O Εμίρης του Κατάρ που εξοργίστηκε με την Ελλάδα και τώρα «ψηφίζει» Τουρκία
- 07/11/2016, 12:05
- SHARE
Με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών απειλεί το Κατάρ.
Oργή στον Εμίρη του Κατάρ έχει προκαλέσει το «πάγωμα» των επιχειρηματικών του σχεδίων σε Ζακύνθου, Κέρκυρα και Οξυά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων δικαστικών περιπετειών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί, εμφανίζεται εξοργισμένος με τα συνεχή προβλήματα, κάνοντας λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ».
Ακόμη, ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί εξέφρασε την απορία του για το «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα».
Το Κατάρ -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- σκοπεύει να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα, με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 180 ελληνικές εταιρείες, με χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους. «Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», δήλωσε συνεργάτης του εμίρη.
Οι «αδίστακτοι» Άραβες επενδυτές και το Ναυάγιο
Η πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΟΙΚ, στην αγωγή της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς 15.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο, φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι.
Το πολυσέλιδο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου περιλαμβάνει βαριές εκφράσεις για τους Άραβες επενδυτές, τους οποίους περιγράφει ως «αδίστακτους» και «βουλιμικούς».
Ακόμη αναφέρει ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους. Από την άλλη, οι νομικοί του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο και επειδή στην έκταση περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί και δημόσιοι δρόμοι.
Τμήματα της επίμαχης έκτασης διεκδικούν ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού Fund. Μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε να συνεκδικαστούν όλες οι αγωγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Pimana AE: Θα προτιμήσουμε την Τουρκία και άλλες χώρες για επενδύσεις
Η εταιρεία Pimana Α.Ε., που αγόρασε την έκταση εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ελλάδα κάνει λόγο για μεθοδεύσεις για να ματαιωθεί η επένδυση.
«Υπάρχουν κυβερνητικοί και κρατικοί λειτουργοί σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν ότι ένας κρατικός οργανισμός φίλης χώρας, με παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτική δραστηριότητα, ήρθε στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ζακύνθου να καταπατήσει εκκλησιαστικές ή ιδιωτικές περιουσίες πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ;», δήλωσαν στελέχη της, τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει θα μετρήσει στον αραβικό κόσμο και θα προτιμηθούν άλλες χώρες για επενδύσεις όπως η Τουρκία.
Ποιος είναι ο εμίρης του Κατάρ
Ήταν ο ηγέτης του Κατάρ από το 1995 ως το 2013. Το 1977 ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου και ήρθε στην εξουσία το 1995 με την ανατροπή του πατέρα του, Εμίρη Χαλίφα, ενώ έχει τιμηθεί με διάφορα παράσημα και μετάλλια.
Ανήκει στην οικογένεια Αλ-Θανί και κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουνίου του 1995 με την ανατροπή του πατέρα του, Εμίρη Χαλίφα μπιν Χαμάντ, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στη Γενεύη. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2013 υπέρ του γιου του, Ταμίμ μπιν Χαμάντ, ο οποίος τον διαδέχθηκε στις 25 Ιουνίου 2013.
Σημαντικό σταυροδρόμι για τη ζωή του εμίρη, η σύζυγός του Σεϊχά Μοζά, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως μια πραγματική βασίλισσα του 21ου αιώνα. Το όνομά της είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο και όχι αδίκως, καθώς λέγεται ότι έφερε το Κατάρ στην σημερινή του κατάσταση, με τον εκμοντερνισμό και την καθ’ οδόν βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με την Δύση.
Οι «χρυσές» επενδύσεις και η αγάπη για τη μόδα
Εκτός από την κοσμική ακτή της Σαρδηνίας, της Costa Smeralda, του «Hotel Gallia» στο Μιλάνο, των «Harrods» του Λονδίνου, της Παρί Σεν Ζερμέν και μέρους της Porsche, η Σεϊχά θέλησε να αποκτήσει και το θρυλικό οίκο μόδας Valentino, που ιδρύθηκε από τον Βαλεντίνο Γκραβάνι το 1959 και φυσικά το κατάφερε!
Είναι πρόεδρος του Arab Democracy Foundation το οποίο και ίδρυσε η ίδια, επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει την ελευθερία του τύπου και τις βασικές αρχές της κοινωνιολογίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής, δημιούργησε πανεπιστήμιο στα προάστια της πρωτεύουσας, όπου οι σπουδαστές μπορούν να διδάσκονται από κορυφαίους Αμερικανούς καθηγητές, ενώ η εξοχότητα της είναι η κυριότερη υποστηρικτής του Κατάρ στην Διεθνή σκηνή.
Πέρα από το επενδυτικό της ενδιαφέρον, η Σεϊχα του Κατάρ, γνωστή και ως πρότυπο στυλ και ομορφιάς, έχει ακόμη και δική της σελίδα στο Instagram όπου ανεβάζει διάφορες φωτογραφίες μόδας, ενώ το 2011 στέφθηκε δεύτερη στη λίστα των πλέον καλοντυμένων ανθρώπων του κόσμου που δημοσίευσε το Vanity Fair, με πρώτη την Κάρλα Μπρούνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύζυγός της, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί, είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο οποίος αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη- εσχάτως και στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Στον αραβικό χάρτη επενδύσεων ξανά η Ελλάδα