Ο εμπορικός πόλεμος στη Ναυτιλία: Νέα τέλη στα αμερικανικά λιμάνια για πλοία κινεζικών συμφερόντων
- 18/04/2025, 08:30
- SHARE

Με επιπλέον τέλη θα επιβαρύνονται σύντομα οι ιδιοκτήτες και οι εφοπλιστές πλοίων κινεζικής κατασκευής που προσεγγίζουν τα αμερικανικά λιμάνια. Το μέτρο, που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), θα τεθεί σε ισχύ εντός 180 ημερών και προβλέπει σταδιακή επιβάρυνση ανά επίσκεψη πλοίου στις ΗΠΑ — με ανώτατο όριο τις πέντε επισκέψεις ανά σκάφος τον χρόνο.
Αν και ο κανόνας στοχεύει κυρίως πλοία που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα, θα επηρεάσει και πλοία άλλης κατασκευής υπό κινεζικά συμφέροντα. Παράλληλα, ειδικά τέλη θα ισχύσουν για πλοία μεταφοράς οχημάτων από το φθινόπωρο του 2025 και για LNG carriers, με εφαρμογή από το 2028 και σταδιακή αύξηση έως το 2047.
Η ανακοίνωση της USTR συνοδεύτηκε από μια σαφή αιχμή: «Πρόκειται για στοχευμένη δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία και να υπάρξει απάντηση στις αθέμιτες κινεζικές πρακτικές στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και του εφοδιασμού».
Η έρευνα για τις κινεζικές πρακτικές είχε ξεκινήσει επί Τζο Μπάιντεν, ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων γίνεται πλέον επί προεδρίας Τραμπ, ο οποίος έχει αναγγείλει και τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο για την αναγέννηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Το momentum είναι κρίσιμο μιας και η αμερικανική ναυπηγική παραγωγή περιορίζεται πλέον στο μόλις 0,1% της παγκόσμιας αγοράς, όταν η Κίνα ναυπηγεί σχεδόν το 50% των παγκόσμιων πλοίων. Μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, οι τρεις χώρες κατασκευάζουν πάνω από το 95% των νέων πλοίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την UNCTAD.