Ο γκουρού της τεχνολογίας «τζογάρει» στο Λας Βέγκας
- 21/08/2013, 08:55
- SHARE
Τα σχέδια του 39χρονου Τόνι Χσιέ για δημιουργία της νέας τεχνολογικής Μέκκας.
Γκάγκστερς, πόρνες, αστέρες του Χόλυγουντ και μικροαπατεώνες, όλοι είχαν θέση εδώ, στη δεκαετία του ’50. Όμως, έχει περάσει πια πολύς καιρός από τότε που στον δρόμο Φρεμόντ χτυπούσε η παιχνιδιάρικη «καρδιά» του Λας Βέγκας.
Τώρα, οι λάτρεις του τζόγου και της χλιδάτης (στα όρια του κιτς) διασκέδασης συνωστίζονται στο περίχωρα της πόλης, όπου έχουν χτιστεί πολυτελέστερα θέρετρα και μεγαλύτερα καζίνο.
Από τον φθινόπωρο, ωστόσο, το κέντρο θα επανέλθει στη ζωή, χάρη στους νέους του ενοίκους. Πρόκειται για τον 39χρονο Τόνι Χσίε, CEO της Zappos (της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικών πωλήσεων παπουτσιών και ρούχων στο Ίντερνετ) και τους 2.000 υπαλλήλους του. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει εγκατασταθεί κανονικά πια εκεί το νέου του «αρχηγείο».
Διαβάστε ακόμη: Θύμα hacking ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Παιδί μεταναστών από την Ταϊβάν, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Χσιέ έχει μάθει να κάνει μεγάλα άλματα στην επιχειρηματική ζωή του. Μόλις στα 24, πούλησε την πρώτη εταιρία του, την LinkΕxchange, στη Microsoft έναντι 265 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2009, πούλησε το σύνολο των μετοχών της Zappos στην Amazon για 1,2 δισ. δολάρια! Και τώρα, ρίχνει 350 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να φτιάξει ξανά από την αρχή την συνοικία του Φρεμόντ στο κέντρο του Λας Βέγκας.
Τα 200 εκατ. θα διαθετούν για την κατασκευή και ανακατασκευή κτιρίων, άλλα 100 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σχολείων και εστιατορίων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα επενδυθούν στο Vegas Tech Fund που ίδρυσε μαζί με συνεργάτες και επενδυτές στην Zappos, με στόχο την δημιουργία μίας τεχνολογικής Μέκκας στην μέση της ερήμου της Νεβάδα.
Διαβάστε ακόμη: Τρελές επιχειρηματικές ιδέες που έγιναν επιτυχίες
Στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς της τεχνολογίας και του σχεδίου. Στόχος του Χσιέ είναι να κάνει το Λας Βέγκας μία νέα μητρόπολη startup επιχειρήσεων, όπου οι λέξεις «δουλειά» και «διασκέδαση» θα συνυπάρχουν.
Πρόκειται για την ίδια λογική, πάνω στην οποία στήριξε μέχρι σήμερα όλα τα πετυχημένα -όπως αποδείχθηκε- επιχειρηματικά πειράματά του. Αφενός βασιζόμενος στο ένστικτό του, αφετέρου δίνοντάς σε συνεργάτες και υπαλλήλους την αίσθηση ότι λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής και δημιουργικής ελευθερίας.
«Μ’ αρέσει να δουλεύω με φίλους», λέει ο Τόνι Χσιέ, που αποτύπωσε τις σκέψεις και τις εμπειρίες στο χαρτί, γράφοντας το βιβλίο Delivering Happiness για το πώς μπορεί κάποιος να είναι και ευτυχής και πετυχημένος. Ο 39χρονος Αμερικανός είναι σίγουρα και τα δυο!
Όμως «για να επενδύει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο Λας Βέγκας σημαίνει ότι είναι και πανούργος επιχειρηματίας», σχολιάζει η γερμανική Süddeutsche Zeitung. «Πίσω από την ιδέα μίας πόλης γεμάτης από ορεξάτους νεαρούς επιχειρηματίες κρύβεται η προσδοκία ότι, κάποια στιγμή, τα ενοίκια και η αξία γης στην περιοχή θα εκτοξευτεί στα ύψη. Ο Τόνι Χσιέ μπορεί να μένει πλέον στο Λας Βέγκας, όμως σίγουρα δεν είναι τζογαδόρος».