκρατημένοι για το τι θα γίνει. Ευτυχώς η χώρα έχει δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό brand τα τελευταία χρόνια και τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος ο τουρισμός θα κλείσει με έσοδα που θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη φάση, καθώς ο τουρισμός επηρεάζεται πολύ εύκολα από εξωγενείς παράγοντες.
Για να μπορούμε, όπως είπε, να μιλάμε για ανάπτυξη, θα πρέπει εκτός από τους ποιοτικούς ταξιδιώτες να προσελκύουμε και την κρίσιμη μάζα. Επεσήμανε πως οι προκλήσεις για τον χειμώνα είναι πολύ μεγάλες, και για το λόγο αυτό ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό τουρισμού και την ΠΟΞ.
«Υπάρχει ένα καινούριο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Παράλληλα, έχουμε καταθέσει προτάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση και εξειδικεύσαμε πολλά πράγματα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και της άλλης πλευράς. Την αναγνωρίζουμε ως κομμάτι του ελληνικού προϊόντος και δεν την αγνοούμε, όμως δεν μπορείς να θέλεις ξένες επενδύσεις με μαύρο χρήμα. Πρέπει να μπουν φραγμοί σε αυτή την ανεξέλεγκτη επιχειρηματικότητα. Δεν πάμε απέναντι σε κανέναν, αλλά για να μπορεί να ελεγχθεί το προϊόν και η ποιότητα του πρέπει να είναι προστατευμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως χάρη στην εφαρμογή της σωστής τουριστικής στρατηγικής καμία επιχείρηση του κλάδου δεν χρεοκόπησε μέσα στην πανδημία. «Ο τουρισμός είναι δυνατός μπορεί να γίνει όμως δυνατότερος» κατέληξε.
Η φιλοξενία μπήκε επιτέλους στα σχολεία
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τα έσοδα της φετινής σεζόν, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ζήτησης επειδή ο κόσμος είχε αποταμιεύσει χρήματα μέσα στην πανδημία τα οποία διέθεσε για ταξίδι.
«Περάσαμε μια αναπάντεχα καλή χρόνια όσον αφορά τα έσοδα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Τα έργα υποδομής πρέπει να ακολουθούν τις επενδυτικές προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρηματίες. Είμαστε η τελευταια ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο λειτουργίας για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Έχουμε ετοιμάσει νομικές κινήσεις. Την επόμενη φορά στη συνέλευση ή θα έρθω με χειροβομβίδα ή θα έχουμε συμφωνία».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να εντάξει την φιλοξενία ως μάθημα στα σχολεία, τονίζοντας πως μόνο έτσι ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορέσει να έχει μέλλον και να εξελιχθεί.
Να αξιοποιηθεί η δεξαμενή ανθρώπων του ΟΑΕΔ από τις επιχειρήσεις
Στο θέμα της αδυναμίας εξεύρεσης σωστά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού εστίασε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος του ΟΑΕΔ.
«Διαμορφώσαμε ένα ειδικό πλαίσιο για τη Βόρεια Εύβοια το οποίο πήγε εξαιρετικά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τον κοινωνικό τουρισμό ακόμη πιο αποτελεσματικό εργαλείο. Δημιουργήσαμε 7 πειραματικές σχολές για τον τουρισμό σε συνεργασία με τον ΙΝΣΕΤΕ, αλλά πρέπει την προσπάθεια να τη στηρίξουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, να μας αξιοποιήσετε ως προς την εξεύρεση προσωπικού. Έχουμε τη μεγαλύτερη δεξαμενή εργατικού δυναμικού στη χώρα. Δώστε μας απλά μια ευκαιρία και δοκιμάστε μας. Έχουμε κάνει 11 Ημέρες Καριέρας, 10 Δεκεμβρίου θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δωρεάν και καλούμε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν. Δουλειά του ΟΑΕΔ είναι η αύξηση της απασχόλησης».
ΑΑΔΕ: Θα προστατεύσουμε το υγιές επιχειρείν
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος εξήγησε πως ο στόχος των ψηφιακών βιβλίων και της ψηφιακής τιμολόγησης είναι να απλοποιηθεί η δουλειά κυρίως των μεσαίων επιχειρήσεων. «Παρακολουθούμε και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα που λαμβάνουμε για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι ένας δύσκολος γρίφος για όλη την Ευρώπη διότι παρεμβάλλονται χώρες που έχουν την έδρα τους εκτός Ευρώπης και είναι δύσκολο να συλλέξουμε στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές. Υπήρξαμε από τους πρώτους που επιδιώξαμε μια λύση στο δικαίωμα σε επιχείρηση διαφορετικού τύπου αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και συνέπεια».
Ο Γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων δεσμεύτηκε ότι αισθάνονται το βάρος της ευθύνης και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτεί το υγιές επιχειρείν που δίνει καθημερινή μάχη.
ΕΟΤ: Κάνει focus στην ψηφιακή προβολή
Στις δράσεις του ΕΟΤ αναφέρθηκε η Πρόεδρος Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας πως ο Οργανισμός έχει ενδυναμώσει την παρουσία του με μια εξωστρέφεια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τα τελευταια χρόνια και πως θέλει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ελληνική προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας με περισσότερες digital δράσεις. «Συνεργασία, συντονισμός και συνέπεια. Μια ομαδική προσπάθεια που έφερε τα προσδοκούμενα αποτελέσματα».
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη creative city of gastronomy, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η διεθνώς η πρώτη χώρα που διδάσκει το μάθημα φιλοξενία με στόχο οι μαθητές να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου τους.
«Από τα συνολικά 330 εκατ. ευρώ επενδύσεις, μέρος τους αφορά τον ελληνικό τουρισμό, χιονοδρομικά κέντρα, μαρίνες, υποδομές προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ έτσι ώστε οι συνάνθρωποι μας να έχουν ίσο δικαίωμα σε αναψυχή, επιδοτούμενα σεμινάρια σε ανέργους. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» καταφέραμε, έστω και με καθυστέρηση να πληρωθούν όλες οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις και πλέον οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά».
Τέλος, αποκάλυψε ότι 125.000 επιπλέον vouchers θα προστεθούν από τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 400.000.