Ο επιστήμονας που προέβλεψε την επέκταση των smartphones από το 1926
- 11/11/2015, 18:30
- SHARE
Ο Νίκολα Τέσλα, που προσέφερε στην ανθρωπότητα σχεδόν 700 εφευρέσεις, έβλεπε πάντα μπροστά.
Ο Νίκολα Τέσλα , ένας διάσημος Σερβο-Αμερικανός επιστήμονας του 20ου αιώνα, σχεδίασε το εναλλασσόμενο ρεύμα συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 1955 αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου. Ο παγκόσμια φημισμένος μηχανικός γνώριζε οκτώ γλώσσες και προσέφερε στην ανθρωπότητα περίπου 700 εφευρέσεις: εναλλασσόμενο ρεύμα, επαγωγικοί κινητήρες, πολυφασικό σύστημα, ρεύματα υψηλής συχνότητας, ηλεκτρικός ταλαντωτής, πηνίο Τέσλα, ραδιόφωνο, ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), τηλεκατεύθυνση, αυτοματισμός, ασύρματη μεταφορά ενέργειας, τηλεγεωδυναμική, προωθωτικοί κινητήρες, ραντάρ, ιντερφερόμρετρο, ηλεκτρομαγνητική προστασία είναι μόνο λίγες από τις δημιουργίες που απέδειξαν τη μεγαλοφυΐα του πρωτοπόρου επιστήμονα.
Μάλιστα, φαίνεται πέρα από ολά αυτά, να είχε «προβλέψει» και τη δημιουργία του smartphone, σύμφωνα με μια συνέντευξή του, το 1926:
«Πρέπει σε λίγα χρόνια, να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε μεταξύ μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της απόστασης. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει μέσω του τηλεφώνου και της τηλεόρασης να ακούμε και να βλέπουμε, ο ένας τον άλλον, σαν να βρισκόμαστε “face to face” και ας μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα μέσα με τα οποία θα τα κάνουμε όλα αυτά, θα είναι εκπληκτικά απλά σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα».
Εκτός από επιστήμονας ο Τέσλα ήταν και οραματιστής το μέλλοντος. Το όραμά του προέβλεπε ότι ο άνθρωπος δε θα είναι ποτέ αναγκασμένος να πασχίζει για να επιβιώσει, ενώ οι λέξεις πλούσιος ή φτωχός δεν θα έχουν στο μέλλον καμία σημασία.
Το έργο και οι ιδέες του σπουδαίου επιστήμονα έχουν δώσει το έναυσμα στους μελλοντικούς επιστήμονες να ερευνήσουν και να εμπνευστούν εξίσου σημαντικές εφευρέσεις.