Ο Ερντογάν αυξάνει την κατώτατη σύνταξη στην Τουρκία – Έρχεται ελάχιστος φόρος για τις πολυεθνικές

Ο Ερντογάν αυξάνει την κατώτατη σύνταξη στην Τουρκία – Έρχεται ελάχιστος φόρος για τις πολυεθνικές
epa11241082 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's election campaign rally in Istanbul, Turkey, 24 March 2024. The local elections in Turkey are scheduled for 31 March 2024. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελάχιστη καταβολή σύνταξης θα αυξηθεί στις 12.500 λίρες, χωρίς αύξηση για τους συνταξιούχους που κερδίζουν περισσότερα.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία έστειλε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 2.500 λίρες σε 12.500 (378,05 δολάρια) μηνιαίως και, όπως αναμενόταν, την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει φέτος την ελάχιστη μηνιαία πληρωμή από τις 10.000 λίρες ανά συνταξιούχο, επικαλούμενη τα ευρύτερα σχέδια σύσφιξης της πολιτικής της και τα σχέδια αποταμίευσης που αποσκοπούν στην ανάσχεση της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Όμως, με τον ετήσιο πληθωρισμό να ξεπερνά το 71% τον περασμένο μήνα, παρατείνοντας μια πολυετή κρίση κόστους ζωής για τους Τούρκους, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ζητούσε αυξήσεις τόσο στις συνταξιοδοτικές πληρωμές όσο και στον κατώτατο μισθό, ο οποίος παραμένει σταθερός από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προτάθηκε από το Κόμμα ΑΚ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μόνο η ελάχιστη καταβολή σύνταξης θα αυξηθεί στις 12.500 λίρες, χωρίς αύξηση για τους συνταξιούχους που κερδίζουν περισσότερα.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια από τα 15,8 εκατομμύρια συνταξιούχους της Τουρκίας λαμβάνουν την ελάχιστη μηνιαία σύνταξη, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ΑΚ Αμπντουλάχ Γκιουλέρ παρουσιάζοντας το τελευταίο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο από την κορύφωση πάνω από το 75% τον Μάιο, ξεκινώντας αυτό που αναμένεται να είναι μια συνεχής πτώση προς περίπου 42% μέχρι το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 50% τους τελευταίους μήνες μετά από μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης νέα σχέδια αποταμίευσης με στόχο την ενίσχυση της δίκαιης φορολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου.

Ένας ελάχιστος εταιρικός φόρος 15% θα επιβάλλεται στις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ετήσια ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ (817,58 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα σχόλια του υπουργού Οικονομικών.

Το σχέδιο αυξάνει επίσης τον εταιρικό φόρο για τις εταιρείες που διαχειρίζονται έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων νέων γεφυρών και αυτοκινητοδρόμων, στο 30% από 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com