Ο Έλον Μασκ καταγγέλλει την αριστερά για «εγχώρια τρομοκρατία» κατά της Tesla – Η αντίδραση του Τραμπ
- 20/03/2025, 16:45
- SHARE

Ο Elon Musk έχει κάτι να πει σε όσους βανδαλίζουν τα Tesla του.
Όταν ρωτήθηκε για τα εκτεταμένα περιστατικά βανδαλισμού σε εκθέσεις και οχήματα της Tesla κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Fox News την Τρίτη, ο Musk τα καταδίκασε, δηλώνοντας ότι το φαινόμενο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Απέδωσε επίσης τα περιστατικά σε άτομα που ανήκουν στην πολιτική αριστερά.
«Είναι πραγματικά ένα σοκ για μένα να βλέπω τέτοιο επίπεδο, πραγματικά, μίσους και βίας από την αριστερά», είπε ο Musk.
Διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ από τότε που ο Musk ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Department of Government Efficiency – DOGE) τον Ιανουάριο. Στην Ευρώπη, το σύνθημα «Μην αγοράζετε Tesla» έχει γίνει κεντρικό σε διαμαρτυρίες σε πόλεις όπως το Βερολίνο και η Ουαλία.
Το λαϊκό κίνημα «Tesla Takedown», το οποίο ξεκίνησε στην πλατφόρμα BlueSky, ανταγωνιστή του Χ (πρώην Twitter) του Musk, καλεί τους κατόχους Tesla να πουλήσουν τα οχήματα και τις μετοχές τους, σε μια προσπάθεια να «σταματήσουν τον Musk τώρα». Ένας ιστότοπος που προωθεί την εκστρατεία έχει καταγράψει δεκάδες δημόσιες διαμαρτυρίες σε εκθέσεις της Tesla τις τελευταίες εβδομάδες.
«Πάντα πίστευα ότι η αριστερά, ξέρετε, οι Δημοκρατικοί, ήταν το κόμμα της ενσυναίσθησης, το κόμμα που νοιάζεται, και όμως καίνε αυτοκίνητα, πετούν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε εκθέσεις, πυροβολούν αντιπροσωπείες, καταστρέφουν Tesla», δήλωσε ο Musk.
«Η Tesla είναι μια ειρηνική εταιρεία», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε κάνει ποτέ κάτι επιβλαβές».
Ο Musk υπαινίχθηκε επίσης, χωρίς αποδείξεις, ότι οι διαδηλώσεις και τα περιστατικά βανδαλισμού μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας εναντίον του.
«Ποιος τα χρηματοδοτεί και ποιος τα συντονίζει; Γιατί αυτό είναι τρελό. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε.
Από τον Ιανουάριο, το DOGE έχει εργαστεί για τη μείωση των κυβερνητικών δαπανών και της – κατά τα λεγόμενά του – απάτης και διαφθοράς. Η προσπάθεια αυτή έχει στείλει εκπροσώπους σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εξετάζοντας προγράμματα όπως αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα, ο Musk κατηγόρησε κάποιους ότι λαμβάνουν χρήματα «με δόλιο τρόπο» και υπαινίχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και των διαδηλώσεων εναντίον του και της Tesla.
«Και βασικά θέλουν να με σκοτώσουν γιατί σταματάω την απάτη τους και θέλουν να βλάψουν την Tesla γιατί σταματάμε τη φοβερή σπατάλη και διαφθορά στην κυβέρνηση», είπε στο Fox News.
«Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι επιβλαβές», πρόσθεσε.
Τόσο ο πρώην πρόεδρος Donald Trump όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί σχετικά με τον βανδαλισμό κατά της Tesla, με την αστυνομία να αναφέρει περιστατικά όπως εμπρησμούς σε σταθμούς φόρτισης Tesla, ζημιές από πυροβολισμούς σε αντιπροσωπείες και καταστροφές οχημάτων Tesla.
Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα αν εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις κατά των εκθέσεων της Tesla ως «εγχώρια τρομοκρατία», ο Trump άφησε να εννοηθεί πως θα το κάνει.
«Είναι κακοποιοί. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χαλάνε τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας», είπε ο Trump. «Θα σας πιάσουμε και θα περάσετε από την κόλαση».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε την Τρίτη ότι διερευνά τους υπόπτους που ευθύνονται για τον συνεχιζόμενο βανδαλισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τίποτα λιγότερο από εγχώρια τρομοκρατία».
Η τοπική αστυνομία διερευνά τις επιθέσεις σε συνεργασία με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ έχουν ήδη γίνει συλλήψεις σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τον Φεβρουάριο, μια γυναίκα στο Κολοράντο κατηγορήθηκε για πρόθεση διάπραξης κακουργήματος, πρόκληση ζημιών και χρήση εκρηκτικών ή εμπρηστικών συσκευών κατά τη διάπραξη εγκλήματος, για τον φερόμενο ρόλο της σε ένα περιστατικό βανδαλισμού, σύμφωνα με την αστυνομία.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες Tesla δήλωσαν στο Business Insider ότι αποφάσισαν να πουλήσουν τα οχήματά τους λόγω των διαμαρτυριών ή έχουν τοποθετήσει αυτοκόλλητα προφυλακτήρα με τη φράση «Το αγόρασα πριν μάθουμε ότι ο Elon ήταν τρελός».
Ιδιοκτήτες του Cybertruck, του οχήματος που συνδέεται περισσότερο με τον Musk, ανέφεραν επίσης στο Business Insider ότι έχουν αντιμετωπίσει αύξηση της οδικής επιθετικότητας και περιστατικών βανδαλισμού τους τελευταίους μήνες.