Ο Elon Musk του χάλυβα: Ποιος είναι ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας της μεταλλουργίας

Ο Elon Musk του χάλυβα: Ποιος είναι ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας της μεταλλουργίας
Simon Denby, a 49 year old apprentice instructor, helps students at Ironworkers local 29 steel work in Dayton, Ohio, on October 24, 2022. In the face of the rising prices that are crushing this election campaign, Joe Biden is hammering home his message: the tens of billions of dollars voted on by the Democrats will revive American manufacturing and its "good-paying jobs." He is trying to reconnect with the white working class, which has been largely lost to a Democratic Party that has long supported free trade. But in Ohio, where Donald Trump came out on top in the last two presidential elections, inflation and a deep sense of disenfranchisement are hampering this strategy. (Photo by Megan JELINGER / AFP) Photo: AFP
Που μόλις πρόσφερε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενώσει δύο μεγαθήρια.

Η US Steel ιδρύθηκε το 1901 από τη συγχώνευση αρκετών κολοσσών στη χαλυβουργική πόλη του Πίτσμπουργκ σε μια συμφωνία μεταξύ των Andrew Carnegie, J.P. Morgan, και Charles Schwab. Ήταν η πρώτη εταιρεία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην αμερικανική ιστορία, εκτός από το ρεκόρ της για τη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά όλων των εποχών, και δημιουργήθηκε από μια συμφωνία 492 εκατομμυρίων δολαρίων που θα είχε σημερινή αποτίμηση πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, «δημιουργώντας» περίπου 50 έως 100 εκατομμυριούχους μέσω της διαδικασίας ανάπτυξής της.

Τώρα προστίθεται ακόμα ένα μεγάλο όνομα στη μακρά ιστορία της U.S. Steel: Ο Lourenco Goncalves, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cleveland-Cliffs από το Οχάιο.

Η Cleveland-Cliffs είναι μια χαλυβουργική εταιρεία που έγινε από ζημιογόνα και βαριά χρεωμένη σε αρκετά ισχυρή ώστε να υποβάλει προσφορά 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ιστορική US Steel. Ο πρώην μηχανικός είναι γνωστός για την απέχθειά του προς τους οικονομικούς αναλυτές και τους short-sellers και για τις ριψοκίνδυνες και καταιγιστικές εξαγορές, αλλά και για την αναζωογόνηση μιας εταιρείας που αδρανεί εδώ και καιρό, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη φήμη ενός στελέχους ιδιαίτερα φιλικού προς τα συνδικάτα. Αλλά αυτή η συμφωνία θα ενίσχυε σημαντικά το προφίλ του – αν όχι το όνομά του στην ιστορία μαζί με τους Carnegie και τους Morgan του χρηματοοικονομικού σύμπαντος.

Η θητεία του ως CEO της Cleveland-Cliffs ήταν ένα θυελλώδες ταξίδι. Όταν ανέλαβε την ηλικίας 176 ετών εταιρεία το 2014, η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζημίες 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, τα έσοδα είχαν πενταπλασιαστεί στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προσφορά της Cleveland-Cliffs για την απόκτηση της US Steel υποβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, η αγορά έχει πλέον ενημερωθεί και αποτιμά τις μετοχές της US Steel στα 35 δολάρια, με ένα premium 43% στην τιμή κλεισίματος 22,72 δολαρίων της Παρασκευής. Η αγορά εξέφρασε την έγκρισή της τη Δευτέρα, στέλνοντας τις μετοχές της σε άνοδο σχεδόν 37% στα 31,08 δολάρια. Ο Goncalves είπε ότι η προσφορά του απορρίφθηκε ως «παράλογη», αλλά είναι βέβαιος ότι θα την κλείσει για να δημιουργήσει τη μοναδική αμερικανική χαλυβουργική εταιρεία που θα βρίσκεται στο top 10 παγκοσμίως, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Κυριακή. Από την πλευρά της, η U.S. Steel έχει προσλάβει μια ομάδα συμβούλων και έχει ξεκινήσει μια επανεξέταση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων, ενώ αποκάλυψε ότι έλαβε πολλές ανεξάρτητες προσφορές για το σύνολο ή μέρη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και από τον Goncalves.

Ο Goncalves, βετεράνος της χαλυβουργίας τόσο στη Βραζιλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόταν σε ένα «αμόκ» εξαγορών τα τελευταία χρόνια. Υπό την ηγεσία του, η Cleveland-Cliffs πραγματοποίησε δύο μεγάλες εξαγορές τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία: Τον Μάρτιο του 2020 αγόρασε την AK Steel, τότε τον μεγαλύτερο παραγωγό σφαιριδίων σιδηρομεταλλεύματος στη Βόρεια Αμερική, έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησε η αγορά των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων του λουξεμβουργιανού κατασκευαστικού κολοσσού ArcelorMittal τον Δεκέμβριο έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Goncalves αναφέρθηκε και στις δύο συναλλαγές στα σχόλιά του, επικαλούμενος την εμπειρία της Cleveland-Cliffs στην «εξασφάλιση ουσιαστικών συνεργειών από προηγούμενες εξαγορές». Η εταιρεία προσέθεσε ότι αναμένει να δημιουργήσει συνέργειες αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων εάν εξαγοράσει την U.S. Steel.

Ο Goncalves ανέβαινε σταθερά στις τάξεις του χαλυβουργικού κλάδου για χρόνια στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – όπου ήταν πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γαλλικής χαλυβουργίας Ascometal. Πριν από τον σημερινό του ρόλο, ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Metals USA. Και πριν από αυτό ηγήθηκε ενός άλλου αμερικανικού βιομηχανικού κολοσσού, της California Steel Industries.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Goncalves έχει δείξει πως είναι ένα στέλεχος ιδιαίτερα φιλικό προς τα συνδικάτα, σπανίως εκφράζοντας την εχθρότητα για την οποία είναι γνωστοί άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι απέναντι στο συνδικαλισμό.