Ο «Γερμανός» ασθενής και τα παραδείγματα της Intel και της Volkswagen

Ο «Γερμανός» ασθενής και τα παραδείγματα της Intel και της Volkswagen
07 March 2024, Lower Saxony, Hanover: A passenger boards the "Federal Republic of Germany" ICE train at Hanover Central Station with a black, red and gold German flag flying around it. In the wage dispute with Deutsche Bahn, the GDL union has called for 35-hour strikes in both passenger and freight transport. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Γυρίζουν την πλάτη στη γερμανική «ατμομηχανή» οι μεγάλες πολυεθνικές;

Η γερμανική οικονομία παρακολουθεί με ανησυχία την απόφαση μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της να απομακρυνθούν από τη χώρα, μετά την ύφεση στη βιομηχανική της παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα, η Volkswagen και η Intel ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η Volkswagen, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία, ενώ η Intel σκέφτεται να παγώσει το σχέδιο κατασκευής εργοστασίου αξίας 30 δισ. ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις προσθέτουν πίεση στη γερμανική οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Η Volkswagen, το «κόσμημα» της γερμανικής βιομηχανίας, αρχίζει να βλέπει αρνητικά την πατρίδα της, καθώς δυσκολεύεται να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της. Για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της, η εταιρεία εξετάζει το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία, όπου απασχολεί περίπου 300.000 εργαζομένους, προσπαθώντας να εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Όλιβερ Μπλουμ, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο, με τη Γερμανία να χάνει την ανταγωνιστικότητά της ως βιομηχανική τοποθεσία.

Ο Μπλουμ δήλωσε ότι η Volkswagen αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως την αργή υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, τη μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές και την απειλή από φθηνά κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα. Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία χειροτερεύει, με τον τομέα της βιομηχανίας να βρίσκεται σε ύφεση από το 2022, επηρεαζόμενος από την απώλεια φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία, τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα και την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι γερμανικές εταιρείες στρέφονται σε επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ και η Intel σκέφτεται να αναθεωρήσει τα σχέδιά της στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γερμανικό πρόβλημα

Η κατάσταση στη γερμανική βιομηχανία είναι ζοφερή, αφήνοντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε δύσκολη θέση. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας βρίσκεται σε ύφεση από τις αρχές του 2022, επηρεασμένος από την απώλεια φθηνής ρωσικής ενέργειας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα και τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα. Ο δείκτης PMI στη Γερμανία έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο, φτάνοντας στο 42,4, ενώ η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις από το αναμενόμενο, με την Κίνα να αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή.

Εκτός από την Intel, άλλες διεθνείς εταιρείες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στη Γερμανία αρχίζουν να ξανασκέφτονται τις επιλογές τους λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Η γενικότερη οικονομική επιβράδυνση, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η άνοδος του λαϊκισμού αυξάνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα μείωσης των επενδύσεων και την πολιτική αστάθεια.

Οι επιπτώσεις από την επανεξέταση των επενδύσεων στη Γερμανία από μεγάλες εταιρείες μπορεί να είναι σημαντικές. Μια μείωση των επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ η μείωση των ξένων επενδύσεων θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατότητες καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΑfD δεν είναι μόνο ανατολικογερμανικό πρόβλημα

Πολιτικός σεισμός στη Θουριγγία, μετασεισμός στο Βερολίνο