Ο αιώνας του δράκου
- 22/07/2013, 17:20
- SHARE
Τι προβλέπουν κορυφαίοι ηγέτες για το νέο μέλλον της Κίνας στο Fortune Global Forum.
Την ώρα που η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την οικονομία της να μετασχηματίζεται ραγδαία και να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές, το Fortune Global Forum, το ετήσιο συνέδριο με τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες του πλανήτη, που από το 1995 διοργανώνει το Fortune, πραγματοποιήθηκε στις 6 με 8 Ιουνίου στο Chengdu, σε μια διοργάνωση που θύμιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα του 2004.
Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία. Το Chengdu είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στην νοτιοδυτική Κίνα, γνωστή και ως «Γη της αφθονίας» και φιλοξενεί 238 από τις 500 εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα Fortune Global 500 (από 130 που ήταν το 2008). Είναι μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων, που, ήδη, το 2007 – σύμφωνα με την Δημόσια Αξιολόγηση για την καλύτερη πόλη της Κίνας για επενδύσεις – φιγουράρισε στο top ten, από ένα σύνολο 280 αστικών κέντρων στην Κίνα. Πρόσφατα δε, ανακηρύχτηκε από την China Daily ως η 4η πιο βιώσιμη πόλη της Κίνας.
Στρατιές από νέους εθελοντές είχαν προετοιμαστεί για να εξασφαλίσουν μια αξέχαστη φιλοξενία στην ελίτ των business που συγκεντρώθηκε στην τέταρτη κατά σειρά πόλη της Κίνας, που ανέλαβε την διοργάνωση του Fortune Global Forum τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μετά την Σαγκάη, το Χόνγκ Κόνγκ και το Πεκίνο.
Μια πόλη, που σημαιοστολίστηκε και έβαλε τα δυνατά της, ώστε οι «ισχυροί του επιχειρείν» από 32 διαφορετικά έθνη, να ζήσουν μια «ολυμπιακών διαστάσεων» εμπειρία. Μεταξύ άλλων πολλών χορηγών, η Coca Cola Company, η Volvo Cars, η Du Pont, η Lenovo, η Air China, η Zurich Insurance Groups, το Πανεπιστήμιο George Washington, η Mc Kinsey & Company, η J. P. Morgan, το PTT Group, και βεβαίως, η κυβέρνηση του Chengdu. Που κινητοποίησε τους κατοίκους της σε μια κορυφαία «γιορτή», με κύριο στόχο το άνοιγμα της επαρχίας (και της Κίνας) στην διεθνή επιχειρηματική ελίτ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, αριστοτεχνικά, μέσα σε τρεις ημέρες την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της.
Το ελληνικό Fortune ήταν εκεί και σας μεταφέρει τις πιο χαρακτηριστικές επισημάνσεις ορισμένων από τους κορυφαίους ομιλητές του Forum.
Διαβάστε: Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο
Το Νέο Μέλλον της Κίνας
Κεντρικό θέμα του Forum ήταν η διερεύνηση των δυνητικών τάσεων της οικονομίας της Κίνας, καθώς οι διεθνείς φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης αντικρούονται με την πεποίθηση των Κινέζων – κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και κορυφαίων Κινέζων επιχειρηματιών – ότι η διαρκής αύξηση της εσωτερικής ζήτησης θα αποτελέσει την σταθερή πηγή τροφοδότησης της ανάπτυξης την ερχόμενη περίοδο.
Αυτή τη λογική υπηρετούσαν οι τρεις άξονες της συζήτησης για “Το Νέο Μέλλον της Κίνας”. Πρώτον η μετάβαση από την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών και των εξαγωγών στην διεύρυνση των υπηρεσιών που δεν είναι ακόμα αναπτυγμένες στην Κίνα με ισόρροπο τρόπο.
Δεύτερον η αντιμετώπιση της αστυφιλίας και των εκτεταμένων έργων υποδομής που συνδέονται με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρόβλεψη των Κινέζων είναι ότι το 2030 ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι θα ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες κοινωνικές –αλλά και πολιτικές –προκλήσεις που συνεπάγεται αυτή η τεράστια αλλαγή.
Η τρίτη πρόκληση είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας για το σύνολο του κινεζικού λαού, καθώς εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζονται τεράστιες ανισορροπίες και ανισότητες στην σημερινή δομή του κοινωνικού κράτους.
Όλα αυτά όμως αντιμετωπίζονται από τους Κινέζους ως ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδυτικών συνεργιών ξένων και κινεζικών εταιρειών.
Διαβάστε: Tρεις «γκουρού» των business δείχνουν το δρόμο
Η οικονομική στρατηγική της Κίνας για τα επόμενα χρόνια
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιανγκ Γκαολί (Vice-Premier of the Republic of China, Zhang Gaoli), υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη είναι το κλειδί» που θα οδηγήσει στην «εκπλήρωση του κινεζικού ονείρου, της σπουδαίας ανανέωσης του κινεζικού έθνους» και συνόψισε την οικονομική στρατηγική της Κίνας για τα επόμενα χρόνια :
• Ανάπτυξη επιστημονική, ολοκληρωμένη, συντονισμένη και βιώσιμη.
• Στήριξη σε high-tech, start-up εταιρείες και εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό.
• Ενίσχυση της ανάπτυξης στις κεντρικές και δυτικές περιφέρειες της Κίνας ώστε να μειωθεί η σημερινή ασύμμετρη ανάπτυξη και η άνιση κατανομή εισοδήματος.
• Προστασία των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και των οικολογικών συστημάτων.
•Βελτίωση της συνολικής ευημερίας των Κινέζων πολιτών.
• Συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος της Κίνας προς το εξωτερικό.
Ο κ. Γκαολί τόνισε πως η Κίνα θα ενισχύσει τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων επενδύσεων από το εξωτερικό και παράλληλα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ισορροπία στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της. Άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας πως «η Κίνα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή προστατευτισμού και υπέρ της απελευθέρωσης και διευκόλυνσης του εμπορίου και των επενδύσεων».
Σημείωσε ότι 400 από τις 500 εταιρείες του Fortune 500 έχουν επενδύσει στην Κίνα και ότι η σταθερή και διαρκώς επεκτεινόμενη κινεζική οικονομία θα δημιουργήσει νέα δυναμική για μεγάλη κατανάλωση και επενδύσεις και θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία στους διεθνείς επενδυτές.
Υπογράμμισε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα αναμένεται να εισάγει προϊόντα αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να επενδύσει 500 δισ. δολάρια σε ξένες χώρες, ενώ στην ίδια πενταετία οι Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να πραγματοποιήσουν 400 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό. Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε και να ενθαρρύνουμε τους ξένους επιχειρηματίες και τις εταιρείες να ξεκινήσουν επιχειρηματική δράση στην Κίνα. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των επενδυτών και θα παρέχουμε ευκαιρίες ώστε να έχουν κι εκείνοι μερίδιο από τα οφέλη της ανάπτυξης, του μετασχηματισμού και του ανοίγματος της Κίνας».