Ο επενδυτής που «έκανε σκουπίδι» τον Γουόρεν Μπάφετ
- 07/05/2015, 18:49
- SHARE
Πώς ο δισεκατομμυριούχος Νταν Λεμπ προσπάθησε να εκθέσει τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.
«Λατρεύω να διαβάζω τα γράμματα του Γουόρεν Μπάφετ. Και λατρεύω να αντιπαραθέτω τις λέξεις με τις πράξεις του».
Τα αρχικά λόγια του Νταν Λεμπ, του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Third Point, ήταν ικανά να προκαλέσουν την ενθουσιώδη αντίδραση του κοινού που παρευρέθηκε στο συνέδριο της SkyBridge Capital στο Λας Βέγκας. Και όλοι ετοιμάστηκαν να απολαύσουν την επίθεση του σταρ των hedge funds εναντίον του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου.
«Λατρεύω το πώς κάνει κριτική στα hedge funds», συνέχισε ακάθεκτος ο Λεμπ, «παρόλο που είχε ο ίδιος το πρώτο hedge fund. Ασκεί κριτική στους ακτιβιστές επενδυτές, παρόλο που ήταν ο πρώτος ακτιβιστής.»
Ο Λεμπ αναφερόταν στις πρόσφατες προτιμήσεις του Μπάφετ για τα κεφάλαια δεικτών (index funds) έναντι των hedge fund. To 2008 πόνταρε υπέρ ενός μικρής αξίας index fund του S&P 500, θεωρώντας πως θα υπερίσχυε την επόμενη δεκαετία απέναντι σε μια ομάδα από hedge funds. Και μέχρι το 2014, σύμφωνα με το Morningstar, το στοίχημά του φαίνεται να βγαίνει.
Αλλά οι προτιμήσεις του Μπάφετ δεν ήταν το μόνο που απασχόλησε τον Λεμπ. «Πιστεύει πως πρέπει να πληρώνουμε όλοι μας περισσότερους φόρους αλλά λατρεύει να αποφεύγει να πληρώσει ο ίδιος», ανέφερε ο Λεμπ για την «ικανότητα» του Μπάφετ να ελαχιστοποιεί τους φόρους που αντιστοιχούν στην Berkshire.
O Λεμπ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα σχόλια του Μπάφετ για την Wall Street. Στο πρόσφατο γράμμα του προς τους μετόχους της Berkshire, ο Μπάφετ χαρακτήριζε τους τραπεζίτες, τους δικηγόρους και τους συμβούλους ως «στόματα με σπάταλες γεύσεις» που καταφεύγουν σε χρηματοοικονομικές τεχνικές για την τεχνητή αύξηση των κερδών.
Αλλά ο επενδυτής της Third Point υπενθύμισε στο κοινό του συνεδρίου πως ο Μπάφετ «λατρεύει να επενδύει» σε φίρμες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και έχει μετοχές στην Bank of America, την Goldman Sachs και τη Wells Fargo.
Δεν έκρυψε πάντως πως θαυμάζει την «σοφία» του Μπάφετ. Ωστόσο, δεν δίστασε να σχολιάσει πως θεωρεί πως αυτή η «σοφία» έχει πάψει να συνδέεται με τις «πράξεις» του.